Kaupunki

Espoolainen Eva kamppaili irti väkivaltaisesta avioliitosta – Sisäministeri Risikko: ”Rikos on aina rikos, eikä väkivaltaa voi perustella millään”

HS kertoi lauantaina espoolaisesta Evasta, joka erosi väkivaltaisesta miehestään. Sisäministeri Paula Risikon mukaan sisartaan pahoinpidelleen miehen karkotuspäätös on selvä signaali siitä, ettei kunniaan liittyvää väkivaltaa hyväksytä Suomessa.

Väkivalta ei ole missään muodossa hyväksyttävää Suomessa, eikä sitä voi perustella kulttuurilla tai millään muullakaan. Sisäministeri Paula Risikko (kok) painottaa joka sanaansa arvioidessaan lauantaina HS:ssa taas esiin tullutta väkivallan muotoa, kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Tällä kertaa tarinansa väkivaltaisesta aviomiehestä on avannut espoolainen Eva, joka saapui Irakista vuonna 2014 ja sai turvapaikan Suomesta.

”Rikos on aina rikos. Nyt meillä on myös oikeuskäytäntöä, joka antaa tähän liittyville yhteisöille signaalin, ettei kunniaan liittyvää väkivaltaa hyväksytä Suomessa”, Risikko sanoo.

Kunniaan liittyvä väkivalta voi tarkoittaa perheen tai suvun jäsenten vapauden rajoittamista. Pahimmillaan se voi olla jatkuvaa pahoinpitelyä tai jopa uhrin tappamista tai sillä uhkailua. Useimmin uhrit ovat naisia ja tyttöjä.

Sisäministeri Risikko viittaa tuoreeseen oikeusprosessiin, jossa Korkein hallinto-oikeus otti tiukan kannan kunniaan liittyvään väkivaltaan.

Tapauksessa irakilainen nuori mies päätettiin karkottaa Suomesta sen jälkeen, kun Helsingin hovioikeus oli viime vuonna tuominnut miehen ehdolliseen vankeuteen sisarensa pahoinpitelystä.

Karkotuspäätökseen riitti väkivaltaisuus, vaikka sisaren kunniamurhan valmistelusta ei saatu riittävää näyttöä.

”Tämä on selvä osoitus siitä, ettei tätäkään väkivaltaa hyväksytä meillä”, Risikko painottaa.

Vaikeinta poliisille ja muille viranomaisille on tunnistaa tilanteet nimenomaan kunniaan liittyväksi väkivallaksi. Koko yhteiskunnassa tarvitaan Risikon mukaan helposti lähestyttävää viranomaisten ja erityisesti maahanmuuttajien kanssa toimivien järjestöjen verkostoa.

”Poliisin ja sisäministeriön näkökulmasta vasta kärjistyneimmät tilanteet tulevat tietoon. Kun poliisipartio menee kotiin hälytyskeikalle, tilannetta ei aina välttämättä heti tunnisteta”, Risikko sanoo.

Kyse on usein kulttuuriin liittyvistä erityispiirteistä. Vahtiminen ja alistaminen juontavat usein siitä, että perinteisen kulttuurin ja suomalaisen ajattelun arvot törmäävät ja useimmiten miehet ajattelevat länsimaisen käytöksen olevan sopimatonta suvun kunnialle.

”Kun lähtökulttuuri on perhekeskeinen, ero muuhun lähisuhdeväkivaltaan on, että uhri joutuu valitsemaan joko väkivallan jatkumisen tai perheyhteyden katkeamisen välillä”, Risikko sanoo.

Espoolaisen Evan mukaan aviomies uhkasi tappaa hänet, jos Eva olisi kertonut pahoinpitelyistä kodin ulkopuolella. Vaikka kunniaan liittyvä väkivalta on tunnistettu esimerkiksi Ihmisoikeusliiton viimevuotisessa selvityksessä, tämän väkivallan muodon yleisyydestä ei ole tarkkoja arvioita.

Tosin esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto arvioi jo vuonna 2011 tuhansien maahanmuuttajatyttöjen elävän Suomessa fyysisen tai henkisen väkivallan alistamina.

”Tilanteen huolellinen selvittäminen on korostetusti yhteiskunnallinenkin intressi, jotta voisimme estää kulttuurin siirtymisen Suomeen”, Risikko sanoo.

Vaikeudesta puuttua henkiseen tai fyysiseen pahoinpitelyyn kertoo myös ylimmän valtiovallan hapuilu asiassa.

Vielä vuonna 2011 tuolloin maahanmuuttoministerinä toiminut Astrid Thors (r) sanoi HS:lle, ettei viranomaisten kouluttaminen kiinnostanut sisäisestä turvallisuudesta vastaavia ministereitä.

Kouluissa, sosiaaliviranomaisilla, terveydenhuollossa ja poliisilla ei ollut yhtenäistä ohjeistusta, koska se ei Thorsin mukaan tuolloin ollut ministeriöiden asialistalla ”edes kakkosena”.

Nyt yhtenäistä ohjeistusta on tehty, ja poliisi on Risikon mukaan mukana esimerkiksi Ihmisoikeusliiton verkostossa.

Suomi on vuodesta 2015 asti ollut myös mukana Euroopan neuvoston Istanbulin sopimuksessa, joka velvoittaa torjumaan naisiin ja perheisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

”Tietoisuutta kunniaan liittyvästä väkivallasta ja sen moitittavuudesta pitää yhä lisätä, jotta yhä useampi uhri ilmoittaisi siitä. Se on viranomaisten velvollisuus”, Risikko sanoo.

Nykyisessä esitutkintalaissa on velvollisuus selvittää, onko väkivallan uhrilla tarvetta erityiseen suojeluun. Kuten muutkin viranomaiset, myös poliisi korostaa Risikon mukaan sitä, että kunniaan liittyvän väkivallan uhrin ja viranomaisten välinen luottamus on tärkeä ja syntyy vähitellen.

Yksi olennainen osapuoli on koulu. Aiempina vuosina esimerkiksi alaikäisiin liittyvän vaitiolovelvollisuuden on arvioitu estävän opettajien ja rehtoreiden puuttumista mahdollisiin väkivaltaepäilyihin.

Nyt sisäministeri Risikko päinvastoin kannustaa myös koulujen henkilökuntaa puuttumaan epäilyihin.

”Koulut ja esimerkiksi järjestötoimijat ovat matalan kynnyksen palveluita, joille pelon alla elävä uhri on voinut jo kertoa jotain tilanteestaan”, Risikko sanoo.

Hän kertoo tavanneensa kesällä rehtoreita, jotka haluavat olla mukana turvaverkon kehittämisessä. ”Mutta usein kouluja ei kutsuta mukaan, rehtorit kertoivat.”

Espoolaisen Evan nimi on muutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunniaväkivalta
 • Ihmisoikeudet
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää