Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampiaiset tulivat, mitä tehdä pesälle?

Koti
 
Pekka Sakki
Kuva: Pekka Sakki
Sarja kertoo kotielämää sivuavista ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä.

Ampiaiset etsivät makeita ruokia ja juomia.

Mitä pidemmälle kesä etenee, sitä enemmän ampiaisia pörrää pihoilla ja sisällä asunnoissakin. Ampiaiset nauttivat lämmöstä ja auringonpaisteesta, joten niihin törmää useimmiten kauniina kesäpäivinä.

 

Jos ampiaiset pesivät räystäälle, miten pesästä pääsee eroon, Luonnontieteellisen keskusmuseon pistiäistutkija Juho Paukkunen?

"Pienen ampiaispesän voi pudottaa vaikkapa pussiin tai säkkiin ja viedä pakastimeen, jolloin ampiaiset paleltuvat nopeasti tai vaikka haudata ne pussin mukana metsään riittävän kauas asunnoista.

Ampiaispesän voi myös myrkyttää ennen pudottamista. Kun pesää hävittää, parasta on tarttua toimeen pian, sillä ampiaispesä kasvaa koko kesän ja ampiaisten määräkin lisääntyy samalla. Pistoilta pitää suojautua huolellisesti. Pää, kädet ja kaula pitää suojata hyvin. Pesä on turvallisinta hävittää viileällä säällä tai illalla, kun ampiaiset ovat lepotilassa.

Suurta ampiaispesää ei kannata ryhtyä hävittämään ilman mehiläishoitajan suojavarusteita. Paikalle voi kutsua mehiläishoitajan tai tuholaistorjujan."

 

Onko ampiaisista kenellekään mitään hyötyä?

"Ampiainen on hyötyeläin, sillä se syö puutarhan tuhohyönteisiä ja pölyttää kukkia. Kaikkia ampiaispesiä ei kodin lähelläkään välttämättä tarvitse tuhota, jos ampiaiset eivät tule sisään tai häiritse ihmisiä. Joskus sen voi estää esimerkiksi virittämällä hyttysverkot ikkunaan."

 

Miksi ampiaiset tekevät pesiä myös maahan? Miten maapesistä pääsee eroon?
"Ainakin kolme Suomessa elävää ampiaislajia tekee maapesiä.

Pesän voi hävittää kasaamalla runsaasti hiekkaa, multaa tai muuta maa-ainesta pesän päälle. Kolojen tukkiminen ei välttämättä riitä, joten maata kannattaa kasata maapesän päälle runsaasti. Maapesiä voi hävittää myös myrkyttämällä ne maan pinnalla olevista kulkuaukoista."

 

Miten estää ampiaisia kiinnostumasta itsestään ja kodistaan?

"Parasta on pitää kaikki makeat ruuat ja nesteet pois ampiaisten ulottuvilta. Ampiaiset saattavat pitää myös keltaisesta väristä, joka muistuttaa kukkien mettä.

Erään tutkimuksen mukaan myös sininen väri houkuttelee joitakin lajeja. Saattaa olla, että kaikki kirkkaat värit miellyttävät ampiaisia, joten ulkona kannattaa pukeutua maanläheisiin väreihin. Ampiaiset pesivät räystäiden lisäksi mielellään vinteille, joten kulkuaukot sinne on hyvä tukkia."

Miksi ampiaisia on erityisen paljon loppukesällä?

"Se johtuu siitä, että ampiaispesän kuningatar kuolee elokuussa ja työläiset jättävät pesän.

Kuningattaren erittämät feromonit ovat siihen asti pitäneet ampiaisyhteisön koossa, mutta sen kuoltua yhteisössä syntyy ristiriitoja ja työläiset lähtevät etsimään ravintoa kukin itselleen. Ne ovat jokainen oman onnensa nojassa ja silloin ne pistävät tavallista herkemmin.

Yleensä ampiaiset pistävät lähinnä silloin, jos niiden pesää uhataan. Työläiset harhailevat loppukesällä siihen asti, kunnes ne kuolevat viimeistään talven tullessa."

 

Miksi ampiaisten määrä vaihtelee eri kesinä?

"Ampiaisten määrään vaikuttaa eniten sää. Kuiva ja aurinkoinen kesä on ampiaisten mieleen. Silloin niiden määrä on moninkertainen verrattuna kylmään kesään.

Toistaiseksi Suomen kesä ei ole ollut ampiaisten kannalta hyvä, koska ulkona on ollut kylmää ja märkää."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!