Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi mökki, monta mökkeilijää – Miten se onnistuu?

Kimppamökkeily vaatii selkeät säännöt ja joustavuutta, jotta se onnistuu. Seleniuksen veljekset kokoontuvat pari kertaa vuodessa sopimaan Tuusulan-mökkinsä asioista.

Koti
 
Laura Oja
Jukka Selenius nauttii puiden halkomisesta ja rakennushommista. Hän on virittänyt vajaan pienen viihdekeskuksen. Kun painaa nappia, syttyy tunnelmavalaistus ja aukeaa radio. "Lapsena pelotti mennä sinne, kun oli pimeää. Piti tehdä jotain, ettei pelota aikuisena."
Jukka Selenius nauttii puiden halkomisesta ja rakennushommista. Hän on virittänyt vajaan pienen viihdekeskuksen. Kun painaa nappia, syttyy tunnelmavalaistus ja aukeaa radio. "Lapsena pelotti mennä sinne, kun oli pimeää. Piti tehdä jotain, ettei pelota aikuisena." Kuva: Laura Oja

Syreenien koristaman tien päästä pilkistää kermanvärinen huvila. Pionit kukkivat, talon takana pilkottaa Tuusulan Rusutjärvi.

Maiseman jakavat kolme veljestä. Kukin saa käyttää isältään perimäänsä kesäpaikkaa vuoroviikoin. Kesäkuisena maanantaina mökille on tullut nuorin veljes Jukka Selenius puolisonsa Leena Marnon kanssa.

Jukka Selenius ja Leena Marno mökkeilevät joka kolmas viikko.
Jukka Selenius ja Leena Marno mökkeilevät joka kolmas viikko.

Helsinkiläisen opettajapariskunnan mukaan kimppamökkeily on sujunut sopuisasti.

"Meillä on hyvät välit. On olennaista, että kimppamökki toimii", Selenius sanoo.

Vaikka veljeksetkään eivät ole kaikista asioista aina samaa mieltä, riitaa ei ole syntynyt. Kimppamökillä pitää joustaa ja katsoa asioita eri näkökulmasta.

Selenius kertoo esimerkin.

"Vanhin broidi ei olisi halunnut, että ostamme ajettavan ruohonleikkurin. Hän leikkaa nurmen yhä käsileikkurilla. Minä taas pitäisin pihan niittynä, mutta riittää meillä peltoakin, joten ei tuo ole ongelma."

Vastuualueita veljekset eivät ole jakaneet toisilleen. He kokoontuvat pari kertaa vuodessa sopimaan asioista, joita mökillä pitää tehdä. Tärkeää on, että kaikilla on hauskaa.

Kimppamökillä on rauhallista, kun jokaisella on omat mökkivuoronsa.
Kimppamökillä on rauhallista, kun jokaisella on omat mökkivuoronsa.

"Jokainen tekee, mitä huvittaa, eikä valita. Jos joku haluaa ajaa koko ajan ruohoa, hän saa ajaa. Jos ei halua, ei tarvitse."

Kaikilla ei mene yhtä hyvin kuin Seleniuksilla. Nimettömänä pysyttelevä kimppamökkeilijä kertoo, että heidän sukupolvelta toiselle siirtyneen mökin osakkailla ovat sukset ristissä.

Mökillä oleskelee parhaimmillaan – tai pahimmillaan – parikymmentä eri-ikäistä ihmistä: sisarukset puolisoineen ja lapsineen.

Sääntöjä ei ole, vaan kaikki tulevat ja menevät miten haluavat. Vastuuta ei kanna kukaan, ja kaikilla on eri käsityksensä vaikkapa siisteydestä.

Tilanne on niin lähellä umpikujaa, että kimppamökkeilijät ovat harkinneet jopa konsultin palkkaamista sekä mökin myymistä.

Tuusulassa mökkeilevät Selenius ja Marno pitävät tärkeänä sitä, että jokaisella mökin käyttäjällä on omat mökkivuoronsa. Jos kaikki olisivat mökillä samaan aikaan, sinne olisi hankala kutsua vieraita. Hehän ovat oleellinen osa mökkeilyä.

Leena Marno panee tulen puuhellaan ja keittää mökkikahvit.
Leena Marno panee tulen puuhellaan ja keittää mökkikahvit.

Mökkivuoro joka kolmas viikko riittää kaupunkilaisille hyvin.

"Elämässä on muutakin kuin mökkeily. Ensi viikolla lähdemme Ruotsiin", Selenius sanoo.

Veljekset voivat silti sopia vuoroista keskenään, ja niitä voi vaihtaa joustavasti päikseen. Mutta on poikkeuksiakin. Juhannuksena, elokuun kuutamotanssien aikana ja Tuusulan taiteiden yönä kaikki saavat yöpyä mökillä samaan aikaan, jos haluavat.

Mökki on ollut Seleniuksen suvussa kauan. Sen rakensivat yli sata vuotta sitten veljesten isoäidin vanhemmat kodikseen. Nyt se on jo neljännen polven hallussa.

Kesäpaikka on alkujaan Seleniuksen isoäidin lapsuudenkoti.
Kesäpaikka on alkujaan Seleniuksen isoäidin lapsuudenkoti.

Talossa on kaksi kammaria, sali ja keittiö. Tonttiin kuuluu myös rantasauna, sata metriä rantaviivaa ja vaja, jossa asuivat aikoinaan lehmä ja hevonen.

"Olen ollut täällä pikkuvauvasta lähtien, ja yhä tänne on riemukasta tulla. Myönteiset ajatukset tulevat mieleen, kun saa kävellä rantaan ja kokeilla, onko vesi lämmintä", Selenius sanoo.

Jokainen on jättänyt jälkensä kesäpaikkaan. Autoharrastajana Selenius on teipannut seinään autojulisteita, Günter Grassin kirjat ovat veljeltä, mummo on jättänyt muistoksi yöllä loistavan fosforijeesuksen ja äiti 1980-luvun Rocky-vuodesohvan.

Jo perinnönjaossa veljekset perustivat mökkiä varten yhteisen tilin, johon kaikilla on käyttöoikeus.

Kukin heistä laittaa tilille 50 euroa kuukaudessa. Siitä maksetaan mökin pidosta aiheutuvat kulut, kuten kiinteistövero, vakuutukset, korjaustarvikkeet ja ruohonleikkurin polttoaine.

Vastikään veljekset hankkivat mökille ilmalämpöpumpun, kaasu-uunin – ja sen mielipiteitä jakaneen ruohonleikkuutraktorin.

"Kaasu-uunin sain mökkimessuilta alennuksella. Soitin broideille ja kysyin, ostanko."

Laura Oja
Kimppamökkeilijöillä on omat kaappinsa, joissa he säilyttävät henkilökohtaisia tavaroitaan.
Kimppamökkeilijöillä on omat kaappinsa, joissa he säilyttävät henkilökohtaisia tavaroitaan.

Kimppamökkeily tuntuu järkevältä sekä taloudellisesti että ekologisesti. Pariskunta nyökkäilee: kulut voi jakaa eikä kaikkea tarvitse omistaa tai tehdä itse. Esimerkiksi 1 200 euron hintainen ilmalämpöpumppu maksoi vain muutaman satasen osakasta kohden, kun maksajia oli useita.

Joitakin sääntöjä veljekset ovat keksineet. Kun oma mökkivuoro päättyy, vesiämpärit pitää täyttää, nurmikot leikata, mökki siivota ja polttopuut hakata. Muuten saa olla niin kuin lystää.

"On ihanaa, että heti mökille tultua voi laittaa tulet piisiin ja keittää kahvit. Ei tarvitse heti kantaa vettä kaivosta", Marno sanoo ja nostaa puuhellan uunista lämpimiä pullia.

"Täällä ei ole suorituspaineita, mikä on aivan ihanaa."

Jokaisella on mökillä lempipuuhansa. Marno hoitaa kasvimaata, toisen veljen vaimo perennoja. Vanhin veljeksistä rakastaa halonhakkuuta, keskimmäinen leikkaa ruohot koko tontilta. Selenius itse korjailee ulkorakennuksia. Seuraava projekti on laiturin kunnostus.

Työkalut voidaan hankkia mökkitililtä otettavilla rahoilla.
Työkalut voidaan hankkia mökkitililtä otettavilla rahoilla.

Mökkivuoron jälkeen veljekset soittavat toisilleen ja kertovat ajankohtaisista asioista, kuten maa-ampiaispesästä, jota ei ole saatu tuhottua. Mutta ei mökkeily ole pelkkää raatamista.

"Kun on oikein kuuma, otan huovan ja menen omenapuun alle. Siinä on ihana nukkua."

Ensi viikolla mökistä vastaa jo toinen mies vaimoineen.

Näin kimppamökkeily onnistuu

Raha ja hallinto

Kimppamökkiä varten on hyvä perustaa pankkitili, josta mökkeilijät maksavat yhteisen omaisuuden arvon ylläpitämisestä koituvia juoksevia kuluja ja hankintoja, kuten vakuutus- ja jätemaksuja, veroja, sähkölaskuja, remonttikuluja ja työkaluja.

Kulut katetaan kaikilta mökin käyttäjiltä perittävällä maksulla, joka voi olla vaikkapa 50 tai 100 euroa kuussa mökkeilijöiden määrästä ja kuluista riippuen.

Kerran keväässä osakkaat kokoontuvat yhteen. Silloin käydään läpi muun muassa mökin taloustilanne ja ajankohtaiset kunnostuskohteet.

Jätteiden lajitteluohjeiden pitää olla selkeät silloin, kun mökillä on useita käyttäjiä.
Jätteiden lajitteluohjeiden pitää olla selkeät silloin, kun mökillä on useita käyttäjiä.

Halutessaan osakkaat voivat valita keskuudestaan yhden tai useamman vastuuhenkilön. He koordinoivat mökin kunnostustarpeita ja taloudenhoitoa.

Jos kaikilla osakkailla ei ole pääsyä yhteiselle mökkitilille, jokaiselle pitää toimittaa ainakin tiliote säännöllisesti. Avoimuus on tärkeää.

Käyttövuorot ja mökkivieraat

Sopu säilyy parhaiten, kun kimppamökkeilijöillä on omat vuoronsa eikä mökillä yritä väkisin majailla neljä sukupolvea. Mökkeilijöiden pitää päättää myös vuorojen pituus. Yleensä mökki on yhden osakkaan käytössä useita päiviä kerrallaan, joskus jopa viikkoja.

Jotta mökkiläisille ei tule riitaa siitä, kuka saa mökin käyttöönsä esimerkiksi säiden kannalta parhaina aikoina, mökkivuorot voi jakaa arpomalla.

Arvonta kannattaa suorittaa niin hyvissä ajoin, ettei kenelläkään voi olla tietoa tulevista säistä. Käyttöviikot tai -viikonloput on hyvä sopia vähintään puoli vuotta etukäteen, mielellään koko vuodeksi kerrallaan.

Kiertävät mökkivuorot tekevät mökkeilystä tasapuolista. Vaihtoehtona on mökkivuorojen varaus esimerkiksi Googlen kalenterista. Tällöin nopeus on valttia, ja voi olla hyvä, että osakkaat maksavat mökistä esimerkiksi viikkovuokraa.

Muuten joku voisi mökkeillä viikkotolkulla, kun taas toinen ei pääsisi nauttimaan mökistä lainkaan.

Kun avaimet merkitään kunnolla, ne eivät huku kovin helposti.
Kun avaimet merkitään kunnolla, ne eivät huku kovin helposti.

Muiden vuoroja pitää kunnioittaa. Mökille ei mennä ilman lupaa saunomaan, soutelemaan, kyttäilemään eikä varsinkaan antamaan "hyviä neuvoja".

Koska mökille on kiva kutsua vieraita ja kimppamökillä on myös muita käyttäjiä, yhdessä on sovittava, että kavereita saa kutsua mökille vain omalla vuorollaan.

Kimppamökkeilijöiden kannattaa pohtia, saako mökkiä luovuttaa tai vuokrata eteenpäin muille, jos ei itse pääse hyödyntämään omaa viikkoaan.

Ruoka ja juoma

Helpointa on, että jokainen tuo mökille omat ruokansa ja juomansa ja vie ne pois kotiin lähtiessään. Näin ne eivät jää mökkiin mätänemään.

Jos mökillä ollaan samaan aikaan ja ruoka on tarkoitettu jaettavaksi, etukäteen pitää sopia, mitä kukin ostaa. Osa porukasta voi myös mennä yhdessä kauppaan hankkimaan ruuat, ja lasku tasataan pääluvun mukaan.

Jos ruokaa jättää, siitä on hyvä kirjoittaa lappu.

Mökillä voi pitää myös perusruokavarastoa, jonka täyttämiseen kuluvat rahat on järkevää ottaa yhteiseltä mökkitililtä. Ruokavaraston voi täyttää esimerkiksi se, joka käy mökillä ensimmäisen kerran uuden mökkikauden alkaessa.

Siivous ja pyykinpesu

Jokainen kimppamökin käyttäjä siivoaa mökin oman vuoronsa päättyessä. Kukaan ei halua aloittaa mökkilomaa siivoamalla toisten sotkuja.

Siivouksen laajuus ja laatu pitää tehdä selväksi kaikille, koska ihmisillä on eri käsityksiä siisteydestä. Mökille kannattaa valita helppohoitoisia kalusteita.

Jos mökillä on pesukone, mökkeilijät pesevät käyttämänsä liinavaatteet ja pyyhkeet ja tekevät sängyt valmiiksi seuraavalle mökkeilijälle. Ellei pesukonetta ole, jokainen tuo itse omat puhtaat liinavaatteet kotoa ja vie likaiset mukanaan.

Valmiit polttopuut odottavat seuraavaa mökkeilijää.
Valmiit polttopuut odottavat seuraavaa mökkeilijää.

Mökille ei ole syytä kerätä vanhoja huonekaluja, mattoja, astioita, turhia koriste-esineitä eikä muuta roinaa, ellei siitä ole erikseen sovittu muiden mökin käyttäjien kanssa. Kukaan ei saa täyttää kaappeja henkilökohtaisilla tavaroillaan.

Kunnostus ja ylläpito

Mökki vaatii kunnostusta ja huolenpitoa. Välttämättömistä töistä sovitaan yhdessä. Ketään ei saa kuitenkaan pakottaa tekemään mitään, mistä ei tykkää.

Talkoopäiviä voi pitää kerran tai kaksi vuodessa, jolloin töihin osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät.

Oman vuoron päättyessä on hyvä varmistaa, että seuraavaa varten on valmiina riittävästi polttopuita. Tulisijoista voi samalla tyhjentää tuhkat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!