Valikko
Kaupunki

Tämä poliisi osallistuu Helsinki Pride -kulkueeseen eikä se suinkaan miellytä kaikkia – osa aktivisteista haukkuu eleen ”pinkkipesuksi”

Kansainvälisen Pride-kulkueen juuret ovat virkavallan ja seksuaalivähemmistöjen yhteenottojen vastustamisessa. Kulkue järjestetään Helsingissä lauantaina.

Poliisin ensiesiintyminen lauantaina järjestettävässä ihmisoikeustapahtuma Helsinki Priden kulkueessa närkästyttää kansalaisaktivisteja. Muun muassa kulkueeseen osallistuva radikaaliryhmittymä Pinkkimusta Helsinki on arvostellut blogissaan poliisin osallistumista tapahtumaan.

Helsinki Priden järjestävän HeSeta ry:n toiminnanjohtaja Aaro Horsman mukaan kritiikki kumpuaa ajatuksesta, että poliisi on tulossa paikalle kiillottaakseen julkisuuskuvaansa.

”Siinä on taustalla sellainen pinkkipesun kritiikki, että tulevatko viranomaiset ja laitokset edustamaan Prideen ja ikään kuin saamaan hyvää profiilia sitä kautta, vaikka todellisuudessa on hirveästi epäkohtia käytännöissä ja rakenteissa”, Horsma sanoo.

Lauantainen Helsinki Pride on ensimmäinen myös poliisia edustavalle poliisitarkastaja Måns Enqvistille.

”Odotan hyviä keskusteluita varsinkin siinä vaiheessa, kun olen viranomaisteltassa keskustelemassa”, Enqvist sanoo.

Myös Enqvist on hyvin tietoinen poliisin saamasta kritiikistä. Hänen mukaansa poliisin osallistumisessa on kyse kasvaneesta huolesta vähemmistöryhmiin kohdistuvia viharikoksia kohtaan.

Suurin osa poliisin saamasta arvostelusta kohdistuu seksuaalivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten saamaan kohteluun, Horsma kertoo.

Erityisesti pakkopalautukset ja turvapaikanhakijoiden seksuaalisen suuntautumisen epäileminen ovat nostattaneet kritiikkiä poliisia ja Maahanmuuttovirastoa kohtaan.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti torstaina, ettei se osallistukaan kulkueeseen. Virasto kertoi syyksi, että päätös osallistumisesta on saanut osakseen paljon kritiikkiä.

”Osallistumisemme kulkueeseen on herättänyt paljon kritiikkiä. Osa kokee viraston läsnä­olon niin vahvasti, ettei halua osallistua kulkueeseen lainkaan, jos olemme mukana”, se perusteli Twitterissä.

Horsman mukaan Suomessa on edelleen tärkeää lisätä kaikkien viranomaisten osaamista, jotta vähemmistöryhmät kokevat olonsa turvalliseksi rikosilmoituksia tehdessä ja saavat apua, jos he ovat kokeneet syrjintää.

”Edelleen tuntuu olevan korkea kynnys ilmoittaa viranomaisille homo- ja transfobista syrjintää, koska ilmoituksia tulee niin vähän. Siinä minun mielestäni tällaisen poliisin ulostulon tulisi madaltaa kynnystä.”

Osin kritiikki poliisin osallistumista kohtaan on peräisin myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä viranomaisten välisestä karusta historiasta. Pride-kulkueen juuret ovat nimenomaan virkavallan ja seksuaalivähemmistöjen yhteenottojen vastustamisessa.

”Esimerkiksi Amerikassa Stonewall on tunnetuin tapahtuma Priden historiassa. Vuonna 1969 poliisit ja viranomaiset tekivät ratsioita ja hyökkäsivät seksuaalivähemmistöjen tapaamispaikkoihin ja ravintoloihin, mistä alkoi vastarinta”, Horsma kertoo.

Horsman mukaan keskustelua poliisin osallistumisesta Prideen on käyty myös järjestäjätaho HeSetan sisällä. Hänen mielestään on kuitenkin tärkeää, että viranomaiset lähtevät mukaan tapahtumaan.

Poliisin täytyy kuitenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan oma läsnäolonsa tapahtumassa, Horsma huomauttaa.

Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuminen tarkoittaa Horsman mukaan sitä, että osallistujat sitoutuvat huomioimaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo­asiat sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet lain velvoittamalla tavalla.

Poliisi edustaa virkapuvussa Pride-kulkueessa Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa viranomaisten osallistuminen tapahtumaan on arkipäivää. ”Tämä vuosi on selkeästikin keskustelunavaus”, Horsma sanoo.

Priden teemana on tänä vuonna vapaus ja vastuu. Tapahtumien painopisteenä on turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten ihmisten tukeminen, Horsma kertoo.

Teemalla halutaan Horsman mukaan muistuttaa myös viranomaisten ja poliitikkojen vastuusta, joka liittyy vapauteen ja vapauden rajaamiseen.

”He ovat niitä, joiden pitäisi pystyä mahdollistamaan vapaa kansalaisyhteiskunta, osallistuminen ja turvallisuus”, Horsma sanoo.

Vuosi sitten Helsinki Priden kulkue keräsi matkaansa ennätykselliset 35 000 osallistujaa. Tänäkin vuonna järjestäjät ovat varautuneet vähintään yhtä suureen kävijämäärään.

Pride-kulkue saattaa viivästyttää lauantaina liikennettä Helsingin keskustassa.

Kulkue lähtee Kansalaistorilta kello 13 ja etenee kohti Kaivopuistoa Töölönlahdenkadun, Mannerheimintien, Eteläesplanadin, Etelärannan, Laivasillankadun ja Ison Puistotien kautta.

Bussilinja 21V ei kulje Asema-aukiolle asti, vaan kääntyy Kampintorilla. Mannerheimintietä pohjoiseen kulkeva linja 24 ajaa Erottajan ja Postikadun välillä raitiovaunukiskoilla.

Raitiovaunulinjat 2 ja 3 ajavat poikkeusreittiä Fredrikinkatua pitkin, eivätkä mene Laivasillankadulle.

HSTV seuraa Pride-kulkuetta suorassa lähetyksessä lauantaina klo 12.30 alkaen.

Entistä enemmän viranomaisia juhlimaan ihmisoikeuksia

Lauantaina järjestettävään Pride-kulkueeseen osallistuu aiempaa enemmän viranomaisia. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on kutsunut eri organisaatioita ja viranomaisia mukaan rekkaan, joka liikkuu kulkueen mukana.

Poliisin lisäksi kutsuun on vastannut myöntävästi muun muassa Kela.

Myös useiden eri ministeriöiden virkamiehiä ottaa osaa kulkueeseen yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsusta. Ainakin oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö osallistuvat Prideen. Hallituksen kärkiministerit jättävät puolestaan tapahtuman väliin.

Sotilaita tai palomiehiä ei kulkueessa ainakaan virallisesti nähdä, sillä Puolustusvoimat ja Helsingin pelastuslaitos ovat kieltäytyneet kutsusta.

Viime vuonna sotilaspuvun käyttö Pride-kulkueessa nousi keskusteluun, kun virka-asuinen merivoimien sotilas osallistui tapahtumaan. Hän ei ollut paikalla Puolustusvoimien lähettämänä.

Suomalaisen urheilun kattojärjestön Olympiakomitean edustus ei osallistu kulkueeseen kuten aiemmin. Veikkausliigallakaan ei ole kulkueessa omaa edustusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pride
 • Helsinki Pride

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  4. 4

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  7. 7

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  8. 8

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää