Valikko
Kaupunki

Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

Uudistus heikentää asiakaspalvelua, sanovat konduktöörit.

Kaksi vihrein huomioliivein varusteltua konduktööriä astelee rivakasti junavaunusta toiseen. Helsingin Rautatieasemalta lähtenyt juna on käytävä läpi kokonaan ennen Tikkurilaan saapumista, jos haluaa pysyä aikataulussa.

Yksittäisiä konduktöörejä näki aiemmin vain lähijunien lipunmyyntivaunuissa, mutta kun lipunmyynti lopetettiin pääkaupunkiseudun lähijunista 19. kesäkuuta, ”konnarit” lähtivät liikkeelle.

Nyt he liikkuvat pareittain niin junissa kuin juna-asemien laitureillakin. Ennen konduktöörit astuivat lipunmyyntivaunuista ulos vain pääteasemilla.

”Aiemmin liikuimme paljolti yksin ja olimme kuljettajan apuna. Nykyään kuljettaja huolehtii itse junan kulkemisesta aikataulun mukaisesti”, kertoo seitsemän vuotta konduktöörinä työskennellyt Veli-Pekka Niemelä. Hän on torstaiaamuna työvuorossa liikkeellä konduktööriparinsa Mikko Monton kanssa.

Vaikka junalipunmyynti loppui jo neljä viikkoa sitten, ei kaikilla lähijuna-asemilla ole vielä lippuautomaatteja. HSL:n teknologiaratkaisujen osaston johtajan Hannu Heikkisen mukaan automaatit puuttuvat 22:lta HSL-alueen asemalta.

Heikkinen kertoo, että syynä automaattien asentamisen viivästykseen on alihankkijan toimitushäiriö. Automaattien osat eivät ole olleet täysin yhteensopivia, minkä takia niiden kasaaminen on tehty käsityönä.

Loputkin lippuautomaatit on tarkoitus saada asennettua loppukesän aikana.

Niemelän ja Monton mukaan lipunmyynnin lopettaminen lähijunista on kirvoittanut palautetta erityisesti vanhemmilta matkustajilta, jotka ovat tottuneet ostamaan yksittäisiä matkalippuja käteisellä.

”Henkilökohtaisesti olisin säilyttänyt lipunmyynnin junissa. Varmaan kaikki kollegat ovat samaa mieltä. Tämä ihan vaan asiakaspalvelun takia, että lipunmyynti olisi helpommin järjestettävissä ja hoidettavissa”, Niemelä sanoo.

Helsingin paikallisliikenteen lippuja voi nykyisin ostaa mobiilisovelluksesta, lipunmyyntiautomaateista sekä palvelupisteiltä kioskeista ja kaupoista. Lisäksi matkakortille voi ladata arvo- tai kausilippuja.

”Ennen asiakkaat pystyivät kiireessä luottamaan siihen, että lipun saa junasta. Nyt pitää varautua siihen, että se pitää olla jo ennen kuin juna tulee”, Monto kertoo.

Niemelän mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, että lipunmyyntijärjestelmät toimivat ja lippuautomaatteja olisi riittävästi. Automaatteja soisi olevan pienemmilläkin asemilla useampia, jotta mahdolliset häiriöt eivät vaikeuttaisi yksittäisen matkalipun ostamista.

”Itse toivoisin, että HSL:n ja VR:n automaatteja olisi enemmän. Nyt on ollut ongelmia, ja siitä on tullut meille palautetta”, Niemelä sanoo.


Aamuruuhkissa kulkevat työmatkalaiset eivät Niemelän ja Monton mukaan ole lipunmyynnin loppumisesta junissa moksiskaan. He tietävät minne ovat menossa, ja lippuasiat ovat hallussa.

”Turistit kaipaavat viikonloppuisin apua. Jonkin verran on hämmennystä tämän muutoksen ympärillä. Jos on edellisen kerran ollut vaikka pari kuukautta sitten Suomessa, ja silloin on saanut junasta lipun. Tieto ei ole kulkenut, että lippua ei enää junasta saa”, Niemelä sanoo.

Kun konduktöörit lopettivat lipunmyynnin, HSL lähetti kahdeksi viikoksi lipunmyyjiä juna-asemille. Tällä pyrittiin varmistamaan se, että myös ne matkustajat, jotka eivät olleet kuulleet junalipunmyynnin lopettamisesta, voisivat ostaa myyjältä lipun.

”Tällä hetkellä myyjiä ei enää ole, koska kysyntä oli hyvin vähäistä. Luotamme siihen, että viestintä on saanut kaikki matkustajat kiinni”, Hannu Heikkinen kertoo.

Lipuntarkastajia ja konduktöörejä on Heikkisen mukaan ohjeistettu suhtautumaan opastavasti tilanteeseen, jossa matkustajalla on ollut haasteita lipun ostamisen kanssa.

Konduktööreillä ei ole oikeutta kirjoittaa tarkastusmaksuja, mutta he voivat tarpeen tullen poistaa liputtoman matkustajan junasta.

”Ketään ei heitetä ulos tai anneta tarkastusmaksua, jos tilanne on tosiaan sellainen, ettei lippua ole onnistunut ostamaan. Mutta mitään yleisohjetta, että pummilla saa matkustaa, ei tietenkään ole”, Heikkinen sanoo.


Myös VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä kertoo palautetta tulleen, vaikka matkustajat ovat pääosin ottaneet lipunmyyntiuudistuksen rauhallisesti vastaan.

”Jonkun verran ihmisillä on ollut haasteita kertalippujen hankinnassa”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan aiemmin vajaa kaksi prosenttia lipuista on myyty junasta HSL:n alueella.

”Lähiliikenteessä tehdään 70 miljoonaa matkaa vuodessa, joista HSL:n alueella 63 miljoonaa. Aika pienestä osasta asiakkaita on kyse”, Sipilä sanoo.

Sipilä uskookin ihmisten oppivan lippujen uudet myyntikanavat ja tilanteen menevän parempaan suuntaan. Liputtomien matkustajien kohdalla konduktöörit pyrkivät opastamaan VR:n tai HSL:n mobiilisovelluksen lataamisessa ja lippujen ostamisessa sitä kautta.

Kulkiessaan junan läpi konduktööripari Niemelä ja Monto tarkistaa, että kaikki toimii kuten pitääkin. Kuulutukset kuuluvat oikein, automaatit toimivat eikä tiellä ole esteitä, joihin voi kompastua. Välillä he katsovat liput kaikilta vaunussa istuvilta. Päätös lippujen katsomisesta tehdään oman harkinnan mukaan.

Käytyään yhden junan läpi konduktöörit jäävät kyydistä ja siirtyvät seuraavaan.

”Lippujen katsominen ei ole meidän päätehtävämme, vaan yksi osa uutta toimintamallia. Usein sanomme, että me katsomme liput ja tarkastajat tarkastavat. Haluamme tehdä sen eron. Me olemme enemmänkin auttamassa ja ohjaamassa, kuin rankaisemassa”, Niemelä sanoo.


Lippua kysytään nyt Helsinkiin matkalla olevalta Ilkka Davidsenilta. Davidsen kulkee työmatkojaan Helsingin ja Vantaan välillä kausilipulla.

”Ei haittaa, että jouduin kaivamaan lipun. Ei tässä muutakaan tekemistä ole”, Davidsen sanoo.

Lipunmyyntiuudistuksen yhteydessä myös konduktöörien vaatetus uudistui hieman. Nykyään konduktööreillä on päällään kirkkaat huomioliivit, jotta he erottuisivat selkeämmin matkustajien keskeltä.

Davidsen kertoo huomanneensa, että konduktöörejä on näkynyt viime aikoina junissa aiempaa enemmän.

”Huomioliiveistä tulee vähän sama efekti kuin vartijoista tai poliiseista. Virkahenkilö on selvemmin jossain lähellä”, Davidsen kertoo.

Junassa kaikuu kuulutus, jolla muistutetaan lipunmyynnin päättymisestä sekä siitä, että konduktöörit keskittyvät tästä lähin palvelemaan matkustajia.

Vaikka vaunusta toiseen vaihdetaan kiireellä, konduktöörien työ saattaa näyttää seisoskelulta, jos junassa kaikki sujuu kuten pitääkin.

”Välillä tulee kysymyksiä, että onko tämä nyt sitä palvelua”, Niemelä kertoo.


Niin, mitä se palvelu sitten oikein on?

”Aiemmin konduktööri on käynyt vain lipunmyyntivaunussa, ja vain osalla ihmisistä on ollut mahdollisuus tavoittaa hänet. Nyt konduktöörit ottavat aktiivisesti ihmisiin yhteyttä ja konduktööriltä on helpompaa kysyä kysymyksiä. Konduktöörin työ tulee näkyvämmäksi”, lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä selittää.

Läsnäoloa ja tavoitettavuutta, sanoo myös Veli-Pekka Niemelä.

Hänen mielestään uudistuksen hyviä puolia on se, että konduktöörit pystyvät reagoimaan asiakkaiden tarpeisiin paremmin kuin ennen. Osa matkustajista on toivonut, että konduktöörejä näkyisi junaliikenteessä enemmän.

”Välillä palaute on vähän ristiriitaista. Kaikki eivät tykkää siitä, että me katsomme lippuja, mutta kuitenkin halutaan, että me olemme täällä”, Niemelä kertoo

Fakta

Konduktöörit eivät myy enää lippuja lähijunissa


 Kesäkuun 19:nnen jälkeen konduktööreiltä ei ole voinut ostaa enää lippuja HSL:n alueen lähijunista.

 Helsingin paikallisliikenteen lippuja voi ostaa mobiilisovelluksesta, lipunmyyntiautomaateista sekä palvelupisteiltä, kioskeista ja kaupoista. Junassa kertalipun voi hankkia kortinlukijasta arvokorttia käyttämällä.

 Aiemmin HSL:n alueella myydyistä junalipuista 1,6 prosenttia ostettiin lähijunasta. HSL:n alueen lähijunissa tehdään noin 63 miljoonaa matkaa vuodessa.

 Uudistuksen yhteydessä VR:n lähiliikennealue laajeni Tampereelle. HSL-alueen ulkopuolelle matkustettaessa pitää hankkia VR:n lippu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  10. 10

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää