Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keraamikon tytär: Isäni rooli muumihahmojen tekijänä unohtunut

Marika Sinervo sai lapsena lahjaksi keraamiset muumihahmot. 1950-luvulla myyntiin tulleet figuurit teki Leo Tykkyläinen, sanoo hänen tyttärensä.

Koti
 
Anna-Kaisa Huusko
EVELIINA MUSTONEN
Tällaiset muumifiguurit ovat keraamikko Leo Tykkyläisen tekemiä, sanoo Tykkyläisen tytär Tarja Rantama.
Tällaiset muumifiguurit ovat keraamikko Leo Tykkyläisen tekemiä, sanoo Tykkyläisen tytär Tarja Rantama. Kuva: EVELIINA MUSTONEN

Muumiaiheinen keramiikka on nyt arvossaan. Tammikuisessa huutokaupassa yli sadan astian kokoelma muumimukeja ja -kulhoja vaihtoi omistajaa peräti 16 000 eurolla.

Espoolainen Marika Sinervo, 41, muisti äskettäin oman lapsuutensa muumihahmot.

Sinervo luki juttua muumiesineiden keräilystä, kun hän hämmästyi. Yksi keräilyharvinaisuuksista, poliisimestarifiguuri, muistutti kovasti hänen lapsuudenleluaan.

"Sukulaistätini antoi muumihahmot minulle lahjaksi 1970-luvun lopulla, kun olin noin seitsemänvuotias. Hän kai ajatteli, että pienillä figuureilla olisi käyttöä lapsiperheessä", Sinervo kertoo.

Nyt 1950-luvun muumikeramiikka on haluttua, ja myös hintavaa, keräilytavaraa. Vain muutaman senttimetrin kokoisista figuureista ollaan valmiita maksamaan keskimäärin 150-250 euroa kappaleelta.

Eveliina Mustonen
Marika Sinervo sai lapsena lahjaksi kymmenkunta muumihahmoa.
Marika Sinervo sai lapsena lahjaksi kymmenkunta muumihahmoa.

"On jotenkin vaikea ajatella näitä harvinaisena keräilytavarana, koska ne ovat olleet aina minulla", sanoo Marika Sinervo.

Tove Jansson kirjoitti ensimmäistä muumikirjaansa sotavuosina. Varsin pian hahmot siirtyivät kirjan sivuilta tavaroihin.

Ensimmäinen muumibuumi 1950-luvun puolivälissä toi kauppoihin esimerkiksi Muumilaakson väen kuvilla koristeltuja astioita. Arabian keramiikkatehdas aloitti ensimmäisten joukossa muumituotteiden valmistamisen 1950-luvun loppupuolella. Lapsille oli tarjolla Niiskuneidin ja Muumipeikon kuvilla koristeltuja mukeja ja lautasia.

Ei ihme, että myös vanhat muumihahmot kiinnostavat keräilijöitä. Figuurien yksityiskohdissa näkyy, että ne on tehty käsityönä. Jokaisella hahmolla on oma ilme. Eikä kahta tismalleen samanlaista hahmoa ole olemassa.

1950-luvulla myyntiin tulleita muumihahmoja on pidetty Tove Janssonin äidin, Signe Hammarsten-Janssonin suunnittelemina. Lisäksi on vallalla käsitys, että Arabia olisi valmistanut niitä. Ei pidä paikkaansa, sanoo Tarja Rantama. Ei, vaikka tieto on kiertänyt Helena Leppäsen Keräilijän aarteet: Muumilaakso Arabiassa -kirjaan (WSOY 2014) asti.

Rantaman mukaan hänen isänsä, keraamikko Leo Tykkyläinen (1919–1984) teki Tove Janssonin luvalla Maunulan työhuoneellaan vuosina 1956–63 noin 15 000 muumifiguuria, ja niitä myytiin Stockmannilla. Myöhemmin isä työskenteli Arabialla, Tarja Rantama kertoo.

Rantama sanoo luovuttaneensa isältään jääneitä dokumentteja Designmuseolle tutkijoiden käyttöön.

Arkistoja tutkitaan uudelleen, sanoo Fiskars Home -yhtiön tuote- ja markkinointipäällikkö Nora Haatainen: "Hienoa, kun löytyy tietoa, joka on jäänyt piiloon."

1990-luvulla Arabia alkoi valmistaa muumifiguureja, jotka muotoili Tuulikki Pietilä.

Kun espoolainen Marika Sinervo sai itse lapsia, siirtyivät hänen pienet keramiikkafiguurinsa taas lasten leikkeihin. Elettiin jo toista muumibuumia. Televisioanimaatio 1990-luvun alussa nosti hahmot uudelleen suosioon.

Lapsille muumilelut olivat mieleisiä: "Nämä olivat ahkerasti leikeissä mukana. Kolhujakin on vähän tullut."

Kun Sinervon lasten leikki-ikä oli ohi, unohtuivat figuurit pitkäksi aikaa.

Sinervo ei vielä ole luopunut kaapistaan löytämistään muumihahmoista, mutta pitää sitä mahdollisena. Ainakin yksi ostajaehdokas on jo ilmaantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!