Kaupunki

Vuonna 1992 oli aivan käsittämätöntä, että baarin ovella ei päivystänyt portsari – nyt 25-vuotias Corona on ihan tavallinen paikka

Vapaampi mannermainen baarikulttuuri alkoi yleistyä Suomessa 1990-luvulla EU-jäsenyyden kynnyksellä.

Biljardipallot kolisevat baaritiskin toisella puolella ja olut suhahtaa hanasta tuoppiin verkkaiseen tahtiin tavallisena torstai-iltana. Ikkunan viereisessä loossissa ystäviensä kanssa istuva kemiläinen Laura Kolmonen on Eerikinkadulla sijaitsevassa Corona-baarissa ensimmäistä kertaa. Parikymppiset naiset ovat lähdössä viettämään iltaa ulos ja tuopit on jo melkein kumottu.

On siis täysin tavallinen ilta tavallisessa baarissa. Oikeastaan paikka on valittu sen perusteella, että Kolmosen kaveri Alexsandra Piela, 24, on Coronassa töissä, mutta osaavatko parikymppiset sanoa, mistä ravintola helsinkiläisessä ravintolakulttuurissa tunnetaan?

”Tiedän sen verran tästä paikasta, että tämä liittyy jotenkin vahvasti ainakin Aki Kaurismäkeen”, sanoo Sara Harju.

Se on hyvä tieto. Elokuvaohjaaja perusti Coronan yhdessä veljensä, elokuvaohjaaja Mika Kaurismäen, Erkki Lahden ja Kari Pulkkisen kanssa vuonna 1992.

Harju täyttää kesällä 25 vuotta. Hän on ravintolan ikätoveri eikä osaa kylmiltään kuvitella, minkälaisen baarielämän murroksen edelläkävijä Corona 1990-luvun Helsingissä oli.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Klubikulttuuriin liittyvä vapaampi baarissa liikkuminen ja seurusteleminen alkoivat yleistyä Suomessa vasta EU-jäsenyyden kynnyksellä, eli samaan aikaan, kun Kaurismäet ravintolansa avasivat. Tutkija Anna-Elina Hintikka Hotelli- ja ravintolamuseosta kertoo, että vielä 1990-luvulla oli mahdollista, että portieeri kysyi ovella, tulivatko asiakkaat syömään vai juomaan ja heidät ohjattiin sisätiloihin sen mukaisesti.

Anniskelualueet rajoittivat tuolloin ravintoloiden tiloissa liikkumista.

”Esimerkiksi Tavastia oli saanut 1980-luvulla sakkoja, kun anniskelualueen ulkopuolella olevalla tanssilattialla oli nautittu alkoholia”, Hintikka kertoo.

Coronasta haluttiin tehdä erilainen paikka. Mallia haettiin maailmalta. Coronassa tuopposen nauttimisesta tehtiin osa kaupunkikulttuuria, jota ei tarvinut piilotella verhojen takana.

Ravintola sai Suomessa anniskelumonopolia pitäneeltä Alkolta luvan pitää ovet auki ilman ovimiestä ja asiakkaat saivat liikkua vapaasti. Baarin yhteydessä oli myös mahdollisuus pelata biljardia. Sellainen oli niihin aikoihin harvinaista. Corona on pitänyt saman konseptin näihin päiviin asti. Ravintolapäällikkö Toni Brofeldtin mukaan ovella on nykyisin ovimies vain viikonloppuisin, kun kaupungilla liikkuu paljon väkeä.

Hintikan mukaan tällainen mannermainen ravintolakulttuuri alkoi pikkuhiljaa yleistyä 90-luvulla. Suomen EU-jäsenyys vuonna 1995 oli hänen mukaansa suurin mullistus myös ravintolakulttuurille.

”Sen myötä mahdollistui sellaisen eurooppalaisen kaupunkikulttuurin ja mannermaisten ihanteiden ja vaikutteiden etsiminen sekä kansainvälisempi ja liberaalimpi ravintolakulttuuri, jota on kaivattu jo 80-luvulla”, kertoo Hintikka.

”Corona oli varmasti osa sitä muutosta.”

Baarit vaihtavat nimiä, tulevat ja menevät. Corona on yksi harvoista, jotka ovat pysyneet samanlaisena kuin aloittaessaan.

Siis täysin samanlaisena kuin aloittaessaan.

”Ehkä sellainen baarikulttuuri, jota Aki (Kaurismäki) vielä elokuvissaan pitää yllä, on lähes kadonnut. Coronassa tätä tunnelmaa on vielä onneksi jäljellä. Kaikki muuttuu jotenkin fiinimmäksi, mutta täytyy toivoa, että jonkinlainen henki säilyy”, pohtii Coronan vuoropäällikkö Nuppu Koivu helsinkiläisen ravintolaelämän muutosta.

”Suurin muutos on tainnut viime aikoina olla nuo uudet tuolit”, hän jatkaa.

Tummansiniset tuolit olivat lavasteina Coronan perustajiin kuuluva Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvassa.

”Tämä penkki pitää ehkä korjata”, Koivu pohtii katsoessaan loosin istuimessa irvistävää parikymmensenttistä reikää.

Ohjaajaveljekset Aki ja Mika Kaurismäki ovat Koivun mukaan aktiivisesti mukana ravintolansa toiminnan suunnittelussa, mutta eivät mikromanageeraa.

