Valikko
Kaupunki

Mosulista Suomeen tullut Rana rakentaa uutta elämää opiskellen – ”Haluan paremman palkan, paremman työn, paremman elämän”

Tohtorintutkinnon Malesiassa suorittaneen irakilaisen Ranan tavoite on työpaikka kasvuyrityksessä.

Toimitusjohtaja Anne Badan ei yritä peittää innostustaan hehkuttaessaan ystäväänsä Ranaa aloittelevia yrityksiä eteenpäin kannustavan Microsoft Fluxin yhteisötiloissa Helsingin Korkeavuorenkadulla.

Badan ja Rana tapasivat hieman yli vuosi sitten. Rana oli tuolloin saapunut perheineen Irakista Espoossa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Ranasta käytetään tässä jutussa hänen omasta toivomuksestaan vain etunimeä.

Badan perusti helmikuussa 2016 kollegansa Moaffak Ahmedin kanssa yrittäjyyttä ja monikulttuurisuutta edistävän hyväntekeväisyysjärjestön, The Shortcutin.

The Shortcut kiersi hankkimassa jäseniä vastaanottokeskuksissa, ja Rana tuli ensimmäisten vapaaehtoisten joukossa mukaan toimintaan.

Englannin kielellä pidetyissä tilaisuuksissa korostettiin yrittäjyyden ilosanomaa. Painotettiin, että Suomessa ei tällä hetkellä ole tarjolla perinteisiä töitä, mutta että on muitakin tapoja työllistyä kuin palkkatyö.

Nyt Rana on saanut sen, mihin ei aluksi uskonut: säännöllisen palkkatyön opettajana. Hän uskoo, että työpaikka helpottaa oleskeluluvan saantia.

”Tavoitteenani on elää normaalia elämää.”

Rana on äskettäin saanut Opetushallitukselta päätöksen, jonka mukaan hänen Malesiassa suoritettu tohtorintutkintonsa tilastotieteestä tunnustetaan myös Suomessa.

Nyt Rana odottaa, valitaanko hänet pedagogisiin opintoihin Helsingin yliopistoon. Se antaisi pätevyyden matematiikan aine­opettajana toimimiseen.

”Minulla on toivoa.”

The Shortcutin kasvuyrittäjyyteen innostavan toiminnan ansiosta Rana on alkanut opetella eri ohjelmointikieliä. Vaikka opetustyö viekin nyt suurimman osan hänen ajastaan, pitkän aikavälin tavoitteena on työpaikka kasvuyrityksessä.

Rana on mukana naisten panosta teknisillä aloilla edistävässä Girls in Tech -yhteisössä. Hän on kehittänyt oman sovelluksen, jonka tarkoitus on auttaa lapsia innostumaan matematiikasta. Määrätietoisuutta häneltä ei puutu.

”Haluan paremman palkan, paremman työn, paremman elämän”, hän toteaa.

Korkeavuorenkadulla on alkamassa tilaisuus, jonka kylttiä Rana on pystyttämässä Badanin kanssa. Kylttiin on kirjoitettu The Shortcutin missio: integraatio yhteiskuntaan teknologian ja yrittäjyyden kautta.

Tilaisuuden pääpuhuja on Moaffak Ahmed. Hän kertoo olevansa tavallinen suomalainen, Töölöstä kotoisin oleva menestynyt pääomasijoittaja ja kasvuyrittäjä.

”Ranan pohja data-analyytikkona on mielettömän hyvä.”, hän toteaa.

Pörssikurssien, liikenteenohjauksen ja muiden laajojen tietomassojen eli big datan käsittelyyn liittyvästä osaamisesta on Moaffak Ahmedin mukaan maailmalla iso kysyntä.

Ranan mukaan koodaustaitojen oppiminen on rinnastettavissa vieraan kielen opiskeluun. Kolmessa viikossa harvasta tulee mestari, mutta jostain on aloitettava.

Moaffak Ahmed kertoo, että kasvuyrittäminen on riskialtista. Voi olla, että vasta viides firma on menestys.

Tilaisuuden toinen puhuja, Intiasta kotoisin oleva Varun Singh antaa ohjeen: tutustu itseä­si fiksumpiin ihmisiin.

The Shortcutin tarjoamasta yhteisöstä on tullut Ranalle tärkeä sosiaalisen elämän tukikohta. Ilmaisista koodaussessioista kiinnostuneita on saapunut ainakin Syyriasta, Afganistanista, Marokosta Vietnamista ja Espanjasta.

”Tämä on kuin perhe” Rana hehkuttaa.

Kynnys opiskeluun pyritään pitämään tietoisesti matalana. Badan muistuttaa, että monet maahanmuuttajat eivät tunne oloaan kotoisaksi Suomessa: ei ole verkostoa eikä kieltä.

Toisin kuin eri puolilla Eurooppaa toimivissa turvapaikanhakijoille suunnatuissa koodaus­akatemioissa, täällä mukaan tulemiselle ei ole ehtoja.

Tarkoitus on, että edistyneemmät opiskelijat tukevat aloittelijoita. Ranan vieressä istuu Syy­riasta kotoisin oleva Sharbel Dahlan. Nuori mies on opiskellut Tukholmassa ja Dubaissa. Hän ojentaa käyntikorttinsa, jossa lukee Digital Media Techno­logy Engineer.

Suomalaisia peruskoululaisia ja Ranaa yhdistää Muhammad Ben Musa al-Khwarizmi. Ahmedin mukaan yli tuhat vuotta sitten Bagdadissa elänyt mies nostetaan mielellään esiin, jos keskustelukumppani haluaa osoittaa tietävänsä jotain Irakista tai matematiikan historiasta.

Al-Khwarizmin matematiikkaa käsittelevät teokset jättivät jäljen eurooppalaiseen kulttuuriin – algebra-nimitys on peräisin hänen kirjastaan, ja miehen nimestä tuleva nimitys algoritmi antoi nimen kokonaiselle tieteelle toimintojen järjestyksestä laskutoimituksissa.

Nykyään, kun Rana opettaa peruskoululaisia pääkaupunkiseudun koululla, hän käyttää numeroita, jotka arabit omaksuivat intialaisilta. Hän ei kutsu numeroita arabialaisiksi vaan intialaisiksi.

Rana muistelee lapsuutensa onnellisia hetkiä Mosulissa. Kapinallisten vallatessa Mosulin vuonna 2014 hän toimi yliopistolla luennoitsijana.

Matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen laitokselta valmistuttuaan vuonna 2003 Rana ihastui yliopiston vapaaseen ilmapiiriin. Se oli turvasaari levottomassa kaupungissa, jossa lapsia ei voinut päästää liikkumaan kaupungilla yksin. Rana koki olevansa hyväpalkkaisessa työssään yhteiskunnan huipulla. Mutta ennen kaikkea hän sai tehdä mitä halusi.

”Rakastan tilastotiedettä”, hän sanoo.

Vuonna 2010 Rana pakkasi laukkunsa ja otti mukaansa miehensä ja kolme lastaan lentääkseen irakilaisesta kotiyliopistosta saamansa stipendin turvin Kuala Lumpuriin. Koko perhe muutti Malesiaan, ja Rana ryhtyi valmistelemaan väitöskirjaa tilastotieteen menetelmien ja matemaattisten mallien soveltamisesta raakaöljyn hinnan muodostumisen ennustamiseen.

Aihe poiki artikkeleita tieteellisiin julkaisuihin. Viimeisin, koneälyä ja tukivektorikoneita öljyn hinnan muotoutumisessa hyödyntävä tutkimus julkaistiin vuonna 2014 American Journal of Applied Sciences -tiedejulkaisussa.

Kuala Lumpur osoittautui vapaaksi kaupungiksi, jossa Rana saattoi kävellä, ajaa autoa ja käydä ostoksilla ilman, että miehet yrittävät estää ajamisen.

Riemu ja vapaus jäivät väliaikaisiksi, kun heidän oli aika muuttaa takaisin kotimaahansa Irakiin. Kesäkuussa 2015 elämä Mosulissa oli muuttunut sietämättömäksi. Valloittajat muuttivat esiopetuksen opetussuunnitelmat omiin tarkoitusperiinsä sopiviksi. Laskutehtäviin ilmestyi tankkeja, luoteja ja lippaita.

”Halusimme paeta”, Rana kertoo.

Hän päätyi perheineen kymmenien mutkien kautta lopulta Suomeen vuoden 2015 lokakuussa.

Ajatus palautuslennosta vetää naisen katseen synkäksi. Hän sanoo pitävänsä elämästään pääkaupunkiseudulla. Lapset voivat leikkiä ulkona, toisin kuin Mosulissa, jossa täytyy pelätä kidnappaajia. Täällä on tarkoitus yrittää elää ja rakentaa uraa.

Yrittäjäisän opetukset ovat yhä tärkeitä Ranalle. Isä patisti tytärtä opiskelemaan. Hän painotti, että se on tärkeämpää kuin avioliitto, sillä se merkitsee riippumattomuutta.

”Elämässä tilanteet vaihtelevat, mutta ei ole koskaan liian myöhäistä oppia uutta”, Rana sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Poliisilla tarkastusoperaatio Helsinkiin saapuneella Tallink Megastarilla

  5. 5

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  6. 6

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  7. 7

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  8. 8

   Ylen Wilhelmsson: Päätös Jääskeläisen lähdöstä syntyi hallituksessa nopeasti sunnuntain aikana – ”Kaikki osapuolet pitivät tätä ratkaisua parhaimpana”

  9. 9

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  4. 4

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  5. 5

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää