Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka maksaa vuokralaisen vesivahingon korjauskulut?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Vuokralainen onnistui juhlintansa jälkeen nukahtamaan suihkun lattiakaivon päälle. Sen seurauksena vuokrattuun huoneistoon ja alakerran asuntoon syntyi vesivaurioita. Taloyhtiön juristin mukaan laskut korjauksista kuuluvat vuokralaiselle, taloyhtiön hallituksen mielestä osakkaalle.
Vuokralaisella ei ole kotivakuutusta eikä hänen maksukyvystään ole tietoa. Miten etenemme?
 

Kiinteistöliiton lakimies Vesa Puisto sanoo, että taloyhtiöllä on pääsääntöisesti korjausvastuu talon rakenteista vesivahinkotilanteessa.

Huoneistojen pintamateriaaleista, joita vesi on vahingoittanut tai jotka pitää korjaustöiden vuoksi purkaa, vastaa Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikön Virpi Hienosen mukaan kuitenkin tässä tapauksessa osakkeenomistaja. Tämä johtuu siitä, että pintamateriaalit eivät ole vahingoittuneet rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun vian vuoksi.

Vahingonkorvausvastuu on henkilökohtaista. Siksi vahingonkorvausta ei voida vaatia huoneiston omistavalta osakkaalta, ellei hän ole vahinkoa aiheuttanut.
Hienosen mukaan osakkaan vastuu pintamateriaalien korjauksesta aiheutuneista kustannuksista johtuu asunto-osakeyhtiölain mukaisesta kunnossapitovastuun jaosta, ei vahingonkorvausvastuusta. Taloyhtiö ja osakas voivat korjausten jälkeen pyrkiä perimään maksamansa korjauskustannukset vahingonkorvauksena vuokralaiselta, joka on vahingon aiheuttanut.
Hienonen sanoo, ettei vuokralaisen kotivakuutus tai sen puuttuminen muuta korvausvastuuta.

On mahdollista, ettei korjauskustannuksia saada perittyä vuokralaiselta hänen maksukyvyttömyytensä vuoksi. Silloin kustannukset jäävät taloyhtiön ja osakkaan maksettaviksi.

Oikaisu 18.1.2015 kello 16.10: Jutun vastauskohdasta on poistettu virheelliset tiedot vastuun jakautumisesta. Lisäksi vastausta on täydennetty Virpi Hienosen osuudella.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!