Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanki nämä nyt, kun vuodenaika on väärä

Pihavarastoja, parketteja ja puuntaimia – tarjoushaukka voi tehdä löytöjä, kun ulkokausi on ohi ja sisärakennusmateriaaleissa mallistot vaihtuvat. Mökeissäkin saattaa olla tinkivaraa.

Koti
 
Juhani Niiranen
Puutarhaharrastajat hankkivat havukasveja loppusyksyn alennuksista.
Puutarhaharrastajat hankkivat havukasveja loppusyksyn alennuksista. Kuva: Juhani Niiranen

Piha- ja mökkeilykausi meni jo. Mutta juuri nyt on hyvä aika varustautua ensi vuotta varten.

Kun vuodenaika on väärä, moni hankinta voi tulla huomattavasti halvemmaksi kuin kevään rakennus- ja pihanlaittobuumin aikaan.

Rautakaupat myyvät parhaillaan pois viimeisiä kesäeriään. Talven alta ne haluavat eroon esimerkiksi tilaa vievistä pihavarastoista. Alennukset ovat helposti satoja euroja, ja kasvihuoneita kaupataan jopa 70 prosentin alennuksella.

Mökkikaupassakin on ostajan markkinat. Osa myyjistä on valmiita tinkimään hinnasta, jos koko kesän markkinoilla seisseestä loma-asunnosta vain pääsisi ennen lumia eroon.

Tarjoushaukka löytää kotipihalle vielä lokakuussa kesän viimeisiä eriä puisia terassilaattoja ja valmisaitoja.

"Grillejä, koristekatteita, kesäkalusteita, kesän työkaluja. Niissä valikoimat tosin vaihtelevat myymälöittäin", myyntijohtaja Anne Koskinen rautakauppaketju Starkista luettelee muita poistohinnoilla myytäviä tavaroita.

Istutuskausikaan ei ole puutarhassa vielä täysin ohi. Sipulikasvien lisäksi maahan voi yhä kaivaa vaikka timanttituijia ja vuorimäntyjä, joita myydään alennuksella.

Loppusyksystä riittää tarjousten metsästäjiä riittää, kertoo Helsingin Oulunkylän K-Raudan osastopäällikkö Marika Tuominen.

"Meidän lähellä on siirtolapuutarha, ja varsinkin puutarhaharrastajat ovat tottuneet siihen, että tuotteet tulevat alennukseen", Tuominen sanoo.

Suuria rakennushankintoja on sen sijaan turha lykätä syksyyn kausialennusten toivossa.

"Rakentaminen on ympärivuotista, joten mitään huimia hintaeroja vuodenaikojen välillä ei ole", sanoo talopakettivalmistajia edustavan Pientaloteollisuus PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen. "Joillakin yrityksillä voi olla talvialeja. Silloin saattaa saada kaupan päälle esimerkiksi tulisijan", Rautiainen sanoo.

Puutavarassa tai vaikka tiilissä ei myöskään ole tarjouskautta, sillä niille on kysyntää suuremmilla rakennustyömailla ympäri vuoden.

Rakentaja hyötyy hiljaisesta vuodenajasta – ja taantumasta – lähinnä siten, että toimitusajat ovat nyt lyhyitä ja ammattilaisia paljon tarjolla.

Anne Koskisella on pienrakentajille – tai remontoijille – silti tarjousvinkki. Tähän aikaa syksystä voi tehdä löytöjä, kun esimerkiksi parketeista, laminaateista, laatoista ja tapeteista tulee uusia mallistoja, ja vanhat mallit saavat väistyä tieltä.

Asuntokaupassa vanha viisaus kertoo, että omakotitalo kannattaa myydä keväällä. Kukkivat omena- ja kirsikkapuut houkuttavat ostajia paljon tehokkaammin kuin luminen piha, jossa rakennuksen seinänympäryksiäkin on vaivalloista tutkia.

Mitään omakotitalojen alennusviikkoja ei syksyisin kuitenkaan ole havaittavissa, kiinteistönvälittäjät sanovat.

"Vuodenaika vaikuttaa myyntiaikoihin, mutta ei hintaan. Keväällä ja kesällä omakotitaloja myydään nopeammin", aluejohtaja Eija Miehola Huoneistokeskuksesta kertoo.

Mökkikaupassa tinkivaraa voi syksyisin sen sijaan olla enemmän. Tosin ilmoitusten siirtyminen verkkoon on pidentänyt mökkienkin myyntikausia. Aiemmin kausivaihtelut olivat huimia, sanoo myyntijohtaja Kai Weckström Mikkelin SKV:stä.

Nyt pääsyy mökkikaupan lamaannukselle on surkea taloustilanne.

Mikkeli on Suomen suurin mökkikunta, ja SKV:llä on talvea vasten myynnissä seudulta 12 loma-asuntoa. Välittäjä muistelee, että "lähes jokaisesta" on jo kesän aikana laskettu hintaa 5–10 prosenttia. Myyjät ovat yhä valmiita pudottamaan hintoja, Weckström uskoo.

"Mutta ostajat on niin peloteltuja, että hyvä jos ottavat ilmaiseksikaan."

Hanne Salonen HS
Tapetteja ja terassilaattoja voi löytää poistohinnoin.
Tapetteja ja terassilaattoja voi löytää poistohinnoin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!