Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei, astioita ei pidä huuhdella ennen tiskikoneeseen laittamista

Koti
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Astianpesukoneen täyttöä.
Astianpesukoneen täyttöä. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

”Älä esihuuhtele astioita käsin.” Kyllä, niin käyttöohjeissa lukee.

Nykyaikaisiin astianpesukoneisiin tiskit tulee laittaa tuoreina ja suoraan ruokapöydästä.

Silti jopa 95 prosenttia huuhtelee astiat juoksevan veden alla ennen tiskikoneeseen laittamista. Tällaiseen lukemaan pääsi esimerkiksi kodinkonevalmistaja Mielen selvitys, josta Norjan yleisradio NRK kertoi syyskuussa.

Kodinelektroniikkaliike Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitasen mukaan vastikään liatut astiat on jo vuosia kannattanut laittaa suoraan tiskikoneeseen.

”Siinä säästyy niin energiaa kuin myös merkittävä määrä vettä, kun jättää kraanapesun välistä pois. Tiskikoneet tekevät huuhtelun joka tapauksessa”, sanoo Viitanen.

Samaa sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

”Tiskejä ei tarvitse huuhdella etukäteen. Itsekään en huuhtele.”

Jerkun mielestä käsin huuhtelua kannattaa harkita korkeintaan kesäisin, kun ruoka pilaantuu muutenkin helpommin. Lisäksi sitä voi harkita, jos astianpesukone on erityisen iso tai sen täyttäminen kestää päiviä.

Nykyastianpesukoneissa yleisesti käytetyt automaattiohjelmat päättävät säätönsä sen mukaan, kuinka likaista ensimmäinen huuhteluvesi on. Nopeasti kraanan alla huuhtaistut astiat saattavat toisinaan sekoittaa lika-anturit niin, että ohjelma pitää astioita puhtaampina kuin ne ovatkaan.

”Jos astiat ovat seisseet tiskipöydällä kaksi viikkoa, voi niitä tietenkin vähän huuhtaista. Tuore ja pinttymätön lika ei huuhtelua sen sijaan tarvitse”, sanoo tuotepäälllikkö Viitanen.

Pääsääntöisesti astioiden huuhtelu käsin ennen koneeseen laittamista on vain turhaa veden haaskausta.

”Käsin huuhtelu on paha tapa. Ihmiset tekevät sitä, vaikka moni on lukenut että ei tarvitsisi”, sanoo Viitanen.

”Astioiden huuhtelu erityisesti juoksevan veden alla kuluttaa todella paljon vettä verrattuna nykyaikaisiin tiskikoneisiin”, sanoo Marttaliiton Jerkku.

Viitasen mukaan saattaa olla, että jotkut eivät yksinkertaisesti luota koneen automatiikkaan. Tiskikoneissa on erilaisia tehopesuja, jotka pesevät astiat tietyllä tavalla piittaamatta anturien antamista lukemista. Myös niiden suosion taustalla voi olla epäluulo koneen kykyyn valita oikea ohjelma itse.

Aivan kaikkea likaa tehokkaimmatkaan ohjelmat eivät kuitenkaan puhdista. Pohjaan palanut puuro kannattaa liottaa ja jynssätä kattilasta kunnolla ennen tiskikoneeseen laittamista. Samoin ruoantähteet kannattaa tietenkin joko ottaa talteen tai laittaa biojätteeseen ennen kuin niillä tukkii pesukoneen likasihdin.

Jerkku puolestaan muistuttaa, että kaikkia astioita ei ylipäätään voi pestä tiskikoneessa. Esimerkiksi viinilasit ovat herkkiä rikkoutumaan, jos niitä ei saa tuettua kunnolla, ja pinnoitetut kattilat ja paistokasarit eivät välttämättä kestä emäksistä pesuvettä.

”Isot kattilat vievät koneesta myös turhaan arvokasta tilaa, kun ne voi pestä käsin parissa minuutissa. Ei tämä rakettitiedettä ole.”

Jerkun mukaan myös nykyään suosittujen astianpesuainetablettien puolittamista kannattaa kokeilla. Usein tiskit eivät ole niin likaisia, että ne kannattaisi pestä täydellä pesuainemäärällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!