Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

10 kierrätysvirhettä, jotka lähes kaikki tekevät

Koti
 
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Ruskeat paperikassit paperinkeräyksessä ja alumiinitölkit sekajätteessä aiheuttavat ylimääräistä vaivaa jätteenkäsittelyssä. Lajitteleminen on helpompaa, kun muistat nämä ohjeet.

Virhe: Sanomalehtiä heitetään usein paperinkeräykseen ruskeissa paperikasseissa.
Ruskeat paperikassit kuuluvat kartonginkeräykseen. Paperinkeräysastioissa näkee aika usein myös pahvia, vaikka sekin kuuluu kartonginkeräykseen.

Miksi? Ruskeiden paperikassien väri ei poistu kierrätyspaperin valmistusprosessin aikana, ja se aiheuttaa valmistettavaan paperiin värivirheitä. Hyvä nyrkkisääntö on, että luettavaksi tarkoitettu paperi, kuten lehdet, kirjeet ja mainokset, kuuluvat paperinkeräykseen, samoin ikkunalliset kirjekuoret. Myös valkoiset paperikassit kelpaavat paperinkeräykseen.

Artikkeliin liittyvät

 

Virhe: Alumiinitölkit ja muu alumiini menevät sekajätteen joukkoon.
Myös alumiinista valmistettuja astioita, kertakäyttöisiä uunivuokia ja tuikkukynttilöiden kuoria päätyy sekajätteeseen, vaikka ne voi laittaa metallinkeräykseen.

Miksi? Alumiinin kierrättäminen säästää energiaa merkittävästi. Alumiini myös sulaa jätteenpolttolaitoksessa, ja sulanut alumiini tukkii laitteita. Pantittomat alumiinitölkit tulisikin palauttaa pantillisten mukana palautusautomaattiin tai laittaa metallinkeräysastiaan.

 

Virhe: Juomalasit ja koristelasi viedään lasinkeräykseen.
Lasinkeräys on tarkoitettu vain pakkaus- ja pullolasille, kuten hillopurkeille ja lasisille juomapulloille.

Miksi? Lasiastiat, ikkunalasi, lasikristalli ja peilit kuuluvat lasinkeräyksen sijaan sekajätteeseen, sillä ne ovat kemialliselta koostumukseltaan erilaisia: niissä voi olla esimerkiksi lyijyä, ja niiden sulamislämpötila voi olla eri kuin pakkaus- ja pullolasilla. Etikettejä tai pullojen kaularenkaita ei ole välttämätöntä poistaa. Lasin kierrätysohjeissa voi olla jonkin verran paikkakuntakohtaisia eroja. Ohjeet voi tarkistaa lasinkeräysastioista.

 

Virhe: Biojätettä päätyy biojäteastiaan muovipusseissa.
Biojätteeseen saa heittää vain ruuantähteitä, suodatinpaperia, teepusseja ja muuta kompostoituvaa jätettä.

Miksi? Muovi ei maadu kompostointilaitoksissa. Myös biohajoavat muovipussit maatuvat hitaasti, mutta niitä voi käyttää. Kaikkein parasta on käyttää sanomalehtipaperista askarreltua pussia tai erilaisia maatuvia paperipusseja, kuten kaupan paperisia jauhopusseja.

 

Virhe: Puolitäysiä maalipurkkeja viedään metallinkeräykseen.
Metallinkeräykseen vietävien esineiden, kuten hiuslakka- ja maalipurkkien, pitää olla tyhjiä. Purkkiin kiinni jääneiden maalinjäämien pitää olla täysin kuivuneita.

Miksi? Hiuslakkaa ja maalia täynnä tai puolillaan olevat purkit aiheuttavat metallin käsittelyvaiheessa palovaaran. Siksi ne pitää viedä vaarallisen jätteen keräykseen.

 

Virhe: Paistamisesta ylijäänyt öljy kaadetaan biojätteeseen.
Ruuan uppopaistamisesta jäänyttä rasvaa kaadetaan biojätteeseen, vaikka nestemäisessä muodossa oleva jäte ei kuulu jäteastioihin.

Miksi? Ruokaöljy ja muu nestemäinen jäte tahrii jäteastian. Suurta määrää ruuanvalmistukseen käytettyä öljyä ei pidä kuitenkaan heittää viemäriin, sillä öljy voi aiheuttaa viemäriin tukkeumia. Ennen sekajäteastiaan panemista öljy pitää valuttaa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin tai muuhun astiaan ja sulkea astia vaikkapa teipillä.

 

Virhe: Energiansäästölamppuja heitetään sekajätteeseen.
Hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen, mutta energiansäästölamput tulisi palauttaa sähkö- ja elektroniikkaromun tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Miksi? Energiansäästö- ja loisteputkilamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten ne eivät kuulu sekajätteeseen. Myös led-lamput tulee palauttaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin. Alle 25 senttimetriä pitkät energiansäästö- ja loisteputkilamput voi palauttaa lamppuja myyviin suuriin, yli 1000 neliömetrin kokoisiin kauppoihin tai yli 200 neliömetrin kokoisiin erikoisliikkeisiin.

 

Virhe: WC-pönttöä käytetään roskakorina.
WC-pönttöön heitetään roskia ja suuriakin määriä ruuantähteitä, vaikka ne kuuluu panna seka- ja biojätteeseen.

Miksi? Roskat eivät kuulu WC-pönttöön, koska ne kertyvät viemäriin ja tukkivat niitä. Myöskään ruokaa ei pitäisi hävittää WC-pöntön kautta. Esimerkiksi kiinteä ruokajäte ruokkii vain rottia viemäriverkossa. Jos esimerkiksi keittoruokaa pitää heittää pois, liemen voi siivilöidä ja kaataa viemäriin. Ruokajätteen kiinteän aineksen voi heittää biojätteeseen.

 

Virhe: Televisiot, huonekalut ja erilaiset vaaralliset jätteet, kuten akut tuodaan kiinteistön jätekatokseen.
Jätekatoksiin viedään usein sinne kuulumatonta jätettä, joka ei usein edes mahdu jäteastioihin. Moni arvelee, että jäteauton kyytiin saa melkein mitä tahansa poisheitettävää.

Miksi? Jäteauto ei ota kyytiin esimerkiksi vaarallista jätettä, kuten akkuja tai vanhoja televisioita. Jäteastioihin kuulumattoman jätteen kuljetuksesta vastaa kiinteistön isännöitsijä.

Televisiot, akut ja muut väärään paikkaan tuodut jätteet aiheuttavat taloyhtiölle kustannuksia, jotka sen asukkaat maksavat kasvaneina kiinteistönhoitokuluina.

 

Virhe: Lajitteleminen laiminlyödään virheiden pelossa.
Miksi? Kierrättäminen säästää ympäristöä, vaikka lajittelussa tekisi pieniä virheitä. Vaikka mitään muuta ei haluaisi lajitella, on vaarallinen jäte, kuten akut, paristot ja jäteöljyt syytä viedä omiin keräyspisteisiinsä. Vanhentuneet lääkkeet pitää aina viedä apteekkiin.

Suurina määrinä väärät tavarat väärissä astioissa vaikeuttavat jätteenkäsittelyä. Vaarallinen jäte on lajiteltava oikein, sillä väärässä paikassa se aiheuttaa vahinkoa ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

 

Juttuun on haastateltu asiantuntijana ympäristöasiantuntija Minna Parttia Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

 

Oikaisu: Painetussa lehdessä 20.7. oli jutun ingressissä virhe. Ingressistä saattoi saada kuvan, että ruskeat paperikassit kuuluvat paperinkeräykseen, vaikka ne kuuluvat kartonginkeräykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!