”Akille tärkeitä ovat visuaaliset asiat, värit ja miltä mikäkin näyttää. Mika taas on usein mukana tuotevalikoimapäätöksiä tehtäessä. Luonnollisesti elokuvateatteri Andorran pitäminen toimivana on molemmille veljeksille tärkeää, sanoo ravintolapäällikkö Toni Brofeldt.

”Corona on heidän molempien lempilapsi. He eivät varmasti halua luopua tästä ikinä, mutta he ottavat kantaa lähinnä suuriin linjoihin. He tietävät, että me teemme meille kuuluvan työn ja antavat tilaa.”

Tunnelma on hämyinen, ehkä jopa boheemi, ja lattia vaikuttaa olevan sellaisessa alkuperäiskuosissa, jota entiseltä maalikaupan liikehuoneistolta voi odottaa. Seiniltä katsovat näyttelijälegendat Matti Pellonpää ja Silu Seppälä sekä Rauli ”Badding” Somerjoki. Kunniapaikkansa Kaurismäen veljesten baarissa ansainneita taiteilijoita.

On vaikea kuvitella, minkälaista ravintolaelämä oli Helsingissä 25 vuotta sitten.

Vastauksia voi etsiä paikan päällä aivan tavallisena toukokuun torstai-iltana. Terassin lämpölamppujen alla istuvat radiojuontaja Jone Nikula ja hänen tanssijavaimonsa Hanna Karttunen edustavat Coronan vakituista asiakaskuntaa.

”Oikein mielellään me kutsumme itseämme kantiksiksi”, Nikula sanoo.

Nikulalle ja monelle muulle ravintola edusti uutta vapaamman ravintolakulttuurin aikaa.

”Tämä oli ensimmäinen paikka, jossa ikkunoista näki ulos. Siihen asti kaikissa kapakoissa oli tiukasti verhot ikkunoiden edessä, ettei vain kukaan näe sisälle ja alkoholisoidu”, Nikula muistelee.

”25 vuotta sitten maailma oli tietysti varsin erilainen, sellainen ”kekkoslovakian” jäänne. Corona oli silloin jo erikoisuus, mutta moni asia on mennyt eteenpäin tietysti sen jälkeen”, Nikula sanoo.

”Kaupungin yksi älyttömyys on tosin se, että terassi menee kiinni kello 22”, hän puuskahtaa.

Terassin aukioloajasta Coronan omistajat ovatkin vuosien saatossa keskustelleet viranomaisten kanssa, mutta sulkemisaika on toistaiseksi pitänyt. Ravintolapäällikkö Brofeldt pahoittelee asiaa.

”Baari on auki myöhään ja käyvät ihmiset ulkona joka tapauksessa tupakalla kello kymmenen jälkeenkin, joten onhan se vähän...”

Ei mahda mitään, kaupunki määrää.

Ravintolan etikettiin on kuulunut jo alusta asti ajatus tasa-arvoisuudesta muiden kanssa ja se, että jokainen saa tulla Coronaan omana itsenään. Ravintola tunnetaan erityisesti kulttuuriväen suosimana paikkana ja jonkinlaisena instituutiona, jossa saattaa olla paikalla jopa maailmanluokan tähtiä, asiakkaina muiden seassa.

”Tämä on kaiken kansan kuppila. Tiskin kummallakaan puolella kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, kuka sä olet eikä se kiinnosta sillä tavalla ketään”, sanoo vuoropäällikkö Koivu.

25 vuoden aikana asiakaskunnan tottumukset ovat muuttuneet vähän. Vuonna 1992 lama painoi vielä suomalaisten hartioita ja ravintolat joutuivat laskemaan keskioluen hintaa pysyäkseen pystyssä.

”Siinä vaiheessa, kun minä tulin tänne töihin, oli tarjolla yksi viini ja jokunen olut”, kertoo talossa 12 vuotta työskennellyt Brofeldt.

”Nyt on toistakymmentä viiniä ja laaja olutvalikoima. Väkevän viinan juominen on selvästi vähentynyt. Meidän pitää mukautua siihen tietysti asiakaskunnan mukana.”

”Ennen kolmostuoppi ja jallu olivat kova sana... ja ovat ne edelleen, mutta nyt on muuttunut niin, että alkuillasta otetaan ehkä jotain parempaa viiniä ja pienpanimo-oluita ja siirrytään tuttuun ja turvalliseen siinä vaiheessa, kun ei enää jaksa miettiä”, Brofeldt naurahtaa.

Biljardipallot jatkavat kolisemistaan myöhään iltaan.

”Tämä on siitä hyvä paikka, että tänne voi tulla lasilliselle korkkareissa tai kahville suoraan treeneistä”, toteaa Hanna Karttunen.

Baaritiskiin nojaileva herra odottaa polttariseurueen saapumista ja tiivistää yhteen lauseeseen sen kursailemattomuuden ja aitouden, jotka monia Coronassa kiehtovat.

”Eihän tämä mikään kaunis paikka ole, mutta jotenkin sellaiset siistit paikat on vähän epäilyttäviä”, hän sanoo.

Turvallista menneen ajan rappioromantiikkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Ravintolatoiminta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   Yhdysvallat näytti voimaa Pohjois-Korealle: Lensi pommikoneilla ja hävittäjillä rannikon tuntumassa

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää