Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko taloyhtiö kieltää hissin käytön muutossa?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Esko Sala
Hissiä tarvitaan muutossa.
Hissiä tarvitaan muutossa. Kuva: Esko Sala

Taloyhtiömme on kieltänyt muuttotavaroiden kuljettamisen hissillä. Voiko taloyhtiö kieltää hissin käytön muutossa, jos asukas lastaa muuttotavaroita hissin painorajoituksen mukaan? Millaisia sanktioita säännön rikkomisesta voi seurata?
 

Jos hissin painorajoitusta ei ylitä, hissin käyttöä ei voi kieltää, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm.

Hän aprikoi, missä mahtavat mennä hissin käytön rajat.

Jos muuttotavaroiden kuljettaminen hissillä kielletään, pitäisikö kieltää myös kaupasta ostetun uuden television tai isojen ruokakassien kuljettaminen?

Vaikka kiellolle ei ole perusteita, Furuhjelmin mukaan taloyhtiö voi edellyttää, että asukas suojaa hissin, jotta tavaroiden kuljettamisesta ei aiheudu vahinkoa. Erityisesti vanhojen hissien puupinnat ovat herkkiä naarmuille ja kolhuille.

Hän muistuttaa myös siitä, että muuttotavaroiden painon arviointi voi olla hankalaa, jos hissi on vanha eikä ilmoita automaattisesti, milloin painoraja ylittyy. Hissin käytöstä muutossa ei voi silti rangaista. Ainoa sanktio on vahingonkorvaus: jos asukas aiheuttaa hissille vahinkoa, hän joutuu korvaamaan sen.

Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne on samoilla linjoilla Furuhjelmin kanssa.

"Hissin tehtävähän on helpottaa asumista eikä vaikeuttaa sitä", Päivärinne sanoo.

Hänestä hissin käyttökielto muutossa on ikivanha jäänne. Kiellon syynä ovat vuosikymmeniä vanhojen hissien heikko kantavuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!