Valikko
Kaupunki

Kaivopuiston lentonäytöksestä povataan Suomen kaikkien aikojen suurinta yleisötapahtumaa – korvaako yksi nähtävistä koneista legendaariset Hornetit?

Lentonäytöstä voi seurata myös verkossa HSTV:n suorassa lähetyksessä. Lähetys alkaa perjantaina kello 14 osoitteessa HS.fi.

Helsingin taivaalle tuodaan näytille kolme hävittäjäkonetta perjantaina Kaivopuiston lentonäytökseen. Koneet ovat mukana kilpailussa, jossa Suomen Ilmavoimille valitaan uusi hävittäjä.

Ilmavoimat pohtii parhaillaan hävittäjähankintaansa eli HX-hanketta. Puolustusvoimat valitsee Hornetin seuraajan viiden eri valmistajan koneiden joukosta. Näistä kolme tuo oman hävittäjätarjokkaansa esiintymään Helsinkiin.

Ilmavoimat analysoi paraikaa eri valmistajien antamia vastauksia aiemmin tehtyyn tietopyyntöön. Varsinaiset tarjouspyynnöt lähtevät ensi vuoden keväällä. Lopullinen valinta tehdään vuonna 2021.

Tarjouskilpailuun osallistuvat BAE Systemsin Eurofighter Typhoon, Dassault Aviationin Rafale, Saabin Gripen, Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35.

Edellä mainituista Helsingissä lentää amerikkalainen Super Hornet, monikansallinen Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Gripen.

Lentonäytöksen johtajan Perttu Karivalon mukaan hävittäjäehdokkaat pyrkivät saapumaan lentoliikenteen ja sään sallimissa rajoissa torstaiksi puoleen päivään mennessä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Hävittäjät pitävät Helsinki-Vantaata tukikohtanaan ja lentävät sieltä vuorollaan torstaina ja perjantaina edestakaisin Kaivopuiston ylle.

Super Hornet

Super Hornet on kaksimoottorinen hävittäjä, joka on alun perin suunniteltu Yhdysvaltojen laivaston käyttöön. Se muistuttaa ulkonäöltään vanhempaa Hornetia, mutta on todellisuudessa uusi ja selvästi isompi konetyyppi.

Super Hornet lensi ensimmäisen kerran vuonna 1995. Yhdysvaltojen laivasto otti sen käyttöön vuonna 1999. Kone korvasi Top Gun -elokuvasta monille tutun Tomcat-hävittäjän.

Super Horneteja on valmistettu yli 500 kappaletta. Niillä lentävät Yhdysvaltojen laivaston lisäksi Australian ilmavoimat.

Amerikkalaiskone esittäytyy helsinkiläisille muodostelmalennossa perjantaina kello 18.40.


Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon on kaksimoottorinen hävittäjä, jonka prototyyppi teki ensilennon vuonna 1994. Operatiiviseen sotilaskäyttöön se tuli kymmenkunta vuotta myöhemmin. Konetta valmistavat yhdessä kolme eurooppalaista lentokonevalmistajaa.

Eurofighter Typhoonia on valmistettu yli 500 kappaletta. Kone on käytössä Britannian, Saksan, Italian, Espanjan, Itävallan ja Saudi-Arabian ilmavoimilla.

Typhoon nähdään perjantaina Kaivopuiston yllä kello 19.25.


Saab Gripen

Saab Gripen on yksimoottorinen hävittäjä, jonka ensimmäistä versiota ruotsalaiset tarjosivat Suomelle jo 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, kun Suomi osti edellisen kerran hävittäjiä. Tuolloin Suomi valitsi kuitenkin Hornetin.

Ruotsin ilmavoimat otti käyttöön Gripenit vuonna 1996. Koneita on valmistettu yli 200 kappaletta, ja niitä käyttävät ruotsalaisten lisäksi Etelä-Afrikan, Tšekin,Unkarin ja Thaimaan ilmavoimat.

Helsingin taivaalla lentää kuitenkin eri Gripen-tyyppi kuin se, mitä Saab on tarjoamassa Suomelle. Gripenin uusin E/F-versio on keskeneräinen, eikä se ole vielä lentänyt.

Ruotsalaishävittäjä lentää muodostelmassa ja soolona kello 20.10 alkaen perjantaina.


Kaivopuiston ilmatilassa nähdään hävittäjien lisäksi ohjelmaa varjoliidosta yleisilmailuun.

Ilmojen teitä liitävät esimerkiksi maailmankuulu Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien Red Arrows -taitolentoryhmä, Suomen ilmavoimien Hornet ja Midnight Hawks.

Lentonäytöksen johtaja Karivalo neuvoo katsojia kiinnittämään huomiota myös Finnairin uuteen matkustajakoneeseen kello 18.20.

”Jos minun pitäisi suositella yhtä näytöstä erityisesti, niin se olisi suuri ja matalalla lentävä Finnairin Airbus A350. Se tulee olemaan upea näky.”

Näytös on yleisölle avoin ja maksuton. Kaivopuistoon odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa. Ilmailumuseon tavoitteena on järjestää Suomen kaikkien aikojen suurin yleisötapahtuma. Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Lentonäytöstä voi seurata myös verkossa HSTV:n suorassa lähetyksessä. Lähetys alkaa kello 14 osoitteessa HS.fi.

Lähetyksen aluksi tapahtumapaikalla tavataan ilmailualan asiantuntijoita ja koneista kiinnostuneita kaupunkilaisia. Kello 16 alkaen lähetyksessä nähdään kaikkien koneiden lentonäytökset.

Karivalo sanoo, että perjantainen Kaivopuiston lentotapahtuma tulee olemaan ainutlaatuinen jo pelkästään Kaivopuiston ja Suomenlinnan pitkien ilmailuperinteiden vuoksi. Alueella on järjestetty lentonäytöksiä jo 1920-luvulla.

”Tapahtumassa sekoittuu ilmailun historia ja tulevaisuus”, Karivalo kertoo.

Karivalon mukaan erityisen hienoa tapahtumassa on se, että yleisöalueelle saapuu paljon eri lentokonevalmistajia, myös hävittäjäehdokkaiden edustajat.

”Nyt suomalaiset veronmaksajat pääsevät itse kysymään hävittäjäyrityksiltä, että miksi juuri tämä kone pitäisi hankkia Suomeen. Näistä asioista kuitenkin tullaan puhumaan kahvipöydissä.”

Lentonäytöksen aikataulu:

 16.00 Varjoliitoesitys

 16.20 Vesikoneiden paraati ja laskeutuminen

 16.50 Jakolev JAK -11

 17.00 VL Viima

 17.10 Arctic Eagles

 17.30 Vartiolentolaivueen Super Puma ja Dornier 228

 17.50 Maavoimien NH90

 18.00 Douglas DC-3

 18.10 ATR Norra

 18.20 Finnair Airbus A350

 18.40 Super Hornet -muodostelma

 18.55 Red Arrows

 19.25 Eurofighter Typhoon

 19.40 Fouga Team

 20.00 Saab 35 Draken

 20.10 Saab Gripen –muodostelma ja sooloesitys

 20.30 Ilmavoimien F-18 Hornet sooloesitys

 20.40 Midnight Hawks

Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin.
Lähde: Ilmailumuseo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hävittäjähankinnat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  10. 10

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää