Vihaa tihkuvat törkyviestit ovat saaneet Suomen ensimmäisen naispiispan Irja Askolan häpeämään: ”Uhkailija yrittää ottaa itselleen valtaa ja alistaa toisen”

Helsingin piispan Irja Askolan on ollut vaikea ymmärtää, että virkatehtävissä toimiminen saa jonkun uhkaamaan häntä. ”Ne kirjeet lukee ihminen, joka saattaa ruveta itkemään luettuaan viestin.” Marraskuussa Askola jää eläkkeelle.

Kesäkuun 9. päivä vuonna 2013 painui Suomen ensimmäisen naispiispan Irja Askolan mieleen yhtenä virkakauden raskaimmista työpäivistä. Sen piti olla juhlasunnuntai. Pasilan messukeskuksessa oli Helsingin Poliisisoittokuntakin vahvistamassa iloista tunnelmaa.

Askola oli Lähetysjuhlien messussa mukana siunaamassa tehtäväänsä kuusi uutta lähetystyöntekijää.

Samalla Helsingin piispa imeytyi pahimmalla kuvittelemallaan tavalla koko Suomen luterilaista kirkkoa ja erityisesti sen herätysliikkeitä repivän kiistan ytimeen. Tällä kertaa oli kyse siitä, voiko lähetysseura lähettää kehitysyhteistyöhön samaa sukupuolta olevan pariskunnan.

Siunattavien joukossa oli miespari.

Kihinään ympärillään Irja Askola on saanut tottua. Se alkoi marraskuussa 2009, kun Helsingin silloinen piispa Eero Huovinen yllätti kirkon asioista kiinnostuneet eläkeilmoituksellaan.

Tulisiko uudistusmielisissä piireissä odotettu ensimmäinen naispiispa sittenkin Helsingin hiippakuntaan, eikä Espooseen tai Kuopioon?

Tuli.

Nyt seitsemättä vuotta Askola on ollut hiippakunnassaan yksiselitteinen valtias. Piispan yläpuolella on vain kirkkolaki, Suomen laki ja Jumala. Askola on päättänyt senkin, ketkä teologeista vihitään papeiksi.

Viime joulukuussa oli sitten Askolan vuoro yllättää. Kolme päivää 64-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen hän ilmoitti julkisesti jäävänsä eläkkeelle tulevan marraskuun alussa.

Spekulaatiot seuraajasta virisivät samana iltapäivänä. Yksi ensimmäisinä esiin nousseista oli Kallion kirkkoherran Teemu Laajasalon nimi.

”Seitsemän vuotta sitten minulla oli realistiset käsitykset piispan virasta. Mutta en osannut aavistaa kaikkea sitä, mitä tarkoittaa olla ensimmäinen naispiispa”, Askola sanoo.

Mustapohjaiset tekstit ovat poiminta vihaviesteistä, joita Irja Askola sai siunattuaan miesparin lähetystyöhön kesällä 2013. Yliviivaukset ovat Helsingin Sanomien tekemiä.  


Sinä sunnuntaina Messukeskuksen aulassa Askolaa oli ollut vastassa kaksi turvamiestä. Aamulla lähtiessään kohti juhlatilaisuutta Askola oli jo saanut tiedon, että häntä tai tilaisuutta oli uhattu.

Nyt Askola muistelee yli neljän vuoden takaisia tapahtumia valtakuntansa ytimessä, Helsingin tuomiokirkon sakastissa alttaritaulun takana.

Katseeseen nousee vieläkin epäusko. Silmät hakevat kiinnekohtaa vaalean, kapean tilan seiniltä. On selvästi vaikea ymmärtää, että joku haluaisi vahingoittaa piispaa hänen omalla reviirillään, omissa virkatehtävissä.

”Eivät he tietenkään kertoneet tarkasti, millaisia uhkaukset olivat. Tilaisuuden jälkeen turvamiehet sanoivat, että ’ei täältä noin vain lähdetä, rouva piispa’”, Askola sanoo.

Homokammoisten vastenmielisimmät tunnot kävivät pian selviksi. Askola sai tapauksen jälkeen yhteensä 1 066 palautetta. Hänen kannaltaan ilahduttavasti niistä oli haukkuja vain 124. Rivointa vihapostia tuli 78 viestiä.

Rumissa viesteissä kuvattiin seksiä ja ulosteita samassa lauseessa. Niissä herjattiin Askolan ulkonäköä ja mitätöitiin sekä hänen teologinen pätevyytensä että yleisesti naisen mahdollisuus toimia pappina, saati piispana, Jumalan seurakunnassa.

Kokonaan suurin kirjaimin kirjoitettu pitkä viesti saa keskivertolukijan tuntemaan itsensä likaiseksi. Ihokarvat nousevat pystyyn.


Kaikessa pahan olon vyöryssä näyttää pelkistetysti olevan kyse vakavasta ristiriidasta. Kirkon sisällä ei ole vuosikymmeniin pystytty päättämään, kuinka sovittaa yhteen Raamatun erilaiset tulkinnat sekä homojen ja lesbojen ihmisoikeudet.

Homoseksuaalisuutta syntinä pitävä osa kirkkoväestä näkee Askolan ja hänen kanssaan samoin ajattelevat usein harhaoppisina. Itseään perinteisiksi nimittävien kristittyjen mielestä Askolan kaltaiset kosiskelevat maallistunutta yhteiskuntaa, kun hyväksyvät samaa sukupuolta olevien suhteen ja liiton.

Samasta asiasta on kyse ajankohtaisessa keskustelussa siitä, pitäisikö kirkon luopua vihkioikeudestaan ja keskittyä siunaamaan ja vihkimään sellaisia pareja, jotka istuvat kunkin papin uskonkäsityksiin.

Myös heteroseksi on ollut kirkossa pitkään synti, paitsi lapsentekotarkoituksessa.

Rivojen viestin näyttäminen julkisesti on Askolasta kiusallista. Hän on kuitenkin suostunut puhumaan aiheesta, koska siitä voi olla hyötyä muille samanlaisen töryn kanssa eläville.

”Uhkailija yrittää ottaa itselleen valtaa ja alistaa toisen. Tulee pelko, häpeä ja uhan tunne, ja ne tuottavat lamaantumisen”, Askola sanoo.

Niin käy Helsingin piispallekin. Askola suoristaa selkänsä sakastin tuolissa, katsoo silmiin ja huomauttaa, ettei ole erikseen ”instituutio-Irjaa” ja yksityistä Irjaa.

”Ne kirjeet lukee ihminen, joka saattaa ruveta itkemään luettuaan viestin.”


Rivot palautteet ovat vähemmistössä. Esimerkiksi miesparin siunaamisen jälkeen Askola kertoo saaneensa myös vapisevin käsin kirjoitetun viestin.

Siinä äiti kiitti julkisesta hyväksymisen osoituksesta homoseksuaalisen poikansa puolesta.

”Nämä hirveimmät asiat ovat poikkeus, mutta ne ovat totta nekin. Tunnistan itsessäni myös pelon uhkausten jälkeen, mutta en anna sen vaikuttaa esimerkiksi liikkumiseeni.”

Raitiovaunussa Helsingin piispaa on hänen mukaansa helppo lähestyä. Moni haluaa ottaa selfien. Toisaalta piispana on mahdollisuus kutsua esimerkiksi 25 päättäjää ”nuotiopiiriin” ja keskustella ajankohtaisista asioista.

Pelon tai häpeän saa lannistettua, kun yrittää ymmärtää, mitä likavyöryn takana mahdollisesti on. Askola kertoo työstäneensä vihaviestien käsittelyä myös työnohjaajan kanssa.

Joskus turvapaikanhakijoita solvaava mies onkin yhtäkkiä sanonut, ettei häntä ole kukaan koskaan toivottanut tervetulleeksi mihinkään. Kirosanojen takana on ollut kokemus hylätyksi tulemisesta.

”En ajattele, että kirjoittajat oikeasti aikovat raiskata minut. Olen pitänyt tärkeänä, että en jää häpeämään sitä, että olen saanut tällaista postia”, Askola sanoo.


Suurin häpeä on lopulta Askolan mielestä eriarvoistumisen ja syrjäytymisen hyväksyminen. Se tapahtuu esimerkiksi niin, että hänenkin keskusteluhetkissään mukana olleet vallankäyttäjät tekevät päätöksiä, jotka edistävät yhteiskunnan kahtiajakoa.

Vankiloita ja kouluja kiertäessään Askola kertoo oppineensa, miten valta ja alistaminen toimivat. Alakoulun pihalla opettaja on osoittanut, miten kiusaaminen alkaa jo ensimmäisellä luokalla. Pitää olla tietynlaiset vaatteet ja tietynlainen kännykkä, jotta kuuluu joukkoon.

Lukuisat kirjeet kertovat yhteiskunnan arimmista paikoista.

”Olisi suuruudenhullua ajatella, että voisin muuttaa jonkun poliittisia mielipiteitä. Mutta piispan tehtävä on arvovaikuttaminen, ja voin vahvistaa ajatusta, että heikoimmista on pidettävä huolta.”

Siksi Askola ei ole halunnut kovettaa itseään. Sitäkin ystävät ovat ehdottaneet: että älä välitä kohtuuttomasta palautteesta.

Hän on halunnut pysyä herkkänä ymmärtääkseen, miltä tuntuu, kun ei ole varaa harrastuksiin tai pitää valita verenpainelääkkeiden ja aamupalatarvikkeiden ostamisen väliltä.

”Jalkapallotreenejä varten pitää olla rahaa ja vanhemmat, jotka ovat lauantaiaamuna ajokunnossa”, Askola sanoo.


Olisi myös vaarallista alkaa tavata vain kaltaisiaan. Tai elää sisäpiirissään yrittämättä tai kykenemättä asettumaan toisenlaisessa todellisuudessa elävien ihmisten, lähimmäisten, asemaan.

Askola kertoo hyväksyneensä, ettei osa esimerkiksi hänen hiippakuntansa jäsenistä pysty hyväksymään naispappeutta tai naispiispaa.

Se näyttää olleen yksi syy, miksi Helsingin seuraavaksi piispaksi valittiin elokuussa Teemu Laajasalo. Tämä sai yli puolet kaikista äänistä jo ensimmäisellä kierroksella, ainakin osin konservatiivien tuella. Vastassa oli kaksi naista.

Sukupuolittuminen näkyy Askolan mukaan vihapostissakin. Miehiä ei uhata raiskata eikä heidän olemustaan juuri haukuta. Sitä vastoin uhataan erota kirkosta.

”Julkiseen virkaan kuuluu se, että tekoja ja mielipiteitä saa arvostella.”

Yksi selviytymiskeino ”seitsemän vuoden maratonista” on ollut suhteellisuudentajun säilyttäminen.

Vaikka juuri ennen eläkkeelle lähtöä onkin tunne, että maitohapoilla ollaan, pakotettu yksimielisyys olisi Askolasta sula mahdottomuus. Niin kirkossa kuin yhteiskunnassakin.

Helsingin piispa sanoo turvautuvansa kristinuskoon. Vaikean päivän jälkeen hän rauhoittuu kotikappelissaan. Jo hiljainen, tuttu ympäristö kannattelee, Askola sanoo.

”Rukous voi olla sanatontakin. Joskus se on pelkkä ristinmerkki ja ajatus, että siunaa minut.”

Kuka?

Helsingin piispa Irja Askola


 Syntynyt 18.12.1952 Lappeenrannassa.

 Jää eläkkeelle marraskuussa ja asettuu asumaan Helsingin Kruununhakaan.

 Askola listaa suurimmat saavutuksensa työurallaan: naisten voimaannuttaminen runojen kautta, ekumeeninen työ Euroopan kirkkojen konferenssissa Genevessä, kirkon kasvojen inhimillistäminen, oikeudenmukaisuuskeskusteluun osallistuminen, hiippakunnan lipuminen lähemmäs kansalaisyhteiskuntaa, mediayhteistyö: ”suurin saarnatuolini”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää