torstai 21.8.2014 | Soini, Veini  Onnittele e-kortilla
..FD09:

Juna ei saavu koskaan ensimmäiselle metroasemalle

Munkkivuoreen louhittiin luola maanalaiselle kulkupelille jo 1964

Julkaistu: 17.9.2007 lehdessä osastolla Kaupunki

CHRISTIAN WESTERBACK / HS

Munkkivuorelainen Kaj Renqvist ihmettelee ostoskeskuksen alla olevaa luolaa, johon piti tulla metroasema jo vuosikymmeniä sitten.

Munkkivuorelainen Kaj Renqvist ihmettelee ostoskeskuksen alla olevaa luolaa, johon piti tulla metroasema jo vuosikymmeniä sitten.

 Munkkivuoren ostoskeskuksen seinässä Naantalintien puolella on ihan tavallinen ovi, jonka takana kiviset portaat laskeutuvat kellariin. Kellarista leijailee ummehtunut tuoksu, kuten kai asiaan kuuluu.

Portaiden alapäässä on toinen ovi. Kun valot räpsähtävät päälle, oven takaa paljastuu ehkä epätodennäköisin näky johon kellarissa yleensä törmää: hylätty metroasema. Laituritila ei ole sentään ihan viimeistelty, mutta on helppo nähdä, kuinka junat lähtisivät tuosta itään ja tuosta länteen.

Luola on pienentynyt ajan myötä, sillä joku on kasannut reunoille suuria kiviröykkiöitä. Maassa on sekalaista rakennusjätettä, ilmeisesti yli neljäkymmentä vuotta vanhaa.

Munkkivuorelainen Kaj Renqvist poikkesi ostarivierailultaan mukaan ihmettelemään Helsingin ensimmäistä metroasemaa. Hän sanoo olleensa aina metron kannattaja.

"On todella sääli, ettei sitä suunnitelmista huolimatta saatu Munkkivuoreen. Täältä se olisi jatkunut Leppävaaraan asti. Päätös harmittaa, vaikka en asunutkaan täällä vielä Helsingin metron alkuaikoina."

Helsingin esikaupunkiliikennekomitea teki vuonna 1963 kunnianhimoisen suunnitelman pääkaupunkiseudun raideliikenteestä. Siinä arveltiin, että Helsinkiin rakennettaisiin vuoteen 2000 mennessä 90 kilometriä metrorataa. Asemia suunnitelmassa oli peräti 108. Yksi niistä sijaitsi Munkkivuoren ostoskeskuksessa, Leppävaaraan johtavan metrolinjan varrella.

Suunnitelmaan uskottiin niin vakaasti, että kaupunki alkoi tehdä metroa varten tilavarauksia. Kun Munkkivuoren ostoskeskusta laajennettiin 1964, sen alle louhittiin metroasema odottamaan raiteita. Ne eivät kuitenkaan ikinä saapuneet, eivät edes lähelle.

Kun Munkkivuoren ostoskeskukseen astuu sisään K-supermarketin vierestä, näkymä on hassu. Heti oven jälkeen alkavat portaat, jotka laskeutuvat kerrosta alemmas tilavalle aukiolle, jonka reunassa on Alko. Tilaratkaisu vaikuttaa järjettömältä, mutta aikanaanhan paikalle piti tulla metrohalli.

Valokuvausliike Kuvatapiolla on aukion laidassa kolmiomainen liiketila, jonka seinät viettävät omituisella tavalla pitkälle hyllyjen taakse. Jos metro olisi saapunut Munkkivuoreen, valokuvausliikkeen paikalla olisi lipunmyyntitila.

Vaikka metroverkko kasvaa lähitulevaisuudessa ehkä paljonkin, Munkkivuoreen sitä ei olla jatkamassa. Sen vahvistaa myös Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Matti Lahdenranta.

"Munkkivuoreen metroa ei tule. Joskus arvataan vähän väärin."

Kaj Renqvistin mielestä Helsingin metroverkostoa sopii kasvattaa reilusti. Hän uskoo, että vastustus on pääkaupungin puolella selvästi pienempää kuin Espoossa.

"Nähdäänhän, kuinka hyvin metro toimii Itä-Helsingissä syöttöliikennettä myöten. On kreisiä, kuinka moni espoolainen ajaa yksityisautolla Helsinkiin, vaikka sinnekin olisi voitu vetää metro jo paljon aiemmin."


KORJAUS

..FD05:

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>