Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilapäiskodit tulevat vuokramarkkinoille

Vuokraturva on ainoana välitysfirmana tuotteistanut asunnonvaihtajan ongelman.  

Koti
 
Taru Taipale
Sami Kero HS
Tilapäinen asunto tarvitaan usein silloin, kun etsitään uutta kotia tai vanhassa kodissa on iso remontti.
Tilapäinen asunto tarvitaan usein silloin, kun etsitään uutta kotia tai vanhassa kodissa on iso remontti. Kuva: Sami Kero HS

Pankki edellytti vanhan asunnon myymistä ennen uuden ostamista – ja nyt se on myyty! Mutta missä me asumme siihen asti, kunnes uusi koti löytyy?

Tilanne on tuttu myös niille, jotka muuttavat putkiremontin alta pois: jostain pitää saada tilapäinen koti. Samaan aikaan vuokranantajat vaativat sitoutumaan 12 kuukauden määräaikaiseen sopimukseen.

Pitääkö meidän nyt muuttaa anopille?

Artikkeliin liittyvät

Ei tarvitse, vastaa Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas. Kankaan mukaan valinnanvaraakin on, kunhan määrittelee tärkeimmät kriteerit eli asunnon laadun, hinnan ja sijainnin.

"Sijainti on tärkeää. Martinlaaksolainen putkiremonttiperhe ei ehkä saa asuntoa juuri Martinlaaksosta."

Mutta pääseekö perhe lähtemään, jos remontti valmistuu etuajassa?

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisajaksi voi sopia 7 päivää tai 30 päivää. Jos ottaa pidemmän irtisanomisajan, vuokra on alempi.

Myös Sato vuokraa kalustettuja asuntoja. Myyntipäällikkö Asta Immosen mukaan hinnan esimerkiksi kolmen kuukauden sopimukselle Saton Hotellikotiin saa soittamalla yhtiöön.

Saton tavallisisissa vuokra-asunnoissa on normaali kuukauden irtisanomisaika. Asuntoja on tyhjänä koko ajan, joten tilapäinen koti voi löytyä jo huomiseksi.

Normaalilla aikataululla löytyy hyvin etenkin isoja asuntoja.

Realia Asuntovuokrauksen yksikönjohtaja Nina Stenberg tietää, että kaikki asiakkaat eivät kerro hakevansa lyhytaikaista vuokra-asuntoa, koska he ajattelevat, että silloin ei saa mitään.

Realialla on kuitenkin toisinaan vapaana asuntoja, joista ei ole suurta kysyntää. Niitä Realia tarjoaa myös lyhyempään tarpeeseen. Se välittää sekä yksityisten asuntosijoittajien että suurasiakkaiden ja rahastojen asuntoja.

Yksityiset sijoittajat haluavat yleensä vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen. Muut sopimukset ovat voimassa toistaiseksi. Määräaikaisesta sopimuksesta pääsee yleensä eroon maksamalla 1–2 kuukauden vuokran.

Stenbergkin mukaan joku asunto löytyy aina, jos on valmis tinkimään kriteereistään. Itä-Helsingistä ja Espoosta saa asunnon helpommin kuin Helsingin keskustasta.

VVO:n kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen kertoo, että heillä on asuntoja koko ajan vapaana. Tarjolla on myös pieniä asuntoja, joita kysytään eniten.

"Emme tarjoa ihan hotellityyppistä asumista muutamaksi viikoksi, mutta muutamaksi kuukaudeksi saa mielellään tulla", Jolkkonen sanoo.

Enemmistössä VVO:n asuntoja on kuukauden irtisanomisaika.

Lyhytaikaisia vuokra-asuntoja siis on, vaikka internetin tarjonnasta voi saada muun kuvan.

Toistaiseksi vain Vuokraturva on tuotteistanut asunnonvaihtajan ongelman.

Yhtiö aloitti juuri relocation-palvelun, jossa se lupaa etsiä sopivan vuokra-asunnon pisimmillään 8 kuukaudeksi.

Miksi Vuokraturva tuo palvelun markkinoille vasta nyt?

"Koska tästä on vaikea tehdä bisnestä, josta saa rahaa", Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola vastaa.

Palvelu ratkaisee Vuokraturvan omia tarpeita: yhtiön omatkin vuokralaiset saattavat tarvita lyhytaikaista asuntoa. Myös yhtiön sijoittaja-asiakas voi haluta vuokrata asunnon lyhyeksi aikaa.

"Vuokranantaja saattaa lähteä maailmalle tai asunnossa alkaa putkiremontti neljän kuukauden päästä", Metsola kertoo.

"Teemme lyhytaikaista vuokraamista siitä, mikä on tehty pitkäaikaiseen vuokraamiseen. Silloin vaihtoehtoja on paljon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!