Kaupunki

Kaivopuiston lentonäytöksestä povataan Suomen kaikkien aikojen suurinta yleisötapahtumaa – korvaako yksi nähtävistä koneista legendaariset Hornetit?

Lentonäytöstä voi seurata myös verkossa HSTV:n suorassa lähetyksessä. Lähetys alkaa perjantaina kello 14 osoitteessa HS.fi.

Helsingin taivaalle tuodaan näytille kolme hävittäjäkonetta perjantaina Kaivopuiston lentonäytökseen. Koneet ovat mukana kilpailussa, jossa Suomen Ilmavoimille valitaan uusi hävittäjä.

Ilmavoimat pohtii parhaillaan hävittäjähankintaansa eli HX-hanketta. Puolustusvoimat valitsee Hornetin seuraajan viiden eri valmistajan koneiden joukosta. Näistä kolme tuo oman hävittäjätarjokkaansa esiintymään Helsinkiin.

Ilmavoimat analysoi paraikaa eri valmistajien antamia vastauksia aiemmin tehtyyn tietopyyntöön. Varsinaiset tarjouspyynnöt lähtevät ensi vuoden keväällä. Lopullinen valinta tehdään vuonna 2021.

Tarjouskilpailuun osallistuvat BAE Systemsin Eurofighter Typhoon, Dassault Aviationin Rafale, Saabin Gripen, Boeingin Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35.

Edellä mainituista Helsingissä lentää amerikkalainen Super Hornet, monikansallinen Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Gripen.

Lentonäytöksen johtajan Perttu Karivalon mukaan hävittäjäehdokkaat pyrkivät saapumaan lentoliikenteen ja sään sallimissa rajoissa torstaiksi puoleen päivään mennessä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Hävittäjät pitävät Helsinki-Vantaata tukikohtanaan ja lentävät sieltä vuorollaan torstaina ja perjantaina edestakaisin Kaivopuiston ylle.

Super Hornet

Super Hornet on kaksimoottorinen hävittäjä, joka on alun perin suunniteltu Yhdysvaltojen laivaston käyttöön. Se muistuttaa ulkonäöltään vanhempaa Hornetia, mutta on todellisuudessa uusi ja selvästi isompi konetyyppi.

Super Hornet lensi ensimmäisen kerran vuonna 1995. Yhdysvaltojen laivasto otti sen käyttöön vuonna 1999. Kone korvasi Top Gun -elokuvasta monille tutun Tomcat-hävittäjän.

Super Horneteja on valmistettu yli 500 kappaletta. Niillä lentävät Yhdysvaltojen laivaston lisäksi Australian ilmavoimat.

Amerikkalaiskone esittäytyy helsinkiläisille muodostelmalennossa perjantaina kello 18.40.


Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon on kaksimoottorinen hävittäjä, jonka prototyyppi teki ensilennon vuonna 1994. Operatiiviseen sotilaskäyttöön se tuli kymmenkunta vuotta myöhemmin. Konetta valmistavat yhdessä kolme eurooppalaista lentokonevalmistajaa.

Eurofighter Typhoonia on valmistettu yli 500 kappaletta. Kone on käytössä Britannian, Saksan, Italian, Espanjan, Itävallan ja Saudi-Arabian ilmavoimilla.

Typhoon nähdään perjantaina Kaivopuiston yllä kello 19.25.


Saab Gripen

Saab Gripen on yksimoottorinen hävittäjä, jonka ensimmäistä versiota ruotsalaiset tarjosivat Suomelle jo 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, kun Suomi osti edellisen kerran hävittäjiä. Tuolloin Suomi valitsi kuitenkin Hornetin.

Ruotsin ilmavoimat otti käyttöön Gripenit vuonna 1996. Koneita on valmistettu yli 200 kappaletta, ja niitä käyttävät ruotsalaisten lisäksi Etelä-Afrikan, Tšekin,Unkarin ja Thaimaan ilmavoimat.

Helsingin taivaalla lentää kuitenkin eri Gripen-tyyppi kuin se, mitä Saab on tarjoamassa Suomelle. Gripenin uusin E/F-versio on keskeneräinen, eikä se ole vielä lentänyt.

Ruotsalaishävittäjä lentää muodostelmassa ja soolona kello 20.10 alkaen perjantaina.


Kaivopuiston ilmatilassa nähdään hävittäjien lisäksi ohjelmaa varjoliidosta yleisilmailuun.

Ilmojen teitä liitävät esimerkiksi maailmankuulu Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien Red Arrows -taitolentoryhmä, Suomen ilmavoimien Hornet ja Midnight Hawks.

Lentonäytöksen johtaja Karivalo neuvoo katsojia kiinnittämään huomiota myös Finnairin uuteen matkustajakoneeseen kello 18.20.

”Jos minun pitäisi suositella yhtä näytöstä erityisesti, niin se olisi suuri ja matalalla lentävä Finnairin Airbus A350. Se tulee olemaan upea näky.”

Näytös on yleisölle avoin ja maksuton. Kaivopuistoon odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa. Ilmailumuseon tavoitteena on järjestää Suomen kaikkien aikojen suurin yleisötapahtuma. Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Lentonäytöstä voi seurata myös verkossa HSTV:n suorassa lähetyksessä. Lähetys alkaa kello 14 osoitteessa HS.fi.

Lähetyksen aluksi tapahtumapaikalla tavataan ilmailualan asiantuntijoita ja koneista kiinnostuneita kaupunkilaisia. Kello 16 alkaen lähetyksessä nähdään kaikkien koneiden lentonäytökset.

Karivalo sanoo, että perjantainen Kaivopuiston lentotapahtuma tulee olemaan ainutlaatuinen jo pelkästään Kaivopuiston ja Suomenlinnan pitkien ilmailuperinteiden vuoksi. Alueella on järjestetty lentonäytöksiä jo 1920-luvulla.

”Tapahtumassa sekoittuu ilmailun historia ja tulevaisuus”, Karivalo kertoo.

Karivalon mukaan erityisen hienoa tapahtumassa on se, että yleisöalueelle saapuu paljon eri lentokonevalmistajia, myös hävittäjäehdokkaiden edustajat.

”Nyt suomalaiset veronmaksajat pääsevät itse kysymään hävittäjäyrityksiltä, että miksi juuri tämä kone pitäisi hankkia Suomeen. Näistä asioista kuitenkin tullaan puhumaan kahvipöydissä.”

Lentonäytöksen aikataulu:

 16.00 Varjoliitoesitys

 16.20 Vesikoneiden paraati ja laskeutuminen

 16.50 Jakolev JAK -11

 17.00 VL Viima

 17.10 Arctic Eagles

 17.30 Vartiolentolaivueen Super Puma ja Dornier 228

 17.50 Maavoimien NH90

 18.00 Douglas DC-3

 18.10 ATR Norra

 18.20 Finnair Airbus A350

 18.40 Super Hornet -muodostelma

 18.55 Red Arrows

 19.25 Eurofighter Typhoon

 19.40 Fouga Team

 20.00 Saab 35 Draken

 20.10 Saab Gripen –muodostelma ja sooloesitys

 20.30 Ilmavoimien F-18 Hornet sooloesitys

 20.40 Midnight Hawks

Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin.
Lähde: Ilmailumuseo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hävittäjähankinnat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  2. 2

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  5. 5

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää