Valikko
Kaupunki

Suuret kaupungit hyökkäävät hallitusta vastaan: Maakunnat ja sote tuhoavat kilpailukyvyn

Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun mielestä hallituksen maakuntauudistus tuhoaa kaupunkien kilpailukyvyn.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia hyökkää hallituksen sote- ja maakuntauudistusta kohtaan. Kaupunkien mielestä uudistus nostaa ainakin lyhyellä aikavälillä sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia ja vie pohjan kaupunkien kilpailukyvyltä.

Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun johtajien allekirjoittamassa kannanotossa vaaditaan hallitusta harkitsemaan vielä uudelleen uudistuksen toteuttamista. Kaupunkien mielestä uudistuksessa tärkeintä on sote-uudistuksen onnistunut toteutus.

”Sote-uudistus on sellaisenaan niin suuri rakenteellinen reformi, että sen toteutusta ei tule vaarantaa muihin toimialoihin liittyvillä muutoksilla samanaikaisesti”, kaupunkien kannanotossa kirjoitetaan.

Kaupunkien mielestä sote-uudistuksen aikataulussa ei ole syytä kiirehtiä. Hallitus haluaa siirtää sote-palvelut kunnilta maakuntahallintojen järjestettäväksi jo vuonna 2019. Suurkaupungit toivoisivat, että uudistus jaksotetttaisiin ”realistisin askelmerkein riittävän pitkälle siirtymäajalle”.

Suurkaupunkien mielestä myös hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä esittämää valinnanvapausmallia on ”oikeutetusti kritisoitu”. Kaupunkien mielestä sitä on syytä pohtia vielä uudelleen.

Nämä ovat huomattavia linjauksia, sillä kannanoton ovat allekirjoittaneet myös pääministeripuolue keskustaan kuuluva Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja hallituksen kakkospuolueeseen, kokoomukseen, kuuluvat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Valinnanvapaus on ollut tärkeä kokoomukselle, maakuntauudistus keskustalle.

”Annettujen lakiesitysten pohjalta ei ole mahdollista tehdä johtopäätöstä siitä, miten hallituksen asettama kolmen miljardin euron kustannusten kasvun hillinnän tavoite on saavutettavissa. Sen sijaan lyhyellä aikavälillä on odotettavissa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset nousevat”, kannanotossa kirjoitetaan.

Suurkaupunkien mielestä hallituksen lähestymistapa koko uudistukseen on ”kapea” ja ”pelkästään markkinaehtoiseen toimintaan perustuvana liian kaavamainen”. Kaupunkien mielestä maakunnille ei pitäisi antaa vastuuta esimerkiksi elinkeinopolitiikasta tai maankäytöstä.

Kaupunkien mielestä nykyinen, kuntien yhteistyöhön perustuva, malli tuottaa näissä parempia tuloksia. Kaupunkien arvostelua kannattaa lukea myös siitä näkökulmasta, että ne puolustavat uudistuksessa myös omia etujaan.

”Suunnitellut toimivallan siirrot maakunnille ja kuntien veropohjan voimakas kaventaminen vievät pohjan suurten kaupunkien omiin vahvuuksiin perustuvalta kilpailukyvyn parantamiselta, elinvoiman kehittämiseltä ja investoinneilta”, kannanotossa kirjoitetaan.

”Mekaaninen nykyisen maakuntakaavoituksen siirto uusille maakunnille ei ole mahdollista sen rikkoessa kuntien kaavoitusmonopolin. Suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen vahva rooli maankäytön ohjauksessa ja liikenteen suunnittelussa on turvattava.”

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin Vapaavuoren, Espoon Mäkelän, Oulun Laajalan ja Turun Randellin ohella Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd) sekä Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd).

Torstaina julkaistu kannanotto virallisti suurkaupunkien jo aiemmin esitetyn arvostelun uudistusta kohtaan. Suurten kaupunkien johtajat haukkuivat hallituksen kaupunkipolitiikkaa jo HS:n toukokuun lopussa julkaisemassa uutisessa. Osansa arvostelusta sai juuri maakuntauudistus.

”Soten valinnanvapautta koskevan poliittisen keskustelun varjossa Suomessa ollaan tekemässä keskuskaupunkien kannalta haitallisinta uudistusta miesmuistiin”, sanoi muun muassa Vapaavuori.

”Valtio olettaa, että kaupungit rahoittavat toimintaa, ja meillä on keskeinen rooli eri uudistusten toimeenpanossa. Samaan aikaan sieltäpäin ei millään tavoin vastata meidän yhteydenottoihimme ja huolenaiheisiimme”, Turun kaupunginjohtaja Randell arvosteli kyseisessä jutussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakuntauudistus
 • Sote-uudistus
 • Helsinki
 • Espoo
 • Tampere
 • Vantaa
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää