Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuminen kallistuu ensi vuonna

Valtio ottaa velkaiselta sähkölämmittäjältä ja antaa kolmekymppiselle asuntosäästäjälle.

Koti
 
Taru Taipale
Mostphotos
Asuntolainan korkovähennys pienenee 65 prosenttiin.
Asuntolainan korkovähennys pienenee 65 prosenttiin. Kuva: Mostphotos

Asuminen ja lainanpito on ensi vuonna tätä vuotta kalliimpaa, mutta myönteisiäkin muutoksia on luvassa. Keräsimme hyvät ja huonot uudistukset.

Asuntolainojen korkovähennys pienenee

Asuntolainojen koroista on ollut 75 prosenttia vähennyskelpoista. Ensi vuonna oman asunnon hankkimiseen otetun asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 65 prosenttia. Leikkauksia jatketaan niin, että vuonna 2018 enää puolet asuntolainojen koroista on vähennyskelpoista. Korkovähennys vie valtion ja kuntien verotuloista ensi vuonna yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa.

Asunnon säästäminen helpottuu

Asp-lainan yläikäraja nousee tammikuussa 31 vuodesta 39 vuoteen. Jo marraskuun alussa nostettiin asp-korkotukilainojen enimmäismääriä. Helsingissä asp-lainan enimmäismäärä on nyt 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroa ja muissa kunnissa 115 000 euroa.

Sähkö kallistuu

Valtio korottaa sähköveroa ensi vuoden alusta 0,35 sentillä kilowattitunnilta. Korotuksen suuruus on noin 18 prosenttia, mikä nostaa sähkön hintaa 3 prosenttia.

Jos kerrostalohuoneiston sähkön kulutus on esimerkiksi 2 000 kilowattituntia vuodessa, sähkölasku kallistuu vuodessa noin 9 euroa, kun myös arvonlisävero otetaan huomioon.

Sähkölämmitteisen omakotitalon, jonka sähkön kulutus on 20 000 kilowattituntia vuodessa, lasku kasvaa 87 euroa vuodessa.

Kiinteistöverotus kiristyy

Valtio määrää kiinteistöveron ala- ja ylärajasta. Ensi vuodelle valtio korottaa rajoja. Ne kunnat, jotka ovat kuluvana vuonna pitäneet veronsa lain sallimalla alarajalla, joutuvat ensi vuonna nostamaan prosenttia. Tällaiseen tilanteeseen joutuu muun muassa Espoo.

Yleisen kiinteistöveron alaraja nousee 0,60 prosentista 0,80 prosenttiin ja vakituisten asuinrakennusten veron alaraja 0,32 prosentista 0,37 prosenttiin.

Asunto-osakeyhtiöille rahaa perusparannuksiin

Hallitus haluaa edistää varsinkin lähiöiden perusparannusta ja on siksi luonut uuden takauslainainstrumentin.

Tammikuussa voimaan tulevan lain myötä valtio voi myöntää täytetakauksen luottolaitoksen antamalle lainalle, joka käytetään asunto-osakeyhtiötalon perusparannukseen.

Lainakaton valmistelu jatkuu

Asuntolainojen lainakatto tulee voimaan 1. heinäkuuta 2016. Finanssivalvonta käy paraikaa pankkien kanssa läpi sitä, miten asuntolainojen vakuudet ja takaukset jatkossa lasketaan.

Lainakatoksi on määrätty 90 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että pankki voi myöntää lainaa enintään tämän verran suhteessa asiakkaan tarjoamien vakuuksien arvoon. Ensiasunnon ostajalla lainakatto on 95 prosenttia.

Tämä ei muutu vuonna 2015

Pankkeja ja muita finanssiyrityksiä edustava Finanssialan keskusliitto on ajanut asp-lainojen alaikärajan laskemista nykyisestä 18 vuodesta 15 vuoteen.

Finanssiala muistuttaa, että lain mukaan 15-vuotias saa päättää omalla työllään ansaitsemistaan varoista, joten miksi hän ei voisi panna rahojaan aps-tilille. Halitus kuitenkin jätti asp-lainojen alaikärajan tässä uudistuksessa ennalleen.

Lähteet: Ympäristö- ja valtiovarainministeriö, Finanssivalvonta ja Finanssialan keskusliitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!