Valikko
Kaupunki

Suuria asuntoja saa Helsingin seudullakin varautua myymään kuukausikaupalla – katso HS:n laskurilla, kuinka nopeasti asunnot liikkuvat naapurustossasi

Pääkaupunkiseudun suurten omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika on liki 100 päivää ja suurten kerrostaloasuntojen noin 80 päivää.

Jos haluaa myydä pääkaupunkiseudulla sijaitsevan suuren omakotitalon, 92 päivää on tietynlainen virstanpylväs.

Se on nimittäin keskiarvo, kun katsoo pääkaupunkiseudulla vuonna 2016 myytyjen 149 neliön ja sitä suurempien omakotitalojen myyntiaikaa.

Suurten kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli puolestaan 77 päivää vuonna 2016.

Tiedot käyvät ilmi Oikotien HS:lle koostamasta tilastosta.

Moni tuskailee suuren omakotitalon myyntiä, eikä se Oikotien tilaston valossa ole ihme: esimerkiksi Kauniaisissa oli vuonna 2016 myynnissä 35 suurta omakotitaloa, joiden keskimääräinen myyntiaika oli 130 päivää.

Helsingin Marjaniemessä suuria omakotitaloja oli myynnissä 30, ja niiden keskimääräinen myyntiaika oli yli sata päivää. Espoossa Laaksolahdessa, Kattilalaaksossa ja Kauklahdessa oli kaikissa myynnissä kymmeniä suuria omakotitaloja, joiden keskimääräinen myyntiaika oli noin 80–90 päivää.

Vantaalla suuret omakotitalot näyttävät käyvän kaupaksi astetta helpommin kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Liki koko tarkastelujakson 2011–2016 suuret omakotitalot ovat menneet Vantaalla nopeammin kaupaksi kuin muualla pääkaupunkiseudulla.

Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, mikä on keskimääräistä suurempi omakotitalo tai kerrostaloasunto, sillä molempien keskikoot vaihtelevat vuosikymmenittäin. Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus ry:n mukaan asuntojen pinta-alat kasvoivat viime vuosikymmenelle asti, mutta ne ovat viime vuosina kääntyneet hienoiseen laskuun.

Suurilla omakotitaloilla tarkoitetaan tässä jutussa 149 neliön ja sitä suurempia omakotitaloja, ja kun puhutaan suurista kerrostaloasunnoista, sillä viitataan 89 neliön ja sitä suurempiin asuntoihin.

Katso alla olevasta laskurista, kuinka nopeasti suuret asunnot myydään omalla asuinalueellasi. Juttu jatkuu laskurin jälkeen:Luvut eivät kerro koko totuutta. Oikotien tilasto ei erottele, onko asunto myyty vai onko se vain otettu pois myynnistä tietyn ajan jälkeen.

Oikotien tilaston perusteella vaikuttaa esimerkiksi siltä, että pääkaupunkiseudun vanhat omakotitalot eivät mene uusia huonommin kaupaksi. Tarkastelujaksolla 2011–2016 vuosien 1950–1898 välillä rakennetut suuret omakotitalot ovat keskimäärin menneet kaupaksi yhtä nopeasti kuin suuret omakotitalot yleensä.

Samana ajanjaksona vuosien 1960–1989 välillä rakennetut suuret kerrostaloasunnot ovat useana vuonna menneet kaupaksi huomattavasti nopeammin kuin suuret kerrostaloasunnot yleensä. Viime vuonna näiden vanhempien suurten kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli tismalleen sama kuin suurten kerrostaloasuntojen yleensä eli 77 päivää.

”On mahdollista, että vanhat, suuret omakotitalot vedetään helpommin kuin uudemmat pois myynnistä, jos ne eivät mene kaupaksi. Tämä näkyisi tilastoissa todellista lyhyempinä myyntiaikoina”, pohtii Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusjohtaja Essi Eerola.

”Niinkin voi olla, että vanhemmat omakotitalot hinnoitellaan ajatellen sitä, että ne eivät välttämättä mene niin hyvin kaupaksi.”

Kerrostaloasuntojen kohdalla uudiskohteet voivat näkyä myyntiajoissa.

”Uudiskohteet ovat usein pidempään markkinoilla kuin vanhemmat asunnot, ja tämä voi nostaa tilastoissa näkyvää suurten kerrostaloasuntojen myyntiajan keskiarvoa.”


HS:n haastattelemat kiinteistönvälittäjät ovat melko samaa mieltä siitä, että vaikka asuntokauppa on viime aikoina vilkastunut myös suurien kotien osalta, vaikuttavat asunnon ikä ja kunto paljon ostohalukkuuteen.

”Isoissa asunnoissa on ylipäätään pitkät myyntiajat, helposti jopa vuosi. Hinnoittelu on tärkeä asia, mutta kiinteistön kunto ratkaisee. Suurissa asunnoissa remontit tulevat kalliiksi”, sanoo Helsingin kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtaja Merja Natunen.

On tärkeää huomioida, ettei kiinteistön rakentamisvuosi kerro läheskään kaikkea sen kunnosta. Vierekkäin samana vuonna rakennetut talot voivat olla aivan eri maailmasta, mikäli toisessa on laiminlyöty tarpeelliset remontit. On myös mahdollista, että laadukkaasti rakennetun kiinteistön remontoinnin yhteydessä on tapahtunut virheitä.

Ero myynnissä olevien ja vuokralle tarjottavien omakotitalojen määrässä on suuri: asuntopalvelu Oikotien kehityspäällikkö Tommi Kivisaaren mukaan Oikotiellä oli 2. kesäkuuta Helsingissä myynnissä 306 omakotitaloa ja vuokrattavissa 42. Pääkaupunkiseudulla yhteensä myynnissä olevien omakotitalojen määrä oli yli kymmenkertainen verrattuna vuokrattavissa olevien määrään.

Miksei suuria omakotitaloja vuokrata kimppakämpiksi esimerkiksi opiskelijoille, jos ostajia on vaikea löytää?

”Isojen asuntojen vuokraaminen kimppakämpiksi olisi joissain tapauksessa järkevää. Aika harva vuokranantaja haluaa niin kuitenkaan tehdä. Osa vuokranantajista on arkoja vuokraamaan isoja omakotitaloja, koska he miettivät sekä vuokralaisten vaihtuvuutta että asunnon kulumista”, Natunen toteaa.

Kun kysyy suurista asunnoista ja niiden myyntiin vaikuttavista seikoista, vastaus riippuu usein kiinteistönvälittäjästä.

Joidenkin mielestä niin sanottu myyntifiksaus eli asunnon pintaremontti on hyvä idea, toisten mielestä on parempi myydä asunto remonttikunnossa ja antaa uusien asukkaiden tehdä asunnosta mieleisensä. Samoin 1980-luvulla rakennetut ja sitä vanhemmat suuret omakotitalotalot eivät osan mielestä kerta kaikkiaan mene kaupaksi, mutta toiset huomauttavat, että osa ostajista on viehtynyt 1960- ja 1970-lukujen rakentamiseen.

Pääosin Etelä-Espoossa Westendissa ja Haukilahdessa asuntoja välittävällä laillistetulla kiinteistönvälittäjällä Marja Tolvasella on 25 vuoden kokemus suurten kotien myymisestä. Hän on vankasti sitä mieltä, että etenkin vanhemman omakotitalon myyntitilanteessa tarvitaan kunnon työkalupakkia: toisin sanoen ideoita siitä, miten asuntoa voidaan kehittää ja päivittää.

”En pysähdy siihen, että julkisivu ei vetoa, kattomuoto on väärä tai ikkunoita liian vähän. Kaikkea voidaan uusia. Asunnon nykyinen omistaja ei tietenkään ota remontteja kontolleen, mutta kun lähdemme myymään, tarjoan nimenomaan näkemystä siitä, minkälaisen asunnosta saisi.”

Tolvasen mukaan tämä ei koske vain Westendin arvoasuntoja, vaan kaikkia suuria asuntoja kannattaa myydä näkemyksellisesti.

”Arkkitehdinkin kanssa voi miettiä ideoita. Myyntimateriaalina voi antaa tietoa remonttikustannuksista, esimerkiksi maalämmön asentamisesta ja julkisivupinnan vaihtamisesta.”

On syytä myös huomioida, että tietty ostajaryhmä kaipaa paljon muutakin kuin tiettyä neliö- tai kuutiomäärää.

”Heille kannattaa myydä lisäarvotekijöitä eli suurta pihaa, puutarhaa ja meren sekä palveluiden läheisyyttä.”


Suuret omakotitalot kimppakämpiksi ”Kämppis-Tinderin” avulla?

Jos suuria, vanhoja omakotitaloja on vaikeaa saada kaupaksi, miksi niitä ei vuokraisi kimppakämpiksi esimerkiksi opiskelijoille?

Tässä voisi avittaa kämppisten hakutyökalu. Esimerkiksi sellainen, jonka Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) loi vuoden 2016 lopulla. Idea on yksinkertainen: palveluun kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla, kirjoitetaan perustiedot itsestä, lisätään halutessa kuva ja vapaamuotoinen esittelyteksti. Tämän jälkeen täytetään vaalikonehengessä tietoja itsestä kämppäkaverina, ja sitten lisätään samat tiedot unelmakämppiksestä.

Hoasin mukaan palvelu on ainoa laatuaan Euroopassa, ja siihen on tähän mennessä rekisteröitynyt noin 2000 henkilöä.

Asumispalvelu Oikotien kehityspäällikkö Tommi Kivisaari uskoo, että laajemmallekin kämppiksen hakupalvelulle voisi hyvin löytyä käyttäjiä.

”Opiskelijathan vuokraavat usein yhdessä suuren asunnon. Uskon, että moni voisi olla kiinnostunut omakotitalon vuokraamisesta kimppakämpäksi, mutta ehkä ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että se olisi edes mahdollista.”

Hoasin Kämppishaun on toteuttanut espoolainen ohjelmistoyritys Innofactor. Sen toimitusjohtaja Sami Ensio sanoo, että teknisesti suurten asuntojen ”kämppis-Tinder” olisi helppo toteuttaa.

”Meillähän on jo Hoasin projektin vuoksi olemassa valmis pohja, jota pitäisi luultavasti muuttaa vain vähän.”

Vaikka kämppiksen hakutyökalu olisi teknisesti helppo toteuttaa ja sille löytyisi käyttäjiä, edessä on esteitä: tasa-arvoisen avioliittolain myötä samassa taloudessa asuvien tulot otetaan kimppa-asumisessa huomioon.

Helsingin kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtaja Merja Natunen huomauttaa, että laki vaikeuttaa olennaisesti kimppa-asumista. Sopimukset voidaan tehdä jatkossa siten, että yksi on päävuokralainen ja muut alivuokralaisia.

”Harva uskaltaa vuokrata ison asunnon, jonka vuokranmaksusta on yksin vastuussa. Lakimuutos varmasti vaikuttaa vuokralaisten ja vuokranantajien haluun tehdä kimppavuokrasopimuksia”, Natunen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Pääkaupunkiseutu
 • Helsinki
 • Espoo
 • Vantaa
 • Kauniainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää