Kaupunki

Mosulista Suomeen tullut Rana rakentaa uutta elämää opiskellen – ”Haluan paremman palkan, paremman työn, paremman elämän”

Tohtorintutkinnon Malesiassa suorittaneen irakilaisen Ranan tavoite on työpaikka kasvuyrityksessä.

Toimitusjohtaja Anne Badan ei yritä peittää innostustaan hehkuttaessaan ystäväänsä Ranaa aloittelevia yrityksiä eteenpäin kannustavan Microsoft Fluxin yhteisötiloissa Helsingin Korkeavuorenkadulla.

Badan ja Rana tapasivat hieman yli vuosi sitten. Rana oli tuolloin saapunut perheineen Irakista Espoossa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Ranasta käytetään tässä jutussa hänen omasta toivomuksestaan vain etunimeä.

Badan perusti helmikuussa 2016 kollegansa Moaffak Ahmedin kanssa yrittäjyyttä ja monikulttuurisuutta edistävän hyväntekeväisyysjärjestön, The Shortcutin.

The Shortcut kiersi hankkimassa jäseniä vastaanottokeskuksissa, ja Rana tuli ensimmäisten vapaaehtoisten joukossa mukaan toimintaan.

Englannin kielellä pidetyissä tilaisuuksissa korostettiin yrittäjyyden ilosanomaa. Painotettiin, että Suomessa ei tällä hetkellä ole tarjolla perinteisiä töitä, mutta että on muitakin tapoja työllistyä kuin palkkatyö.

Nyt Rana on saanut sen, mihin ei aluksi uskonut: säännöllisen palkkatyön opettajana. Hän uskoo, että työpaikka helpottaa oleskeluluvan saantia.

”Tavoitteenani on elää normaalia elämää.”

Rana on äskettäin saanut Opetushallitukselta päätöksen, jonka mukaan hänen Malesiassa suoritettu tohtorintutkintonsa tilastotieteestä tunnustetaan myös Suomessa.

Nyt Rana odottaa, valitaanko hänet pedagogisiin opintoihin Helsingin yliopistoon. Se antaisi pätevyyden matematiikan aine­opettajana toimimiseen.

”Minulla on toivoa.”

The Shortcutin kasvuyrittäjyyteen innostavan toiminnan ansiosta Rana on alkanut opetella eri ohjelmointikieliä. Vaikka opetustyö viekin nyt suurimman osan hänen ajastaan, pitkän aikavälin tavoitteena on työpaikka kasvuyrityksessä.

Rana on mukana naisten panosta teknisillä aloilla edistävässä Girls in Tech -yhteisössä. Hän on kehittänyt oman sovelluksen, jonka tarkoitus on auttaa lapsia innostumaan matematiikasta. Määrätietoisuutta häneltä ei puutu.

”Haluan paremman palkan, paremman työn, paremman elämän”, hän toteaa.

Korkeavuorenkadulla on alkamassa tilaisuus, jonka kylttiä Rana on pystyttämässä Badanin kanssa. Kylttiin on kirjoitettu The Shortcutin missio: integraatio yhteiskuntaan teknologian ja yrittäjyyden kautta.

Tilaisuuden pääpuhuja on Moaffak Ahmed. Hän kertoo olevansa tavallinen suomalainen, Töölöstä kotoisin oleva menestynyt pääomasijoittaja ja kasvuyrittäjä.

”Ranan pohja data-analyytikkona on mielettömän hyvä.”, hän toteaa.

Pörssikurssien, liikenteenohjauksen ja muiden laajojen tietomassojen eli big datan käsittelyyn liittyvästä osaamisesta on Moaffak Ahmedin mukaan maailmalla iso kysyntä.

Ranan mukaan koodaustaitojen oppiminen on rinnastettavissa vieraan kielen opiskeluun. Kolmessa viikossa harvasta tulee mestari, mutta jostain on aloitettava.

Moaffak Ahmed kertoo, että kasvuyrittäminen on riskialtista. Voi olla, että vasta viides firma on menestys.

Tilaisuuden toinen puhuja, Intiasta kotoisin oleva Varun Singh antaa ohjeen: tutustu itseä­si fiksumpiin ihmisiin.

The Shortcutin tarjoamasta yhteisöstä on tullut Ranalle tärkeä sosiaalisen elämän tukikohta. Ilmaisista koodaussessioista kiinnostuneita on saapunut ainakin Syyriasta, Afganistanista, Marokosta Vietnamista ja Espanjasta.

”Tämä on kuin perhe” Rana hehkuttaa.

Kynnys opiskeluun pyritään pitämään tietoisesti matalana. Badan muistuttaa, että monet maahanmuuttajat eivät tunne oloaan kotoisaksi Suomessa: ei ole verkostoa eikä kieltä.

Toisin kuin eri puolilla Eurooppaa toimivissa turvapaikanhakijoille suunnatuissa koodaus­akatemioissa, täällä mukaan tulemiselle ei ole ehtoja.

Tarkoitus on, että edistyneemmät opiskelijat tukevat aloittelijoita. Ranan vieressä istuu Syy­riasta kotoisin oleva Sharbel Dahlan. Nuori mies on opiskellut Tukholmassa ja Dubaissa. Hän ojentaa käyntikorttinsa, jossa lukee Digital Media Techno­logy Engineer.

Suomalaisia peruskoululaisia ja Ranaa yhdistää Muhammad Ben Musa al-Khwarizmi. Ahmedin mukaan yli tuhat vuotta sitten Bagdadissa elänyt mies nostetaan mielellään esiin, jos keskustelukumppani haluaa osoittaa tietävänsä jotain Irakista tai matematiikan historiasta.

Al-Khwarizmin matematiikkaa käsittelevät teokset jättivät jäljen eurooppalaiseen kulttuuriin – algebra-nimitys on peräisin hänen kirjastaan, ja miehen nimestä tuleva nimitys algoritmi antoi nimen kokonaiselle tieteelle toimintojen järjestyksestä laskutoimituksissa.

Nykyään, kun Rana opettaa peruskoululaisia pääkaupunkiseudun koululla, hän käyttää numeroita, jotka arabit omaksuivat intialaisilta. Hän ei kutsu numeroita arabialaisiksi vaan intialaisiksi.

Rana muistelee lapsuutensa onnellisia hetkiä Mosulissa. Kapinallisten vallatessa Mosulin vuonna 2014 hän toimi yliopistolla luennoitsijana.

Matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen laitokselta valmistuttuaan vuonna 2003 Rana ihastui yliopiston vapaaseen ilmapiiriin. Se oli turvasaari levottomassa kaupungissa, jossa lapsia ei voinut päästää liikkumaan kaupungilla yksin. Rana koki olevansa hyväpalkkaisessa työssään yhteiskunnan huipulla. Mutta ennen kaikkea hän sai tehdä mitä halusi.

”Rakastan tilastotiedettä”, hän sanoo.

Vuonna 2010 Rana pakkasi laukkunsa ja otti mukaansa miehensä ja kolme lastaan lentääkseen irakilaisesta kotiyliopistosta saamansa stipendin turvin Kuala Lumpuriin. Koko perhe muutti Malesiaan, ja Rana ryhtyi valmistelemaan väitöskirjaa tilastotieteen menetelmien ja matemaattisten mallien soveltamisesta raakaöljyn hinnan muodostumisen ennustamiseen.

Aihe poiki artikkeleita tieteellisiin julkaisuihin. Viimeisin, koneälyä ja tukivektorikoneita öljyn hinnan muotoutumisessa hyödyntävä tutkimus julkaistiin vuonna 2014 American Journal of Applied Sciences -tiedejulkaisussa.

Kuala Lumpur osoittautui vapaaksi kaupungiksi, jossa Rana saattoi kävellä, ajaa autoa ja käydä ostoksilla ilman, että miehet yrittävät estää ajamisen.

Riemu ja vapaus jäivät väliaikaisiksi, kun heidän oli aika muuttaa takaisin kotimaahansa Irakiin. Kesäkuussa 2015 elämä Mosulissa oli muuttunut sietämättömäksi. Valloittajat muuttivat esiopetuksen opetussuunnitelmat omiin tarkoitusperiinsä sopiviksi. Laskutehtäviin ilmestyi tankkeja, luoteja ja lippaita.

”Halusimme paeta”, Rana kertoo.

Hän päätyi perheineen kymmenien mutkien kautta lopulta Suomeen vuoden 2015 lokakuussa.

Ajatus palautuslennosta vetää naisen katseen synkäksi. Hän sanoo pitävänsä elämästään pääkaupunkiseudulla. Lapset voivat leikkiä ulkona, toisin kuin Mosulissa, jossa täytyy pelätä kidnappaajia. Täällä on tarkoitus yrittää elää ja rakentaa uraa.

Yrittäjäisän opetukset ovat yhä tärkeitä Ranalle. Isä patisti tytärtä opiskelemaan. Hän painotti, että se on tärkeämpää kuin avioliitto, sillä se merkitsee riippumattomuutta.

”Elämässä tilanteet vaihtelevat, mutta ei ole koskaan liian myöhäistä oppia uutta”, Rana sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuuttajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  7. 7

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää