Kaupunki

Supercell haluaa pääkaupunki­seudulle lisää englanninkielisiä päiväkoteja – ”Se olisi valtava houkutin osaajille”

Peliyhtiö Supercellissä uskotaan, että englanninkieliset päiväkodit olisivat loistava houkutin ulkomailta tuleville huippuosaajille. Kaikki kielipainotteiset päiväkodit pääkaupunkiseudulla ovat yksityisiä. Yhä useampi suomalainenkin haluaa lapsensa sellaiseen.

Pääkaupunkiseudulle tarvitaan lisää täysin englanninkielisiä päiväkoteja.

Tätä mieltä on pelifirma Supercellin uudelleensijoittumisvastaava, uusiseelantilainen Melanie Dower. Dowerin työ on auttaa uusia työntekijöitä muuttamaan ja sopeutumaan Suomeen. Hänellä on kova huoli siitä, etteivät parhaat osaajat päädy Helsinkiin.

Yksittäisten työntekijöiden lisäksi Helsingin seudulle yritetään houkutella myös kansainvälisten yritysten alueellisia pääkonttoreita.

”Kun ulkomailla asuva henkilö miettii, muuttaisiko Suomeen työn perässä, kysymys perheen sopeutumisesta on erittäin tärkeä”, Dower sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yksi keskeinen asia perheiden viihtyvyyttä ajatellen ovat päiväkodit. Yhtä tärkeitä ovat koulut. Supercell houkuttelee jatkuvasti kansainvälisiä osaajia, sillä pelifirman maine maailmalla on hyvä. Tälläkin hetkellä tulossa on esimerkiksi useita perheitä Yhdysvalloista. Dower pelkää, että heidän lapsensa joutuvat jonotuslistalle englanninkielisiin päiväkoteihin. Tai että tulevaisuudessa englanninkielisiä päiväkoteja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

”Kannatan todella paljon sitä, että Suomeen muuttavat työntekijämme oppivat suomen kielen. Oma viisivuotias poikamme oppi kuitenkin puhumaan suomea englanninkielisessä päiväkodissa. Kun muutimme Suomeen vuonna 2015, hän joutui ensin kuudeksi viikoksi suomenkieliseen päiväkotiin, vaikkei puhunut kieltä sanaakaan. Se oli todella hankalaa.”

Kaikilla Suomeen muualta tulevilla työntekijöillä ei ole myöskään kiinnostusta laittaa lastaan suomenkieliseen päiväkotiin, sillä heidän aikomuksenaan ei ole jäädä lopullisesti maahan.

”Suomen päiväkodeilla on jo nyt lukuisia etuja verrattuna moniin muihin maihin, kuten edullinen hinta ja korkea taso. Jos voisimme taata työntekijöidemme lapsille paikan heille mieleisessä päiväkodissa, se olisi valtava houkutin osaajille”, Dower sanoo.


Kunnallisen puolen päiväkodit tarjoavat pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä ainoastaan ruotsin kielen kielikylpyjä. Syksyllä pienessä osassa Helsingin päiväkodeista aloitetaan tosin niin sanottu kielirikasteinen opetus. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kielipainotteiset päiväkodit ovat nyt yksityisiä. Helsingissä suurin osa 41 kielipainotteisesta päiväkodista löytyy kantakaupungista, ja näistä yli puolet painottaa englannin kieltä.

”Kielipainotteisten päiväkotien suhteen tuppaa käymään niin, että tarjonta luo kysyntää”, sanoo Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Mikko Mäkelä.

”Siellä missä kielipainotteisia päiväkoteja jo on, niitä halutaan lisää. Joillakin alueilla kielipainotteisia päiväkoteja taas ei ole laisinkaan, eikä niitä siellä osata välttämättä kaivatakaan. Kaupungin intresseissä kuitenkin on, että jos kielipainotteisia päiväkoteja tulee enemmän, niitä tulisi muuallekin kuin kantakaupunkiin.”

Kunta valvoo yksityisten päiväkotien toimintaa. Helsingin varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Ulla Lehtosen mukaan valituksia niiden toiminnasta tulee vuosittain yhden käden sormilla laskettava määrä. Yleisiä kyselyjä tulee paljon enemmän. Kielitietoisuus on viime vuosina kasvanut, ja vanhemmat toivovat lapsiensa pääsevän aloittamaan kieliopinnot mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Yksityisen puolen päiväkotien kelpoisuusehdot ovat täysin samat kuin kunnallisella puolella”, Lehtonen huomauttaa.

”Kielipainotteisilla päiväkodeilla onkin todellisia vaikeuksia löytää työntekijöitä, joilla on sekä tarvittava kielitaito että kelpoisuus tehtävään. Ulkomaiset tutkinnot eivät läheskään aina vastaa suomalaisia alan tutkintoja.”

Kelan kautta perheet ovat oikeutettuja hakemaan yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää yksityisten päiväkotien kuukausimaksuihin. Kuukausimaksut vaihtelevat todella paljon päiväkodeittain, eikä kunta seuraa niitä erikseen. Lehtosen mukaan vanhemmat maksavat yksityisellä puolella tuen jälkeen vähimmillään saman summan kuin kunnallisella puolella ja enimmillään noin 740 euroa kuussa.

”My name is Sampo”, tervehtii pieni vaaleahiuksinen poika Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevan Little English Kindergartenin leikkihuoneessa.

Sitten Sampo ei suostu sanomaan enää mitään vaan pakenee pehmolelu sylissään kulman taakse. Täysin englanninkielisen lastentarhan toimitusjohtaja suostuu sentään puhumaan. Ja hän onnistuukin yllättämään: 30-vuotias brittimies ei vastaa stereotyyppistä kuvaa päiväkodin johtajasta.

Englannin Yorkista kotoisin oleva Thomas Stevens saapui Suomeen vuonna 2008 suomalaisen vaimonsa kanssa. Hänellä on kotimaastaan yliopistotutkinto, mutta se ei suoraan liity päiväkotityöhön.

”Tällä hetkellä opiskelen sosionomiksi Laurea-ammattikorkeakoulussa”, Stevens kertoo.

Hän perusti ensimmäisen Little English Kindergartenin Helsingin Kallioon vuoden 2011 toukokuussa. Kysyntää englanninkieliselle varhaiskasvatukselle selvästi oli: pieni, 14-paikkainen päiväkoti oli täynnä jo saman vuoden syksyllä. Haagan yksikkö avattiin 2013 ja Länsi-Pasilan päiväkoti aukesi viime vuonna. Niissä lapsia on yli 20.


Tällä hetkellä erityisesti lyhytaikaiselle päivähoidolle – esimerkiksi vanhempien työprojektin ajaksi – olisi kovasti kysyntää, mutta tilanne on hankala jo siksikin, että Kela ei myönnä lyhytaikaiselle hoidolle tukea.

”Jonotustilanteemme vaihtelee pitkin vuotta. Tällä hetkellä Haagan yksikkömme on täynnä, mutta Länsi-Pasilaan ja Kallioon voimme vielä ottaa lapsia syksyksi.”

Stevensin mukaan lapset halutaan Little English Kindergarteniin neljästä syystä: molemmat vanhemmat ovat ulkomaalaisia, toinen vanhemmista on ulkomaalainen, tai perhe on muuttamassa ulkomaille esimerkiksi työn perässä ja lapsen halutaan oppivan englantia. Yhä useampi lapsi on täysin suomenkielisistä perheistä, ja englanninkielinen päiväkoti valitaan, koska lapsen toivotaan oppivan kieltä mahdollisimman varhain.

”Tällä hetkellä täällä Länsi-Pasilassa yli puolet lapsista on täysin suomenkielisistä perheistä.”

Little English Kindergartenin kolmessa yksikössä vanhemmat maksavat yhden lapsen hoidosta noin 396 euroa kuussa tukien jälkeen, kun kunnallisella puolella summa on korkeintaan 290 euroa.

Päiväkodin arkiohjelma noudattaa suomalaista järjestelmää pienillä brittiläisillä lisämausteilla.

”Perjantaisin koko päivän ohjelmassa on vapaata leikkiä, ja sen lisäksi show and tell”, kertoo yksi ohjaajista, Lailah Paatsila.

Hän on kotoisin Singaporesta, jonka yksi virallinen kieli on englanti. Kaikki Little English Kindergartenin ohjaajat eivät puhu äidinkielenään englantia, mutta osaamisen tason on oltava hyvä.

Show and tell eli näytä ja kerro on myös Pohjois-Amerikan päiväkotien suosittu ohjelmanumero, jossa lapset esittelevät muulle ryhmälle oman lelunsa. Sen sanotaan kehittävän esiintymis- ja puhetaitoja.

Kaikki eivät yhdy näkemykseen, että pääkaupunkiseudulle tarvitaan lisää englanninkielisiä päiväkoteja.

”Englanninkielisissä päiväkodeissa ei aina ole tarpeeksi ohjaajia, mikä vaikuttaa palvelun laatuun. Suomenkielisissä päiväkodeissa ei ole samaa ongelmaa”, sanoo Espoossa ohjelmistoyritys Tuxerassa työskentelevä intialainen Anoop Vijayan.

Hänen omat 4- ja 2-vuotiaat lapsensa käyvät suomenkielistä päiväkotia. Vijayan kertoo, että eräs hänen ystävistään laittoi vanhemman lapsensa englanninkieliseen päiväkotiin, mutta nuorempi haluttiin suomenkieliseen.

”He ovat olleet valintaan tyytyväisiä”.

Toisaalta ongelmana on Vijayanin mukaan myös, että englanninkielisen päiväkodin jälkeen pääkaupunkiseudulta ei välttämättä löydy paikkaa englanninkieliseen kouluun.

”Jotkut lapset joutuvat menemään suomenkieliseen kouluun vastoin tahtoaan.”

Oikaisu 23.5. klo 9.38: Jutussa luki aiemmin, että kaikki pääkaupunkiseudun kielipainotteiset päiväkodit ovat yksityisiä. Vantaalla toimii englanninkielinen päiväkoti YES, joka on ollut kaupungin toimintaa vuodesta 2003.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päiväkodit
 • Kielet
 • Helsinki
 • Pääkaupunkiseutu
 • Supercell

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  6. 6

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää