Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekaa kertaa kerrostalossa – kuinka siihen voi tottua?

Miltä tuntuu muuttaa kerrostaloon, kun on vuosikymmeniä tottunut omakotitalon rauhaan ja vapauteen?

Koti
 
Rakas omakotitalo jäi Lestijärvelle
Rakas omakotitalo jäi Lestijärvelle
Hyvinkäälle kerrostaloon muuttanut Raita Pyhälä ikävöi taloaan Keski-Pohjanmaalla. Sen pihalla hän kasvatti kukkia ja pensaita, ja ikkunoistakin näki järvelle. Toimittaja: Riikka Tuomivaara, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö.

Asuuko täällä ketään muita? Sitä pohti Raita Pyhälä, 75, muutettuaan kerrostaloon lähes viidenkymmenen vuoden omakotitaloasumisen jälkeen.

Seinien takana oli aivan hiljaista.

Puolitoista vuotta aiemmin Pyhälän mies oli yllättäen kuollut nukkuessaan. Makuuhuoneeseen oli vaikea mennä, joten Pyhälä nukkui olohuoneen lattialla tyttärensä koiran kanssa.

"Koira ikävöi emäntäänsä ja minullakin oli ontto olo", Pyhälä muistelee.

Kylällä tuntemattomat ihmiset tulivat halaamaan, mutta kotona arjen askareista oli vaikea selvitä yksin. Naapureita ei kehdannut vaivata joka kerta, kun ruohonleikkuri oikutteli.

Edessä oli uusi elämänvaihe. 150 neliötä keskellä Lestijärven luontoa Keski-Pohjanmaalla vaihtui kolmioksi Hyvinkäällä.

Ennen muuttoa Pyhälä otti kuvia paikoista, joista piti luopua: ikkunasta avautuvasta mäntymetsästä, tutuista sienipaikoista ja lähijärvestä, jonka värejä hän oli tottunut tarkkailemaan.

Uuden asunnon hän valitsi siksi, että ikkunasta näkyi mäntyjä.

Kaikki muu olikin uutta. Vara-avainta ei voinut pitää ulkona, ja Pyhälä lukitsi itsensä ulos kolme kertaa – kerran jouluaattona.

Vaikka naapurit eivät tervehtineet, Pyhälä halusi silti yrittää tutustua heihin.

"Toisten oville ei voinut mennä noin vain koputtelemaan, kuten Lestijärvellä oli tapana. Tytär piti puhuttelun siitä, miten kaupungissa käyttäydytään."

Niinpä hän kirjoitti jokaiselle naapurille kutsun tupaantuliaiskahville ja sujautti lapun postiluukusta.

Sitten vain odoteltiin vieraita.

Ville Männikkö
Raita Pyhälän kodin tärkein esine on vanha pohjalainen morsiustuoli, joka kuului alunperin hänen isoäidilleen. Pyhälän mies oli innokas huonekalujen entisöijä.
Raita Pyhälän kodin tärkein esine on vanha pohjalainen morsiustuoli, joka kuului alunperin hänen isoäidilleen. Pyhälän mies oli innokas huonekalujen entisöijä.

Muutto voi olla raskas ja monimutkainen prosessi. Sen henkiseen puoleen kiinnitetään ympäristöpsykologi Kirsi Salosen mielestä liian vähän huomiota. Hänen mukaansa perinteisessä psykologiassa mieli käsitetään saarekkeena, jota hoidetaan erillään fyysisestä ympäristöstä.

"Yleensä havahdumme ympäristön muutoksiin ääritilanteissa, hapen vähennyttyä tai melun vuoksi. Ympäristö on kuitenkin läsnä koko ajan ja vaikuttaa tiedostamattomasti. Se mahdollistaa ja estää monia asioita", Salonen sanoo.

Tutkimuksissa on havaittu, että mitä enemmän ihmisten asuinpaikan lähellä on viheralueita, sitä vähemmän he kokevat itsensä yksinäiseksi.

Toinen tutkimustulos liittyy kerrostaloasumiseen: mitä huonompi äänieristys, sitä vähemmän asukkaat juttelevat toisilleen käytävillä.

"Koti on ihmisen tärkein väline säädellä sitä, milloin on kontaktissa muihin. Jos valinnanvapautta rajoitetaan, voimme huonosti", Salonen selventää.

Ympäristöpsykologia on Suomessa melko tuntematon psykologian suuntaus, jossa sekä ihmisen fyysinen että yhteisöllinen ympäristö otetaan huomioon.

"Muuton aiheuttaneet syyt, kuten ero tai kuolema, käsitellään kyllä, mutta samalla pohditaan miten fyysinen ympäristö voi tukea elpymistä ja kontaktin saamista muihin."

Asunnon muuttuminen kodiksi vaatii aikaa. Keskimäärin kotiutuminen kestää kaksi vuotta, arvioi asumisen psykologiaa tutkinut dosentti Liisa Horelli Aalto yliopistosta.

"Toisilla kestää vähemmän ja toiset eivät kotiudu koskaan. Esimerkiksi taloudellinen tilanne vaikuttaa: kotia pitää saada muokata omannäköiseksi."

Muuttaminen muovaa myös persoonallisuutta. Horellin mukaan jokaisen muuton yhteydessä kysymme itseltämme, kuinka paljon haluamme muuttua ja paljonko pysyä samana.

"Jos haluaa uuden alun ja eroon kaikesta vanhasta, voi myöhemmin tulla tyhjä olo."

Kotiutumista voi helpottaa monin tavoin. Ympäristöpsykologi Salosen mukaan tärkeintä on hyväksyä se, että ihmisellä on kyky kiintyä paikkoihin aivan kuten ihmisiin. Hyvästelyriitit voivat helpottaa surua.

"Ennen muuttoa kannattaa käydä läpi tärkeitä paikkoja yksin tai ystävän kanssa, muistella siellä tapahtuneita hetkiä ja ottaa kuvia. Lisäksi mukaan voi napata vaikka kiven tai kävyn. Ne toimivat portteina siihen hyvänolontunteeseen, joka paikkaan liittyy."

Myös tutut tavarat luovat kodin tuntua.

Uudesta asuinpaikasta kannattaa etsiä pian uusia lempipaikkoja. Niiden avulla säädellään omaa henkistä hyvinvointia varsinkin, jos uusia ihmissuhteita ei ole löytynyt.

Jos sosiaaliset suhteet ovat vähissä, kannattaa mennä taloyhtiön kokoukseen, vapaaehtoistöihin tai ottaa yhteyttä läheiseen palvelukeskukseen. Netissä voi etsiä oman alueen Facebook-ryhmän tai laittaa viestiä asukasyhdistykselle.

Muuttoa harkitseville ikäihmisille Salosella on erityinen neuvo: mitkään edellä mainitut vinkit eivät välttämättä auta kotiutumaan kerrostaloon. Jos muuton syynä on se, että pihaa ei jaksa enää hoitaa, alenna omaa vaatimustasoa.

"Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten suuri suru pihan menettäminen on. Muuton sijaan voi tehdä mitä pystyy ja nauttia pihasta, vaikka se onkin erilainen kuin ennen."

Myös taloyhtiöt voivat miettiä rooliaan – jakaa pihan askareita asukkaiden kesken ja siten luoda tunnetta omasta paikasta tai toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi yhteisen tapahtuman avulla.

Kun joensuulainen Tiina Belov muutti 21 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen kerrostaloon, hänen elämänsä muuttui sosiaalisemmaksi.

"Päätin suhtautua muuttoon positiivisesti. Tervehdin aina naapureita ja hyväksyn heidät sellaisina kuin he ovat. Omakotitalossa vierailut sovittiin ennakkoon ja ensin siivottiin. Nyt pyydän tuttuja syömään useammin tai he tulevat spontaanisti kyläilemään."

Belov otti omakotitalosta mukaan vain tärkeimmät esineet, kuten äidin maalaamat taulut ja isän nikkaroimat huonekalut.

Eniten Below kaipaa pihalla puuhastelua, mutta sen korvaa puutarhaksi muutettu parveke.

"Omaa elämää on tärkeää näyttää ulospäin. Pidän verhoja auki, jotta olisin osa kaupunkia. Parvekkeessa on ihanaa myös se, että voi astua ulos ja silti olla omassa tilassa, eikä heti julkisessa rapussa."

Onko kotiutuminen sitten asenteesta kiinni?

Ei, sanoo ympäristöpsykologi Salonen.

"Joskus sitä yrittää kaikkensa, mutta ympäristö ei avaudu. Naapurien elämä on kiireistä ja uusia tuttavia ei löydy. Silloin ei pidä syyttää itseään."

Näin näyttää käyneen Raita Pyhälälle, joka neljä vuotta sitten tiputti kutsun naapuriensa postiluukuista. Kaikista talon asukkaista paikalle saapui yksi nainen lapsineen. Kahvittelun jälkeen ei pidetty yhteyttä.

Nykyään Pyhälä kuitenkin tietää, ketä talossa asuu. "On eräs yksin asuva nainen. Ja yksin asuva mies", hän hymähtää.

Silti hän ei anna tilanteen lannistaa: Pyhälä viettää aikaa lastensa kanssa, opettaa kotonaan suomea kahdelle sudanilaiselle ja juttelee Skypessä ruotsalaisen ystävänsä kanssa esperantoksi.

Muuton yhteydessä Raita Pyhälä haaveili uusista huonekaluista, mutta hänen lapsensa ehdotti vanhojen säilyttämistä. Päätös oli hyvä: tutut sohvakalusteet ja ruokapöytä ovat luoneet vakauden ja kodin tuntua.
Muuton yhteydessä Raita Pyhälä haaveili uusista huonekaluista, mutta hänen lapsensa ehdotti vanhojen säilyttämistä. Päätös oli hyvä: tutut sohvakalusteet ja ruokapöytä ovat luoneet vakauden ja kodin tuntua.

Koko elokuun Pyhälä vietti Ranskassa ja yöpyi muiden esperantoa harrastavien luona sohvasurffauksen hengessä.

Pyhälä on myös vuokrannut siirtolapuutarhan.

Hän on löytänyt myös muutaman lempipaikan.

"Naapuri näytti lähellä olevan sillan, jossa on ihmeen erämainen tunnelma. Siellä pääsen luonnonrauhaan."

Muutama päivä sitten Pyhälä vieraili Lestijärvellä ja huomasi, kuinka autioitunut kylä on. Nuoret muuttavat pois ja keskustaan kulkee bussi kulkee enää kerran viikossa.

Hyvinkäällä on omat hyvät puolensa. "Palvelut. Niitä täällä ainakin on."

Kodin seinältä löytyy ristipistotyö esperanton aakkosista.
Kodin seinältä löytyy ristipistotyö esperanton aakkosista.

Meilahden sairaalaan kiitävät ambulanssit ja keittiön pulputtava tiskiallas.

Nämä äänet eivät jättäneet 20-vuotiasta Emilia Westerholmia rauhaan, kun hän muutti ensimmäistä kertaa omaan kotiin. 24 neliön yksiö Helsingin Mannerheimintiellä on hyvin erilainen ympäristö kuin vanhempien omakotitalo Karjaalla.

"Jotenkin siihen kuitenkin tottui. Enää en edes huomaa ääniä", kertoo Westerholm.

Muutosta on kolme kuukautta. Westerholm muutti asuntoonsa kuukausi ennen kuin viestinnän opinnot alkoivat Helsingin yliopistossa. Lapsuudenkaverit lähtivät opiskelemaan Tampereelle.

"Kävelin ympäriinsä yksin ja mietin, että mitä olen mennyt tekemään."

Opiskeluiden alettua uusi kaveriporukka löytyi nopeasti.

"Nyt on aina joku, jonka kanssa lähteä kahville tai kuntosalille. Mutta jos ei ole mitään paikkaa, missä tavata ihmisiä, kaupunkiin muuttaminen on varmasti todella yksinäistä."

Opiskelija on löytänyt pieniä asioita, jotka muistuttavat kodista. Kun säät sallivat, hän syö aamiaisen pienellä sisäpihalla. Tuttua tunnetta tuo myös Keskuspuistossa lenkkeily. "Yritän tutkia ympäristöä, mutta silti olen suurimman osan ajasta hukassa, silmät puhelimen karttapalveluun naulittuna."

Vaikka huonekalut ovat uusia, Westerholm toi muutossa paljon esineitä huoneestaan Karjaalla.

Ympäristöpsykologi Salosen mielestä Westerholm on käyttänyt juuri oikeita keinoja kotiutumiseen.

"Opiskelijoista ajatellaan usein, että ensimmäisenä pitää tietää missä ovat kapakat ja yliopisto. Nämä kaikki ovat kuitenkin vieraita paikkoja. Rinnalle pitäisi ottaa paikkoja, jotka muistuttavat lapsuudenkodista ja käydä niissä päivittäin, vaikka olisikin kiire."

Luonto on suomalaisille tärkeä. "Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan helsinkiläisistä ja tamperelaisista 77 prosenttia arvioi, että he kaipaisivat enemmän rauhaa ja hiljaisuutta sekä metsäntuntua", Salonen kertoo.

Aluksi Westerholm ajatteli, että koska hän on aloittanut aikuisen elämän, täytyy pärjätä omillaan. "Ajatus ahdisti. Onneksi isä sitten sanoi, että aina voi soittaa kotiin ja niin olenkin tehnyt. Käytännön asioista ja resepteistä tulee soiteltua eniten."

Vertaistukea Westerholm saa myös soittamalla ystävälleen, joka on asunut omillaan vuoden.

"Yleensä hän kertoo tuntemukseni olevan normaaleja ja käskee käpertymään peiton alle katsomaan Netflixiä. Huono olo on aina mennyt ohi."

Ympäristöpsykologin mielestä paine selviytyä omillaan on yksi syy siihen, miksi jonot esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön psykologeille ovat pitkiä.

"On todella iso asia, kun fyysinen ja sosiaalinen ympäristö muuttuvat täysin. Pahinta on, jos epävarmuutta pitää heikkoutena ja peittelee sitä, että on ihan pihalla", Salonen sanoo.

Hän neuvoo suhtautumaan rauhallisesti epävarmuuteen. Pieniltäkin tuntuviin asioihin, kuten lampun vaihtamiseen, voi pyytää apua, jos sitä tarvitsee.

Korjaus 5.10. klo 8.55. Raita Pyhälä nukkui tyttärensä koiran, ei kissan kanssa.

Ville Männikkö
Opiskelija Sofia Westerholm muutti Karjaalta rauhalliselta omakotialueelta kerrostaloon vilkkaan Mannerheimintien varrelle Helsinkiin.
Opiskelija Sofia Westerholm muutti Karjaalta rauhalliselta omakotialueelta kerrostaloon vilkkaan Mannerheimintien varrelle Helsinkiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!