Valikko
Kaupunki

Rumeneeko Helsinki? Kaupunki lopetti kauneutta vaalivan elimen, arkkitehdit tuohtuivat

Kaupunkikuvaneuvottelukunta lakkautettiin Helsingin organisaatiouudistuksen myötä. Kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) vakuuttaa, että Helsinki tulee jatkossakin huolehtimaan rakentamisen laadusta ja arkkitehtonisesta kunnianhimosta.

Kuinka arvokasta on kauneus? Tähän kysymykseen tiivistyy arkkitehtipiirien tuohtumus Helsingin kaupunkia kohtaan.

Helsingin tekemän toimialauudistuksen mukana kaupungin rakentamisen eheyttä vaalineen kaupunkikuva­neuvottelukunnan toiminta loppuu.

Neuvottelukunnan puheenjohtajana tänä keväänä toiminut arkkitehti Henna Helander kertoo, että samalla katkeaa yli 90-vuotinen perinne.

Monet arkkitehdit pelkäävät nyt, että uudistustarmossaan Helsinki on samalla luopumassa intohimoisesta suhtautumisesta kaupungin rakentamisen arkkitehtoniseen laatuun.

Merkkinä kaupungin asenteesta pidetään sitäkin, että toimialauudistuksen yhteydessä Helsinki luopui arkkitehti-päätteisistä virkanimikkeistä. Esimerkiksi kaupungin yliarkkitehtinä työskennelleestä Helanderista tehtiin johtava asiantuntija.

”Helsingin kaupunkikuva­neuvottelukunta on ollut esikuvana monelle Euroopan kaupungille”, Helander sanoo.

Helsingin kaupungin verkkosivujen mukaan kaupunkikuva­neuvottelukunnan toiminnan voidaan katsoa alkaneen jo vuonna 1924, jolloin valtuusto vahvisti johtosäännön vasta perustetulle julkisivupiirustusten tarkastustoimikunnalle.

Vuosien varrella nimi on muuttunut, mutta toimikunnan tehtävä on säilynyt samana.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta on kantanut huolta kaupungin kokonaisuuden kannalta merkittävien rakennushankkeiden julkisivun laadusta.

Helander kertoo, että viime vuosina on esimerkiksi vaadittu avoimuutta rakennusten ensimmäisten kerrosten rakenteisiin, pyydetty uusia näkemyksiä meriuimala Allas Sea Poolin alkuperäisiin konttimaisiin suunnitelmiin, torpattu Kontulassa huoltoajon ohjaaminen suoraan bussipysäkille ja jarrutettu energiatehokkuuden nimissä tehtävää rakennusten ikkunoiden pienentymiskehitystä.

Tulokset ovat Helanderin mukaan olleet hyviä läpi historian. Kaupunkikuva­neuvottelukunnan työ on hänen mukaansa vaikuttanut vahvasti siihen, että Helsingistä on tullut kaunis ja eheä kaupunki. Vertailukohdaksi Helander ottaa Turun.

”Turussa näkyy todella hyvin se, että siellä kaupunkikuva­neuvottelukunta lopetettiin 60–70-luvulla. Rakennuksia on vedetty pois katulinjasta ja on tehty epäurbaaneja elementtikerrostaloja keskeisille paikoille.”

Myöhemmin kaupunkikuva­neuvottelukunta on palautettu Turkuun. Helanderin arvion mukaan se näkyy Turun kehittymisenä taas arvonsa mukaisesti.

Rakennusten julkisivusta on perinteisesti kannettu huolta myös kaupunkisuunnittelu- ja rakennusvalvontavirastoissa. Kaupunkikuva­neuvottelukunnan tehtävänä on kuitenkin ollut keskittyä yksittäisten hankkeiden lisäksi myös kaupungin kokonaiskehitykseen. Käytännössä se on siis antanut lupaviranomaisille asiantuntijaelimen painavia lausuntoja päätöksenteon tueksi.

Helanderin mukaan kaupunkikuva­neuvottelukunnan vahvuus on ollut sen monipuolisuudessa: neuvottelukuntaan on kuulunut arkkitehtejä rakennusvalvontavirastosta, kaupunginmuseosta ja kaupunkisuunnitteluvirastosta, mutta myös yksityisistä arkkitehtitoimistoista.

Kaupunkikuvaneuvottelukunnan näkemykset eivät poikkeuksetta ole miellyttäneet rakennuttajia – ne kun ovat saattaneet tarkoittaa kuluja aiheuttavaa lisäsuunnittelua ja välillä voimakkaitakin suunnanmuutoksia.

Loppujen lopuksi rakennusalalla on kuitenkin Helanderin käsityksen mukaan oltu tyytyväisiä neuvottelukunnan työhön. Mitä aiemmassa suunnitteluvaiheessa muutostarpeista ilmoitetaan, sitä helpompaa muutosten tekeminen on.

”Kaupunkikuva­neuvottelukunnan arvion jälkeen rakennuttaja on voinut käytännössä luottaa, että rakennus on lain mukaan ympäristöönsä sopiva sekä kaunis, eikä sen tältä osin ole tarvinnut enää odottaa rakennuslautakunnan arvioita”, Helander sanoo.

Aina kaupunkikuva­neuvottelukunnan mielipidettä ei kuitenkaan ole kuunneltu. Paraatiesimerkki tästä taitaa olla Hakaniemessä sijaitseva opetushallituksen talo, jonka alkuperäinen betonielementtijulkisivu menestyi hyvin äänestyksissä, joissa etsittiin Helsingin ruminta taloa. 2000-luvulla talolle peruskorjattiin uusi lasinen julkisivu.

Helander muistuttaa, että arkkitehtoninen ilme on Helsingille myös tärkeä kilpailutekijä koko ajan kiristyvässä kilpailussa kansainvälisistä yrityksistä ja osaajista.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) vakuuttaa, että kaupunkikuva­neuvottelukunnan toiminnan loppumisesta huolimatta Helsinki tulee jatkossakin huolehtimaan rakentamisen laadusta ja arkkitehtonisesta kunnianhimosta.

”Kaupunkikuva­neuvottelukunnan tekemän työn ja tehtävien on tarkoitus jatkua”, Sinnemäki sanoo.

Päätöksiä siitä, missä muodossa työn jatkaminen tapahtuu, tehdään Sinnemäen mukaan syksyllä kaupunginhallituksessa. Samalla päätetään myös muiden toimikuntien, esimerkiksi nimistötoimikunnan työn jatkamisesta.

Yksi vaihtoehto on Sinnemäen mukaan ollut se, että kaupunkikuva­neuvottelukunta jatkaisi työryhmämuotoisena.

”Joka tapauksessa pohditaan sellaista muotoa, jossa voitaisiin käyttää myös kaupungin ulkopuolisia asiantuntijoita. On ollut tärkeää, että yksittäiset rakennuslupia valmistelevat virkamiehet saavat yleisemmän linjan laajemmalta joukolta asiantuntijoita”, Sinnemäki sanoo.

Henna Helander sanoo pelkäävänsä, ettei työryhmämuotoisella asiantuntijaelimellä kuitenkaan olisi yhtä suurta painoarvoa kaupunkikuvan kehittämisessä kuin kaupungin johtosääntöön kirjatulla neuvottelukunnalla on ollut.

Sinnemäki toteaa, että tulevan asiantuntijaelimen mandaatti selkiytyy valmistelun edetessä.

Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaavan toimialan johtava asiantuntija Henna Helander arvioi viiden 2000-luvulla valmistuneen rakennushankkeen merkitystä kaupunkikuvaan

1. Kampin keskus


Helsingin ensimmäinen suuren kokoluokan hybridirakennus ja sisältää kiinteistömielessä paljon innovatiivisuutta. Suuri ja monimutkainen tila on helposti hahmotettavissa, mikä on kaikkien käyttämälle terminaali-ostoskeskusrakennukselle oleellista.

Kauppakeskus-formaattiin kuuluu tietty sisäänpäinkääntyneisyys, mutta olisivat julkisivut voineet olla vähemmänkin tylsät ja harmaat. Narinkkatorin ensimmäisen kerroksen liiketilat eivät juurikaan hyödynnä sijaintiaan vilkkaan aukion laidalla, mikä on sääli.

2. Kaisa-kirjastoSekä kaupunki­rakenteellisesti että arkkitehtonisesti selkeä ja oivaltava. Mittakaavallinen leikittely pienten aukkojen ja suurien avauksien välillä toimii sekä ulkoa nähtynä että sisältä koettuna.

Tiilellä on kautta vuosisatojen tehty kaaria, Kaisa-kirjastossa tämä ikiaikainen aihe sai uuden kokoluokan ja tulkinnan. Kohteen arvoa nostaa vielä sen käyttö avoimena, yliopiston kirjastona.

3. Itäkeskuksen Prisma


Suuret ostoskeskukset ovat aina urbaanissa ympäristössä vaikeita. Ihmiset saapuvat tavallisesti niihin autoilla, mutta kaupunkien kiinnostavuus lähtee katuelämän vilkkaudesta kävelijälle, arkkitehtuurista, sisä- ja ulkotilojen yhteyksistä, katutiloista ja materiaaleista.

Tämä rakennus osoittaa hyvin, miten rakennuttajan eli marketin intressi on eri, kuin hyvän ja toimivan kaupungin. Marketin näkökulmasta Prisma toimii varmasti hyvin.

4. Vuosaaren Cirrus-tornitalo


Ensin järjestetään kilpailu ja saadaan kiinnostava ehdotus. Sen jälkeen päädytään puolinaiseen toteutukseen. Cirrus ei ole vielä korkeaa rakentamista vaan se on tavallinen kerrostalo tehtynä korkeaksi.

Tapiolassa ymmärrettiin, että korkea rakentaminen tarvitsee suurmaisemassa toimivan hahmon. Nyt Cirrus kaipaa niitä korkeita rakennuksia läheisyyteensä. Vuosaaresta voisi tulla varsin komea uusi kaupunkikeskus Helsingille.

5. Töölönlahden toimistotalotToimistotalot kurottelevat kohti kanavaa, jota ei sitten rakennettukaan muuttuneen puistosuunnitelman myötä. Toimisto- ja asuinrakennusten yhdistelmistä tuli toimistorakennuksia, joilla on erillinen asuinrakennus korkean katoksen päässä kadun toisella puolella.

Avoin puistomaisema vaatisi veistoksellista hahmoa, mutta tällaisesta lähtökohdasta se ei onnistu. Hybridirakentaminen on vielä Helsingissä hieman hakusessa.

Fakta

Kaupunkikuva­neuvottelukunta


 Kaupunkikuva­neuvottelukunta seurasi kaupunkikuvan kehitystä. Neuvottelukuntaan kuului niin virkamiehiä kuin yksityisten arkkitehtitoimistojen arkkitehtejä.

 Helsingin toimialauudistuksen myötä monien toimikuntien toiminta loppuu. Näin käy myös kaupunkikuva­neuvottelukunnalle. Poliitikot pohtivat syksyllä mitä toimikuntien tehtävistä jatketaan ja miten tämä toteutetaan.

 Helsingin kaupungin mukaan kaupunkikuvaneuvottelu­kunnan toiminnan voidaan katsoa alkaneen vuonna 1924, jolloin valtuusto vahvisti johtosäännön vasta perustetulle julkisivupiirustusten tarkastustoimikunnalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Arkkitehtuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää