Valikko
Kaupunki

Lakimieskaksikko on auttanut satoja turvapaikanhakijoita jäämään Suomeen –”Merkittävä osa työajasta menee hyväntekeväisyyteen”

Miro Del Gaudion lakiasiaintoimistolla on paljon turvapaikanhakija-asiakkaita. Del Gaudio ja Eero Pellikka kertovat, miten turvapaikkatilanne on näyttäytynyt juristien työssä, ja mikä maahanmuuttopolitiikassa ja -lainsäädännössä hiertää.

Tähän juttuun liitetyn turvapaikanhakijoita käsittelevän minidokumentin tekemisen aikana yksi nimi nousi turvapaikanhakijoiden puheissa jatkuvasti esiin: Miro Del Gaudio. Lakimies, josta oli tullut eräänlainen turvapaikka-asiajulkkis.

Hänen kerrottiin auttaneen turvapaikanhakijoita lakikysymyksissä kellonajasta ja viikonpäivästä riippumatta. Del Gaudion nimi nousee esiin myös Migrant Tales -blogisivustolla. Del Gaudio tekee edelleen töitä kellon ympäri, sillä turvapaikanhakijoiden lisäksi häntä työllistävät siviili- ja yritysasiakkaat.

Italiansuomalaisesta Del Gaudiosta piti alun perin tulla näyttelijä. Näyttelijä tulikin veljestä, ja Miro lähti lukemaan lakia.

”Oikeustieteellinen tutkinto on kuin suojakilpi yhteiskunnassa. On tärkeää tietää omat oikeutensa”, kansainväliseen oikeuteen ja eurooppaoikeuteen erikoistunut Del Gaudio sanoo.

Ulkomailla vietettyjen opiskelu- ja työvuosien jälkeen Del Gaudio palasi Suomeen 2014. Sen jälkeen hän perusti Lex Gaudiuksen, jossa hoidetaan sekä yritys- että siviilipuolen asioita.


Vuonna 2015 puhe ”pakolaiskriisistä”alkoi kiihtyä, kun Eurooppaan tuli kiihtyvällä tahdilla siirtolaisia. Suuri osa haki turvapaikkaa. Lex Gaudiukselle alkoi tulla asiakkaaksi yhä enemmän oikeusapua tarvitsevia turvapaikanhakijoita.

Silloin asiakkaita autettiin etenkin kansainvälisen suojelun hakemisessa. Nyt Lex Gaudiuksessa työskennellään etenkin turvapaikkavalitusten parissa. Toimistolla tehdään töitä myös pro bono, eli asiakkaita avustetaan ilman palkkiota. Töitä tehdään välillä tauotta.

Turvapaikanhakijoiden avustamisessa Del Gaudion luottohenkilö on Lex Gaudiuksen Eero Pellikka.

”Merkittävä osa työajasta menee vastikkeettomaan hyväntekeväisyyteen, kun avustamme hädässä olevia ulkomaalaisasiakkaita, jotka eivät saa muualta oikeusapua”, Pellikka kuvailee.

”Osallistun säännöllisesti myös säilökäräjiin, joita järjestetään Helsingin Metsälän tai Joutsenon säilöönottoyksikköihin säilöön otetuille ulkomaalaisille.”

Työssä yritetään selvittää muun muassa, vainottaisiinko turvapaikanhakijaa kotimaassaan. Se on keskeinen turvapaikan myöntämisen peruste. Tyypillisimmin viranomaisten kanssa tulee erimielisyyttä asiakkaan lähtömaan turvallisuustilanteen tulkitsemisessa.

”Toisinaan hakijat pystyvät esittämään kirjallisia todisteita vainoamiseen liittyvistä seikoista, mutta todisteiden aitoudesta voi toisinaan olla vaikea varmistua. Joskus on pitänyt todistella sitä, mistä päin kotimaatansa päämies on ollut kotoisin.”

Lex Gaudiuksella on edelleen paljon turvapaikanhakija-asiakkaita, vaikka turvapaikanhakijamäärät ovat laskeneet vuodesta 2015. Tällä hetkellä Lex Gaudiuksessa työskennellään satojen turvapaikka-asioiden parissa.

Viime vuonna lähes neljännes Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksistä kumottiin hallinto-oikeudessa. Turvapaikkapäätöksistä valitettiin viime vuonna moninkertaisesti vuoteen 2015 verrattuna.Miro Del Gaudio suomii turvapaikanhakijatilanteen hoitamista sen jälkeen, kun Migri alkoi tehdä aiempaa enemmän kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Hakijat eivät saaneet jäädä vastaanottokeskuksiin.

Pahimmassa tapauksessa kielitaidottomat ja rahattomat ihmiset ovat joutuneet kadulle. Erilaisia hätämajoituskeinoja alettiin miettiä, ja Del Gaudion mielestä auttamattomasti myöhässä.

”Olisi ollut edullisempia, inhimillisempiäkin ratkaisuja. Miksi vastaanottokeskusinfraa ja niiden osaavaa henkilökuntaa ei hyödynnetty enempää?” Del Gaudio kysyy.

Maahanmuuttopolitiikkaa ja -lainsäädäntöä on ylipäätään kiristetty viime vuosina.


”Uudistuksia on perusteltu lain esitöissä puhtaasti kustannussäästöillä. Samalla on suoraan todettu, että kyse on ollut ulkomaalaisten oikeusturvan rajoittamisesta”, Eero Pellikka sanoo.

Hänen mukaansa hakijan avustajan ole aina tarkoituksenmukaista olla paikalla esimerkiksi turvapaikkapuhuttelussa. Osa lainsäädännön uudistuksista on kuitenkin Pellikan mielestä sekä terveen järjen että tarkoituksensa vastaisia. Tällainen lainkohta on hänen mielestään esimerkiksi ulkomaalaislain pykälä 197 a.

Siinä todetaan, että hallintotuomioistuin voi asettaa ulkomaalaisasiaa käsitellessään kohtuullisen määräajan, jonka aikana osapuolten on toimitettava lisäselvityksensä asiaan liittyen. Jos lisäselvitys jätetään määräajan jälkeen, tuomioistuin voi jättää sen huomioimatta.

Pellikka huomauttaa, että yleensä selvityksiä voi jättää tämän tyyppisissä asioissa, kunnes asia on ratkaistu.

”Ilmeisesti samoja oikeuksia ei tarvitsisi myöntää ulkomaalaisille.”

Lainkohdan soveltaminen johtaisi Pellikan mukaan siihen, että asiakas tekisi uuden turvapaikkahakemuksen saman tien kielteisen päätöksen jälkeen, mikäli häntä olisi estetty esittämästä lisäselvitystä asiassaan.

”Silloin, juuri lain tarkoituksen vastaisesti, asian käsittelyssä kestäisi huomattavasti kauemmin kuin ennen uudistusta. Siitä taas syntyisi enemmän kustannuksia. Tietääkseni yksikään hallinto-oikeus ei nykyisin sovella tuota lain suomaa mahdollisuutta”, Pellikka sanoo.

Del Gaudio korostaa, etteivät kaikki Suomeen tulevat tarvitse turvapaikkaa tai ole ”hyviä ihmisiä”, mutta ihmisen etninen tausta ei kerro mitään ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta.

”Totta kai esimerkiksi salafismi huolestuttaa minua, mutta niin huolestuttaa rasismikin. Se, että sanoo kaikkien muslimien olevan salafiittejä on kuin sanoisi, että kaikki kristityt kuuluvat Ku Klux Klaniin.”

Del Gauion mielestä ulkomaalaisiin liittyvät ongelmat ovat vain pieni osa suurempaa ongelmaa: ”Olemme menossa siihen, että hyvinvointiyhteiskunta romutetaan.”

Tällä Del Gaudio tarkoittaa sitä, kuinka heikossa tilanteessa olevien elämää hankaloitetaan entisestään. Esimerkiksi hän nostaa toimeentulotuen siirtämisen Kelan hoidettavaksi ja siihen liittyvät sotkut.

”Se on aivan järkyttävää. Tulen töihin Helsinginkatua pitkin, ja vuodessa ruokajono on kolminkertaistunut”, Del Gaudio sanoo.

Hänen mielestään Suomen suurin ongelma ei ole tuhansien turvapaikanhakijoiden saapuminen vaan kansantalouden kannalta suuremmat asiat, kuten vero- ja työllisyyspoliittiset päätökset. Näihin toimittajienkin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, hän sanoo.

”Suomessa ja muuallakin on käynnissä jonkinlainen köyhien välinen sota. Ääriliikkeisiin liittyvät ihmiset voivat olla pettyneitä yhteiskuntaan. Miettikää, miten yhteiskunta kohtelee kantasuomalaisiakin.”

Muutaman viime vuoden aikana Del Gaudio sanoo huomanneensa ihmisoikeuksien menneen pois muodista. Ne oikeudet, joilla Suomikin on juhlapuheissa ylpeillyt ympäri maailmaa. Hän soisi niiden tulevan uudelleen muotiin.

”Sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluu se, että pidämme huolta niistä, joilla ei ole varaa elää kuukauden loppuun asti. Jos emme halua hyvinvointijärjestelmää, voimme aivan hyvin alkaa barbaariseksi yhteiskunnaksi.”

Katso tämän verkkojutun alusta minidokumentti Nuori-nimisestä turvapaikanhakijasta, joka kertoo Irakin sodan sävyttämän tarinansa ja sen, miten hän löysi Suomesta rakkauden. Dokumentissa Nuor vierailee muun muassa Oikeus elää -mielenosoitusleirissä, joka oli kesäkuun loppupuolelle Helsingin Rautatientorilla. Sittemmin leiri siirtyi Kiasman viereen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  10. 10

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää