Valikko
Kaupunki

Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

Arkkitehtitoimisto Forma Futuran omistaja Leila Tuominen sai kahden vuoden ja kymmenen kuukauden tuomion.

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) on saanut tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta. Forma-Futuran Leila Tuominen ja kaupunkisuunnittelupoliitikko Tapio Päivinen tuomittiin myös lahjusrikoksista rangaistuksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Peltomäen kahden vuoden kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen sekä menettämään valtiolle vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona 187 958,05 euroa.

Tuominen sai tuomion kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta. Tuomio on kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdoton vankeusrangaistus. Lisäksi hänet tuomittiin viiden vuoden pituiseen liiketoimintakieltoon.

Päivinen sai törkeästä lahjuksen ottamisesta vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lisäksi hänet määrättiin menettämään valtiolle vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona 34 335 euroa.

Leila Tuominen ja Tapio Päivinen eivät halunneet kommentoida tuomiota. HS ei tavoittanut Jukka Peltomäkeä. Vantaan kaupunki tiedotti keskiviikkona, ettei kaupunki kommentoi tuomioistuimen päätöstä, koska Peltomäki ja Päivinen eivät enää ole kaupungilla töissä.

Käräjäoikeus totesi, että Peltomäki oli toimiessaan Vantaan maankäytön- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajan virassa vuosien 2006–2011 välissä osallistunut niin kaupunginhallituksessa, kaupunkisuunnittelulautakunnassa kuin ympäristölautakunnassakin sellaisten kaavamuutos- ja rakennuslupa-asioiden käsittelyyn, joissa Tuominen oli Forma-Futuran edustajana toiminut hankkeen suunnittelijana, konsulttina ja asiamiehenä.

Samana aikana Peltomäki lähipiireineen on saanut Tuomiselta 268 000 euron arvosta rahallista etua. Tuominen on tehnyt Peltomäelle suoria rahasiirtoja sekä maksanut hänen puolestaan laskuja. Peltomäki, hänen vaimonsa ja heidän kaksi lastaan ovat myös asuneet edullisesti Tuomisen ja Forma-Futuran omistamissa asunnoissa.

Sellaisista hankkeista, joissa myös Tuomisen Forma-Futura oli mukana, Peltomäki vaikutti käräjäoikeuden mukaan erityisen merkittävästi kolmessa. Nämä hankkeet koskivat Marja-Vantaan eli Kivistön kauppakeskusta, Kaivokselan kirkkoa ja Louhelan ostoskeskusta.

Tuomiota ankaroittavaksi seikaksi käräjäoikeus katsoi sen, että Peltomäki oli ollut itse aloitteellinen osiin saamistaan eduista. Toisaalta tuomiota lievensi se, ettei etuuksilla ole käräjäoikeuden käsityksen mukaan ollut välitöntä vaikutusta Peltomäen toimintaan. Peltomäki ei siis ole esimerkiksi asettanut etuuden maksamista jonkun tietyn vastapalveluksen hinnaksi.

Peltomäki ja Tuominen kiistivät käräjäoikeuden käsittelyssä, että Peltomäelle Tuomiselta virranneet taloudelliset edut olisivat liittyneet Peltomäen mahdollisuuksiin vaikuttaa suosiollisesti Tuomisen liiketoimintaan. Heidän mukaansa etuudet annettiin läheisestä ihmissuhteesta johtuen.

Tuomisella ja Peltomäellä on ollut parisuhde 1990-luvun lopulla. Myöhemmin romanttinen suhde on heidän kertomansa mukaan muuttunut ystävyydeksi. Tuominen on määrännyt Peltomäen edunsaajaksi testamentissaan.

Peltomäki kertoi oikeudenkäynnissä, että ei pitänyt itseään esteellisenä osallistumaan päätöksentekoon, josta hänet nyt tuomittiin. Oikeus ei tätä selitystä hyväksynyt. Käräjäoikeuden tuomion johtopäätöksissä huomautetaan, että Peltomäki on suorittanut oikeustieteellisen loppututkinnon ja että hänellä on pitkä kokemus kunnallisesta päätöksenteosta.

Tämän vuoksi Peltomäen on käräjäoikeuden mukaan täytynyt tuntea esteellisyyssäännökset ja käsittää olleensa esteellinen sellaisten hankkeiden käsittelyssä, joissa hänelle läheinen Tuominen on ollut kaavamuutoksen hakijan suunnittelijana tai konsulttina.

Peltomäkeä syytettiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen. Samoin oikeus hylkäsi Tuomista vastaan rekisterimerkintärikoksesta nostetun syytteen.

Oikeus hylkäsi myös Peltomäkeä ja Tuomista vastaan nostetut lahjusrikossyytteet, jotka liittyivät Tuomisen Peltomäelle Prahan ja Cannesin matkoilla tarjoamiin kestityksiin.

Syyttäjän arkkitehtitoimisto Forma-Futuralle vaatima vähintään 250 000 euron suuruinen yhteisösakko kaatui oikeudessa.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan vuokrataloyhtiö VVO:n entinen johtaja ja Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan pitkäaikainen jäsen Tapio Päivinen on saanut vuosien 2007 ja 2011 Leila Tuomiselta lahjuksia yhteensä 34 335 euron edestä. Tuominen on siirtänyt Päivisen hallussa olleelle JTP Racing Teamin tilille 33 000 euroa. Lisäksi Päivinen on osallistunut Tuomisen järjestämälle Turkin matkalle.

Päivinen on osallistunut kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksiin ja päätöksentekoon seitsemässä sellaisessa kaavamuutosasiassa, joissa Tuominen Forma Futuran edustajana on toiminut kaavamuutoksen hakijan palkkaamana suunnittelijana tai konsulttina.

Päivinen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden vyyhdissä oli kyse lukuisista lahjusepäilyistä, jotka liittyvät Vantaan kaavoitukseen ja rakentamiseen. Peltomäen toimintaa koskevien korruptioepäilyjen tutkinta laajeni kokonaisuudeksi, jossa on kolme haaraa ja useita syytettyjä.


Itse vyyhti alkoi purkautua vuonna 2011, kun Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtajana toiminut Peltomäki valittiin Vantaan kaupunginjohtajaksi.

Peltomäen kytköksestä Forma-Futuraan tiedettiin jo ennen tämän valintaa kaupunginjohtajaksi vuoden 2011 toukokuussa. Tapausta alettiin kuitenkin tutkia vasta vuoden 2011 kesällä, kun HS kertoi Peltomäen asuvan Forma-Futuran asunnossa markkinahintaa tuntuvasti alemmalla vuokralla.

Peltomäen toimien tutkinta kesti krp:ssä yli kaksi vuotta. Syytteet Peltomäkeä ja Tuomista vastaan nostettiin vuoden 2015 kesäkuussa.

Tutkinnan yhteydessä paljastui myös muita Leila Tuomiseen liittyviä lahjusepäilyitä. Krp:n tutkinta laajeni vakaviin epäilyihin lahjonnasta HOK-Elannossa ja muussa yritystoiminnassa.

HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon epäillään ottaneen vastaan noin miljoonan euron arvosta lahjuksia HOK-Elannon liike- ja sopimuskumppaneilta. Leivon oikeudenkäynnin pääkäsittelyn on määrä alkaa kesän 2017 jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  4. 4

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  7. 7

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  8. 8

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää