Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kantakaupungissa yli 8 000 kodissa asutaan ahtaasti ja määrä kasvaa

Ahtaasti asuminen on jatkuvasti lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, muualla asutaan yhä väljemmin.

Koti
 
Savanna Saarikko
Sabrina Bqain
Kaisa (vas.) ja Anna Mattsonin perheen keittokomero on olohuoneessa. Pian siitä tulee myös vanhempien makuuhuone, kun sinne rakennetaan parvi. Nyt vanhemmat nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa 10-vuotiaan Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa.
Kaisa (vas.) ja Anna Mattsonin perheen keittokomero on olohuoneessa. Pian siitä tulee myös vanhempien makuuhuone, kun sinne rakennetaan parvi. Nyt vanhemmat nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa 10-vuotiaan Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa. Kuva: Sabrina Bqain

Anna ja Kaisa Mattssonin nelihenkinen perhe asuu tilastollisesti ahtaasti. He asuvat 56 neliön kaksiossa, kun tilastojen mukaan "normaali" asumisväljyys nelihenkiselle perheelle olisi neljän huoneen asunto.

Mattssonit hyödyntävät Katajanokalla sijaitsevan asunnon kuutioita. Kylpyhuoneessa pyykit kuivuvat katonrajassa, sillä he ovat keksineet tavan hilata pyykkitelineen ylös ja alas.

Kymmenenvuotias Penny nukkuu parvella makuuhuoneessa, ja vanhemmat suunnittelevat oman parven rakentamista keittiön päälle.

Tällä hetkellä he nukkuvat vielä asunnon ainoassa makuuhuoneessa Pennyn ja yksivuotiaan Sagan kanssa.

"Ennen Sagan syntymää ajattelin, että meidän pitää vaihtaa asunto isompaan. Mutta hyvin on mennyt", Anna Mattsson kertoo.

Mattsonit olisivat joutuneet muuttamaan kauemmas kantakaupungista, mutta kumpikaan ei halunnut lähteä pois Katajanokalta.

Kodin lähellä on koulu, päiväkoti sekä muut palvelut ja Mattssonien graafisen suunnittelun toimisto on pyöräilymatkan päässä Kalliossa.

Anna Mattsson osti asunnon viisi vuotta sitten yhdessä vanhempiensa kanssa, koska yksin hänellä ei olisi ollut siihen varaa. Kun Kaisa muutti siihen neljä vuotta sitten, Mattsonit lunastivat asunnon Annan vanhemmilta.

"Näemme asian niin, että asumme tässä asunnossa loppuelämän. Paitsi jos Penny tarvitsee jossain vaiheessa oman huoneen", Kaisa Mattsson sanoo.

"Toisaalta on harhakuvitelmaa, että lapset tarvitsevat oman huoneen. Pennykin tekee läksynsä aina olohuoneessa ruokapöydän ääressä", Anna Mattsson kertoo.

Vähäisistä neliöistä huolimatta asunto ei vaikuta ahtaalta, pikemminkin väljältä. Pariskunta vähensi tavaraa ja huonekaluja muutama kuukausi sitten putkiremontin jälkeen. Olohuoneessa on vain sohva, ruokapöytä tuoleineen, vaatekaappi, säilytysarkku ja koristetuoli.

Syvät ikkunalaudat ovat melkein tyhjillään.

Keittiöstä ei löydy vedenkeitintä tai yhtään tyhjää muovirasiaa, sillä ne, ja kaikki muukin ylimääräinen on viety Kemiöön vapaa-ajanasunnolle.

"Kauhea kaman määrä on suurin syy muuttaa isoon asuntoon", Anna Mattsson sanoo.

"Ainoastaan, jos löytyisi tästä läheltä joku todella iso asunto, jonka voisimme jakaa vanhempieni kanssa ja tehdä edullisesti kaksi kämppää, silloin voisin muuttaa tästä pois", hän jatkaa.

Tilastokeskuksen tuoreen julkistuksen mukaan ahtaasti asuminen lisääntyi viime vuonna pääkaupunkiseudulla entisestään. Vuoteen 2005 asti ahtaasti asuminen alueella vähentyi mutta on sen jälkeen kasvanut tasaisesti.

Kun vuonna 2006 noin 47 000 asuntokunnassa eli kodissa asuttiin ahtaasti, viime vuonna jo 56 000 kodissa oli ahdasta. Se vastaa 11 prosenttia pääkaupunkiseudun asuntokunnista ja koskettaa 215 000 ihmistä.

Erityisesti vieraskielisissä kodeissa asuttiin ahtaasti.

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan asuntokunta elää ahtaasti, jos asunnossa asuu enemmän ihmisiä kuin siinä on huoneita. Esimerkiksi kolmiossa asuva neljän hengen perhe asuu tilastollisesti ahtaasti.

Vanhempien parisänky ja Sagan pinnasänky makuuhuoneessa. Kuva on otettu Pennyn parvelta.
Vanhempien parisänky ja Sagan pinnasänky makuuhuoneessa. Kuva on otettu Pennyn parvelta.

Mattsonit ovat tyhjentäneet kodin turhasta tavarasta. Olohuone tuntuu avaralta.
Mattsonit ovat tyhjentäneet kodin turhasta tavarasta. Olohuone tuntuu avaralta.

Samaan aikaan kun ahtaasti asuminen on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, muualla Suomessa ihmiset asuvat vuosi vuodelta väljemmin.

Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtajan Seppo Laakson mukaan pääkaupunkiseudun ahtauteen on monia syitä: alueelle on muuttanut lisää ihmisiä, asumistrendit ovat muuttuneet, taloudellinen tilanne on huono ja perhekoossa on tapahtunut muutoksia.

Mattssonit kuuluvat niihin lapsiperheisiin, jotka ovat alkaneet suosia kantakaupunkia ja tinkivät neliöistä sijainnin vuoksi. Laakso uskoo kuitenkin, että trendi kääntyy, kunhan taloudellinen tilanne paranee.

"Vaikka urbaanin asumisen suosio on lisääntynyt, lapsiperheet arvostavat edelleen pientaloasumista kovasti eli se ei ole muuttunut vuosien aikana niin dramaattisesti. Jos talouden suhdanteet kääntyvät, niin muuttoliike pientaloalueille vilkastuu taas, mutta perheet eivät välttämättä muuta niin kauas eikä niin suuriin taloihin kuin viime vuosikymmenellä."

Laakso kertoo, että muuttoliikettä Helsingistä poispäin on hidastanut myös pankkien lainaehtojen kiristyminen. Erityisesti se kirpaisee talon rakentajia. Pankit kiinnittävät entistä enemmän huomiota vakuusarvoihin, ja lainaa on vaikea saada, jos vakuutena on vain tyhjä tontti.

Ahtaasti asuminen pääkaupunkiseudulla ei ole lisääntynyt pelkästään kantakaupungin lapsiperheiden vuoksi, vaan muutkin ovat jääneet pieniin asuntoihin odottamaan taloudellisen tilanteen paranemista.

Viime vuosien aikana käteen jäävät tulot ovat reaalisesti pienentyneet, mutta samaan aikaan pääkaupunkiseudulla vuokrat ja asuntojen hinnat ovat nousseet muuta Suomea nopeammin.

Laakson mukaan hintoja nostaa kova kysyntä, sillä pääkaupunkiseudulle on muuttanut koko ajan lisää ihmisiä, vuoden 2010 jälkeen lähes 15 000 asukasta vuodessa. Asuntoja ei ole valmistunut samaan tahtiin etenkään Helsingissä.

Hän jatkaa, että myös sinkkuuntumisen väheneminen vaikuttaa asumisväljyystilastoihin. Mitä pienempi asuntokunta eli mitä vähemmän asunnossa asuu ihmisiä, sitä väljemmin siinä asutaan.

Sotien jälkeen perhekoot pienenivät tasaista vauhtia, mutta nyt pieneneminen on pysähtynyt. Helsingissä yhdessä asunnossa asuu keskimäärin 1,9 henkeä, ja koko maassa 2,0.

Perheet asuvat yleisesti ahtaimmin. Tilastokeskuksen mukaan 74 prosenttia Suomen ahtaasti asuvista on lapsiperheitä.

Makuuhuoneen parvi kuuluu Pennylle. Sen alla on leikkitilaa.
Makuuhuoneen parvi kuuluu Pennylle. Sen alla on leikkitilaa.

Nykyinen Helsinki on rakentunut kaupunginosa kaupunginosalta. Alueiden ominaispiirteet leimaavat asumista tänä päivänäkin. Pitkänsillan eteläpuolelle rakennettiin väljempiä asuntoja.

Kun toisen maailmansodan jälkeen perhekoot alkoivat pienentyä, vanhat ihmiset jäivät yksin isoihin asuntoihin. Heidän kuoltuaan alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä, niin isoihin kuin pieniinkin asuntoihin.

Tämä muutos on leimannut erityisesti Töölöä, Ullanlinnaa, Eiraa, Kaartinkaupunkia, Kruununhakaa ja Katajanokkaa.

Osin suuria asuntoja on jaettu pienemmiksi.

Myös Kallion ja Alppiharjun alueelle on muuttanut viime vuosien aikana lapsiperheitä, ja nykyään koko kantakaupungin alueella yli 8 000 kodissa asutaan ahtaasti.

HS tilasi Tilastokeskukselta tiedot Helsingin kantakaupungin 11 postinumeroalueen ahtaasti asuvista.Huomautus: Postinumeroalueet eivät aina noudata kaupunginosien rajoja.
HS tilasi Tilastokeskukselta tiedot Helsingin kantakaupungin 11 postinumeroalueen ahtaasti asuvista.
Huomautus: Postinumeroalueet eivät aina noudata kaupunginosien rajoja.

00100 Keskusta (Töölö, Kamppi, Kaisaniemi)

Töölöä alettiin rakentaa 1900-luvun alussa. Siitä tehtiin moderni, uuden kaupunkilaisen keskiluokan ja koulutettujen ihmisten kaupunginosa. Alueelle rakennettiin paljon isoja, neljän viiden huoneen perheasuntoja sekä virkamiehen ja -naisen kaksioita. Moderneissa perheasunnoissa keittiö oli erotettu hygieniasyistä muusta asunnosta, ja kaksioissa saattoi olla pieni keittonurkkaus. Joissain taloissa oli keskuskeittiö, joista ruoka toimitettiin hissillä asuntoihin.

00260 Keski-Töölö rakennettiin Etu-Töölön jälkeen, ja siellä asunnot ovat pienempiä.

00120 Punavuori

Punavuorta alettiin rakentaa 1800-luvun alkupuolella. Punavuori oli laitakaupunkia, sillä siihen aikaan keskusta rakentui Senaatintorin ympärille ja Kruununhakaan. Alueen itäosaan rakennettiin jo varhain kivisiä kerrostaloja, mutta länsiosa "Rööperi" oli työväestön asuttamaa puutalo- ja hökkelialuetta. Punavuori pysyi pitkään työläisten kaupunginosana, mutta 1980-luvulta eteenpäin vain varakkailla on ollut varaa asua siellä.

00130 Kaartinkaupunki

Kaartinkaupunki sai ensimmäisen asemakaavansa vuonna 1812. Alueelle alettiin rakentaa monipuolisesti isoja ja pieniä asuntoja käsittäviä kerrostaloja. Taloissa oli useampia sisäänkäyntejä, ja paraatipuolelta mentiin sisään isoihin kadunpuoleisiin porvarisasuntoihin. Sisäpihan kautta kulki palvelusväki sekä pienempien asuntojen ompelijat ja muu työväki. Samassa korttelissa saattoi asua hyvinkin erilaisesti: osa ahtaasti, osa hyvin väljästi seitsemän kahdeksan asunnon huoneistoissa. Porvariskotien keittiön viereisen huoneen valloitti palvelija.

Kun luokkayhteiskunta rapautui 1920 ja -30-luvuilla, ei enää sopinut, että palvelija asuu samassa taloudessa isäntäväen kanssa ilman yksityisyyttä. Silloin palvelijan huoneita alettiin yhdistää keittiöön ja palvelusväki muutti muualle.

00140 Kaivopuisto

Kaivopuiston historia alkoi 1830-luvulla, kun alueelle perustettiin kylpylä. Ympäröivissä huviloissa asui paljon venäläisiä kylpylävieraita, mutta nykyään niillä paikoin on eri maiden suurlähetystöjä.

Myös Ullanlinna oli alun perin kesähuvila-aluetta. Suuria jugendkerrostaloja alueelle alkoi nousta 1910-luvulta eteenpäin.

00150 Eira

Eirassa toteutettiin huvilakaupunki-ideaa. Sinne rakennettiin 1900-luvun alusta lähtien jugendtyylisiä kolmikerroksisia kerrostaloja ja suuria kaupunkihuviloita, joiden ylläpito vaati paljon henkilökuntaa. Pihan perällä saattoi olla palvelusväen asuntoja.

Eira suunnattiin varakkaalle keskiluokalle. Myös monet kartanonomistajat pitivät kaupunkiasuntoa Eirassa.

00160 Katajanokka

Perinteisesti Katajanokka oli kalastajien ja muiden käsityöläisten hökkeliasutusta.

Vuonna 1809 Suomi siirtyi Venäjän vallan alaisuuteen, ja pian alueelle alettiin rakentaa Venäjän armeijan kasarmeja. Lisäksi aluetta on leimannut Katajanokan vankila ja Uspenskin katedraali.

Katajanokka sai asemakaavan vuonna 1895 ja siitä suunniteltiin moderni ja tyylikäs kaupunginosa varakkaille ihmisille Etu-Töölön tapaan.

Kun Valmetin telakka muutti alueelta 1970-luvulla, sinne kaavoitettiin uusi asuinalue, tiilikorttelit, jonne nousi Hitas- ja vuokra-asuntoja.

Uusimmat rakennukset ovat vuodelta 2009.

00170 Kruununhaka

Kruununhaka on vanhinta Vironniemen asutusta, kun Helsingin keskusta siirrettiin alueelle vuonna 1640. Kuten nimikin paljastaa, se oli alun perin laidunmaata. Aluetta on leimannut Tuomiokirkko, raatihuone, kaupungintalo ja presidentin linna. Erityisesti Pohjoisrantaan ja Liisanpuistikon ympäristöön muutti vuosien saatossa varakkaita porvareita ja virkamiehiä, ja alueesta kehittyi korkean statuksen kaupunginosa. Alueen kodit olivat isoja, jopa seitsemän kahdeksan huoneen kokoisia.

Kruununhaka oli erityisesti aateliston suosima asuinalue.

Pitkänsillan pohjoispuoli

00500 Sörnäinen, 00510 Harju, Alppila, Alppiharju ja 00560 Kallio, Siltasaari, Merihaka.

Pitkänsillan pohjoispuoli on perinteisesti ollut työväen asuinaluetta.

1800-luvun puolivälistä lähtien teollisuus muutti pois Vironniemeltä Sörnäisiin ja Kallion alueelle.

Sörnäisissä Hämeentien eteläpuolella on edelleen vähän asuintaloja.

Teollisuuden ympärille alkoi nousta pieniä vuokra-asuntoja työpaikkojen lähistölle.

Asunnot olivat tyypillisesti pieniä hellahuoneita, joissa nukuttiin, oleiltiin ja laitettiin ruokaa samassa tilassa.

Rakentaminen oli sääntelemätöntä ja väestömäärä kasvoi nopeasti.

Alue sai asemakaavan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Sinne alettiin rakentaa tyypillisesti kaksikerroksisia puutaloja umpikortteleissa, joissa huussi oli pihan perällä.

1900-luvun puolella kiviset kerrostalot korvasivat puurakennukset, mutta viimeiset puiset umpikorttelit purettiin linjoilta vasta 1950- ja 1960-luvuilla.

Kerrostaloissa vessat sijaitsivat usein käytävillä, mutta sitä mukaa kun vuokra-asunnoista tuli omistusasuntoja, uudet omistajat rakennuttivat vessan asunnon yhteyteen.

Itäisessä kantakaupungissa asui ennen monipäisiä perheitä yhden huoneen asunnoissa. Nykyään sinkut ovat vallanneet pienet asunnot, ja esimerkiksi Alppiharjussa yli 71 prosentissa asunnoista asuu vain yksi ihminen.

Sinkkutaloudet ovat kuitenkin vähentyneet kymmenen vuoden takaisesta.

Viime vuonna Alppiharjun alueella ahtaasti asuttiin 11,6 prosentissa kodeista.

Viime vuonna Kallion alueella ahtaasti asuttiin 12,3 prosentissa kodeista.

Juttua varten haastateltiin Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikköä Minna Sarantola-Weissia.
Kantakaupungin asumisväljyystilastot tilattiin Tilastokeskuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!