Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe rakentaa kerrostaloa Helsingin keskustan tuntumaan

Karoliina Huovila ja Leevi Mentula rakennuttavat omaa taloa Helsingin Kalasatamaan. Paljon on tapahtunut, vaikka viiden perheen urakka on vasta alkumetreillä.

Koti
 
Savanna Saarikko
Sarjassa seurataan yhden perheen ryhmärakentamista Kalasatamaan.
Sabrina Bqain
Karoliina Huovila ja Leevi Mentula tutkivat pohjapiirrosta, joka saattaa muuttua vielä paljonkin. Sylissä Amos-vauva.
Karoliina Huovila ja Leevi Mentula tutkivat pohjapiirrosta, joka saattaa muuttua vielä paljonkin. Sylissä Amos-vauva.

Vuosi sitten Karoliina Huovila, 36, ja Leevi Mentula, 41, jättivät ostotarjouksen kruununhakalaisesta kerrostaloasunnosta. Huovila odotti perheen kolmatta lasta, ja heidän oma kotinsa, samassa kaupunginosassa sijaitseva kolmio, alkoi käydä ahtaaksi.

Samoihin aikoihin he kuulivat ystäväperheeltään, että Kalasatamaan oltiin suunnittelemassa ryhmärakentamismallilla omakotitaloja, ja yksi viidestä rakennuspaikasta olisi vapaana. Perhe päätti tarttua tilaisuuteen.

"Eniten päätöksessä painoi sijainti. On poikkeuksellista, että pääsee rakentamaan omakotitalon parin kilometrin päähän keskustasta", Huovila sanoo.

Nyt, vuotta myöhemmin, hän on äitiyslomalla hoitamassa puolivuotiasta Amos -vauvaa sekä tämän sisaria, viisivuotiasta Kukkaa ja kolmevuotiasta Loviisaa.

Perhe asuu edelleen kolmiossaan, sillä talon rakentamista ei ole vielä aloitettu. Vuosi on mennyt oman talon suunnitelmien tekoon sekä juridisten kysymysten selvittämiseen.

"Juridiikan määrä on kyllä yllättänyt", Huovila sanoo.

Arkkitehtitoimisto Huvila / Benthouse
Taloryhmä nousee lähelle tulevien kerrostalojen kanssa lähes samaan korkeuteen, 16 metrin korkeuteen. Jokaisella perheellä on kodissaan oma kattoterassi.
Taloryhmä nousee lähelle tulevien kerrostalojen kanssa lähes samaan korkeuteen, 16 metrin korkeuteen. Jokaisella perheellä on kodissaan oma kattoterassi.

Sopimukset ja lakipykälät eivät kuitenkaan ole pelästyttäneet Huovilaa ja Mentulaa, koska he ovat koulutukseltaan juristeja.

Mentula on istunut lähes sata tuntia erilaisten sopimuspapereiden ääressä, sorvannut niitä sekä lukenut rakennusliikkeiden tai kaupungin tarjoamia sopimuksia pilkuntarkasti läpi.

"Kun valmiita sopimusmalleja tai lainsäädäntöä ei ole, ilman omaa asiantuntijuutta joutuisimme konsultoimaan jatkuvasti juristeja", Mentula kertoo.

Hänen mukaansa ryhmärakennuttajia ei suojaa myöskään asuntokauppalaki, vaan he saavat tukea ainoastaan kuluttajansuojalaista. Mentulan ja Huovilan lisäksi rakentajaryhmässä on kolmaskin juristi.

Perheen tytöt Kukka (vas.) ja Loviisa saavat leikkiä Barbeilla Kruununhaan-kodissa vielä kauan ennen muuttoa.
Perheen tytöt Kukka (vas.) ja Loviisa saavat leikkiä Barbeilla Kruununhaan-kodissa vielä kauan ennen muuttoa.

Idea ryhmärakentamisessa on, että tulevat asukkaat vievät talohanketta eteenpäin yrityksen tai omatoimirakentajan sijaan.

Huovilan ja Mentulan ryhmärakentamishankkeessa asukkaat toimivat kuin yksi omatoimirakentaja, ja kilpailuttavat ja palkkaavat itse hankkeeseen arkkitehdin, suunnittelijat, projektinjohtajan ja urakoitsijat.

Arkkitehti suunnittelee viisi taloa yhden sijaan, ja projektinjohtaja valvoo viittä kohdetta yhden sijaan. Kuluissa kertyy säästöä, koska rakennukset ovat keskenään samantyyppisiä, sijaitsevat vierekkäin ja kaikki etenevät samaa vauhtia.

"Ryhmärakentamisen ansiosta voidaan ylipäätään rakentaa tällaiselle paikalle", Huovila sanoo.

Rakentajaryhmä on sopimussuhteessa keskenään ja lisäksi kaupunkiin, naapurissa rakentaviin rakennusliikkeisiin, suunnittelijaan ja konsulttiin.

Rakennuttajien keskinäisessä sopimuksessa todetaan, että jokaista rakennuttajaa kohdellaan omakotitalorakentajana.

Ryhmä tapaa toisiaan keskimäärin kerran kuukaudessa sopiakseen yhteisistä asioista.

Vauva kulkee Huovilan ja Mentulan mukana joka kokoukseen, mutta varsinkin pidempien kokousten ajaksi he ovat vieneet vanhemmat lapset hoitoon sukulaisten luo.

Huovilan ja Mentulan mukaan ryhmän dynamiikka on toiminut hyvin. Ryhmä on saanut aikaan kaikki päätökset keskustellen.

"Yksi iso päätös oli projektijohtajan valinta. Minusta oli tärkeää, että keskustelun jälkeen hänen takanaan oli koko ryhmän tuki", Huovila sanoo.

1. kerros
1. kerros

Hanke oli käynnistynyt jo kaksi vuotta ennen Huovilan ja Mentulan mukaantuloa vuonna 2012. Tuolloin rakennuttamisryhmä oli voittanut tontin Kalasatamasta arkkitehti Katja Maununahon suunnitelmalla.

Tarjolla oli ollut 650 neliön tontti, jonka kaupunki oli kaavoittanut townhouse-tyyppisille omakotitaloille.

Jokaiselle perheelle jäisi 130 neliön tontti omaan taloon 250 000 euron hintaan.

"Tämä on varmasti kallein hinta maapalasta, mitä yksityishenkilöt ovat Suomessa joutuneet maksamaan. Silloin mietinkin, että vaikka maksamme 130 neliöstä soraa, maksamme sijainnista", Huovila sanoo.

Tonttia ei ole pakko lunastaa omaksi tai sen voi tehdä myöhemmin, kun lopulliset rakennus- ja asumiskustannukset ovat selvinneet.

2. kerros
2. kerros

Juridisia kysymyksiä on ollut paljon, mutta mikä muu on teettänyt töitä? Ilman muuta oman talon suunnittelu, Huovila ja Mentula sanovat.

"Olemme miettineet ratkaisuja itse ja istuneet arkkitehdin kanssa kymmeniä tunteja. Mutta on oman kodin suunnittelu yllättävän kivaa", Huovila kertoo.

3. kerros
3. kerros

He arvostavat sitä, että uudessa kodissa kaikki asiat ovat oikeissa paikoissa.

"On suuri ero, ostaako asunnon Kruununhaasta vai rakentaako itse omien toiveiden mukaan", Huovila sanoo.

Kodista tulee nelikerroksinen. Alakerrassa on kodinhoitotilat, toisessa kerroksessa keittiö ja olohuone, kolmannessa makuuhuoneet ja ylhäällä sauna.

4. kerros
4. kerros

Kaiken kruunaa oma kattoterassi. Asuinneliöitä talossa on yhteensä noin 200.

Pohjan lisäksi Huovila ja Mentula arvostavat sitä, että saavat itse päättää kaikki kotinsa rakennusmateriaalit.

"Emme halua mitään ylimääräistä, mutta haluamme laadukasta", Huovila sanoo.

"Ei mitään pahvisia väliovia, vaan täyspuisia", Mentula lisää. Lisäksi perhe toivoo lankkulattiaa, alumiinisia ikkunanpuitteita ja huoneita ilman lattialistoja. Tarvittaessa toiveita karsitaan.

Tähänastisista kokemuksista Huovila ja Mentula pitävät ilahduttavana etenkin ryhmän hyvää yhteistyötä.

"Aluksi iso ryhmä arvelutti, kun emme tunteneet kaikkia muita perheitä. Mutta nyt on sellainen tunne, että puhallamme yhteen hiileen", Huovila sanoo.

Kaikki on toistaiseksi sujunut hyvin, mutta mikä pitkässä projektissa mietityttää tai pelottaa eniten?

"Meitä molempia mietityttää muutto uuteen kaupunginosaan. Uudesta asuinalueesta ei voi varmuudella tietää, millainen siitä tulee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!