Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoosta Abu Dhabiin – tuhannet perheet muuttavat vuosittain ulkomaille

Espoolaisen Lumijärven perheen pitkäaikainen unelma ulkomaille muutosta toteutui, kun Aleksi-isä sai töitä Abu Dhabista. Eniten töitä on teettänyt koulupaikkojen löytäminen.

Tanja Vasama HS

Viikonlopun alkajaisiksi perjantai-iltapäivällä alkaa pyryttää. Niila Lumijärvi riemastuu.

"Onkohan nyt pakkasta?"

Kahdeksanvuotias Niila Lumijärvi on odottanut koko syksyn, että piha peittyisi lumeen vielä ennen muuttoa. Toive toteutuu viikkoa ennen h-hetkeä.

Tarjouksissa tuhansien eurojen eroja

Muuttopalveluja tarjoavien yritysten hinnoissa voi olla tuhansien eurojen eroja. Tämä selvisi, kun HS pyysi neljältä muuttoyritykseltä kuvitteellisia tarjouksia kolmeen maahan.

Muutot kannattaa aina kilpailuttaa. Sama yritys voi osoittautua halvimmaksi vaihtoehdoksi yhdellä reitillä mutta tulla kilpailijoita kalliimmaksi toisella.

HS pyysi Grundellilta, Niemeltä, Travelcargolta ja Victor Ekiltä tarjouksia suomalaisten suosimiin kaupunkeihin Lontooseen, Espanjan Fuengirolaan ja Kiinan Shanghaihin. Lontoon-muutto hoidettaisiin rekkakuljetuksena, Shanghain merirahtina, ja Fuengirolaan pyydettiin sekä meri- että maakuljetushintoja.

Tarjouksia pyydettiin tilavan kaksion tai pikkukolmion tavaramäärää vastaavalle 20 kuution kuormalle ja isomman perheasunnon 40-kuutioiselle lastille.

Kaukomaille lähtö voi olla halvempaa kuin Keski-Eurooppaan, merirahti kun on yleensä rekkakuljetusta edullisempaa. Lisäksi arvonlisäveroa maksetaan vain muutoissa EU-maihin.

Kuorma Kiinaan tuli vertailussa edullisemmaksi kuin Britanniaan tai Espanjaan. Shanghaissa tosin tulee lisäkuluja, sillä osasta tavaroita maksetaan tullia.

Vähiten yllätyksiä tuleekin yleensä Euroopan-muutoissa.

Ulkomaanmuutot ovat niin sanottuja täydellisen palvelun muuttoja. Kulut kattavat pakkaamisen, materiaalit, kuljetuksen, sisäänkannon ja tavaroiden purkamisen sekä satamamaksut.

Niila tökkää sormensa pikkuruisen maapalloteroittimensa kylkeen. Tuolla.

Uusi koti.

Siellä ei ole luvassa lumipyryjä vaan hiekkamyrskyjä. Niila ja yhdeksänvuotias isosisko Alva, äiti Kaisa sekä isä Aleksi Lumijärvi ovat muuttamassa kahdeksi vuodeksi Abu Dhabiin Arabiemiraatteihin.

Nyt on kuitenkin viikonloppu aikaa nauttia lumesta.

Lumijärvet ovat yksiä tuhansista vuosittain ulkomaille muuttavista Suomen kansalaisista. Viime vuonna lähtijöitä oli vähän alle 10 000.

Ulkomaille muuttajat ovat usein Lumijärven perheen vanhempien tapaan 25–44-vuotiaita korkeasti koulutettuja nuorehkoja aikuisia.

Suosituimpia muuttomaita ovat Ruotsi, Britannia ja Yhdysvallat.

Mutta uudet kohteet kasvattavat suosiotaan. Viime vuosien selvä nousija on Arabiemiraatit, joka kuuluu nyt 20 suosituimman muuttomaan listalle.

Arabiemiraattien porskuttava talous vetää työmarkkinoilleen koulutettua länsimaalaista väkeä.

Lumijärvet Abu Dhabiin houkutti kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö Irena, josta Aleksi-isä on saanut töitä kahdeksi vuodeksi.

Lumijärvi on työskennellyt energia- ja ilmastoinvestointeihin ja rahoitukseen liittyvissä tehtävissä 15 vuoden ajan ja jatkaa nyt työtä uuden työnantajan palveluksessa.

Ulkomaille muuttavista yleensä helpoimmalla pääsevät Eurooppaan lähtijät.

EU-maihin, Norjaan, Islantiin, Sveitsiin ja Liechtensteiniin ei tarvita työlupia. Byrokratiaa ulkomaanmuutoissa silti riittää. Pakollisten muuttoilmoitusten lisäksi aina on selvitettävä vähintään joukko verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyviä yksityiskohtia. Se, minkä maan verotukseen ja sosiaaliturvaan muuttaja kuuluu, riippuu kohdemaasta, ulkomailla oleskelun pituudesta, työnantajasta ja työstä.

Lumijärven perheen vanhemmat ovat mielineet ulkomaille jo vuosia. Kerran oli jo lähellä lähtö Maailmanpankkiin New Yorkiin, mutta Aleksi Lumijärvi jäi haussa lopulta toiseksi. Ennen lasten syntymää ehdittiin makustella myös muuttoa Hondurasiin.

"Se on kuin ässäarvan laittoa", psykologi ja psykoterapeutti Kaisa Lumijärvi, 41, kuvailee ulkomaankomennuksille hakemista.

Viime kesäkuussa Aleksi Lumijärvi, 40, ehdotti vaimolleen Abu Dhabia. Tämä suhtautui edellisten hakukokemusten perusteella koko asiaan aluksi vitsinä.

"Töissä sanoin naureskellen työkavereille, että arvatkaa mihin se nyt keksi hakea", Kaisa Lumijärvi muistelee.

Ilmeet suoristuivat, kun puhelin alkoi soida loppukesästä. Elokuussa tuli työtarjous. Seurasi paperisodan ensimmäinen kierros. Lopullisesti asia varmistui syyskuun lopulla, kun Aleksi sai Arabiemiraatteihin viisumin.

Sen jälkeen on ollut ratkottavana monta isoa ja pientä asiaa. Mitä tehdä omalle kodille? Millaista kotia Abu Dhabista pitäisi metsästää? Mitä kaikkea sinne kannattaisi viedä? Mistä löytää lapsille koulupaikat? Autokin piti myydä.

kimmo räisänen
Mathias Lauren pakkaa Lumijärvien tavaroita konttiin. Perillä kontin pitäisi olla tammikuussa.
Mathias Lauren pakkaa Lumijärvien tavaroita konttiin. Perillä kontin pitäisi olla tammikuussa.

Matkalaukuissa matkaavat ne tavarat, joita tarvitaan hotellissa ennen muuttokuorman saapumista Abu Dhabiin.
Matkalaukuissa matkaavat ne tavarat, joita tarvitaan hotellissa ennen muuttokuorman saapumista Abu Dhabiin.

Espoon-kotinsa Lumijärvet päättivät panna vuokralle. Vuokralaiset löytyivät toisella yrittämällä, sillä ensimmäiset tulijat peruuttivat muuttonsa Saksasta Suomeen viime hetkellä.

Autolle löytyi uusi omistaja ystäväpiiristä. Pitkin syksyä on lisäksi hankkiuduttu eroon tavarasta, jolle Arabiemiraateissa tuskin on käyttöä.

Muuttonsa Lumijärvet kattavat könttäsummalla, jonka energiajärjestö Irena antaa uusille työntekijöilleen. Käytäntö on sama kuin YK-järjestöissä, ja raha kansainvälisten standardien mukainen, kymmeniätuhansia euroja.

Mutta kallista on muuttaminen ja uuteen maahan asettuminenkin.

"Joka suuntaan saa kylvää rahaa. Pelkästään erilaisten leimojen hankkimiseen on mennyt 500–1 000 euroa", Aleksi Lumijärvi laskee. Muuttoa varten on pitänyt käännättää esimerkiksi syntymä- ja vihkitodistuksia.

Lumijärvien ratkaistavana oli, muuttavatko he koko kodin Abu Dhabiin vai hankkivatko kalusteet paikan päältä.

Koti päätettiin pakata mukaan lähes kokonaan. Vain viisisataakiloinen perintöpiano jää Espoon-kotiin. Arabiemiraateista hankintalistalla ovat sängyt.

"Tuli tunne, ettemme halua asua kahta vuotta jonkun toisen huonekaluilla, tyylikin on siellä niin muhevaa", Kaisa Lumijärvi sanoo.

Lumijärvet pyysivät tarjouksia muutamilta muuttofirmoilta. Kaikki tarjoukset olivat 5 000–6 000 euron väliltä. Lumijärvet tarttuivat edullisimpaan, Travelcargoon. Se oli Aleksi Lumijärven mukaan ainoa, joka antoi heti selkeän kiinteän hinnan.

"Se oli se, mitä ennen kaikkea arvostin."

Lumipyrypäivänä viikkoa ennen muuttoa arki pyörii Lumijärvien kodissa vielä lähes ennallaan. Kuuden päivän päästä näky on toinen: muuttomiehet ovat pakanneet kodin vuorokaudessa pakettiin. Seuraavana päivänä perhe on jo lentänyt uuteen asuinmaahan.

Nyt, joulukuun puolivälissä, Lumijärvet asuvat työnantajan tarjoaman muuttorahan turvin hotellissa Abu Dhabissa.

Muuttokuorma on yhä merimatkalla. Huonekalujen pitäisi saapua uuteen asuinmaahan 6–7 viikon matkanteon jälkeen tammikuun alkupuolella.

Lumijärvet ovat kiertäneet asuntonäyttöjä ahkerasti, ja uusi koti on juuri löytynyt: kerrostaloasunto merinäköalalla, uima-altaalla ja yksityisellä uimarannalla. Perheen on tarkoitus päästä muuttamaan jo jouluksi.

"Sitten vaan siskonpeti lattialle konttia odotellessa", Kaisa Lumijärvi kertoo Abu Dhabista.

Muuttofirma pakkasi Espoon-kodin pakettiin pikavauhtia.
Muuttofirma pakkasi Espoon-kodin pakettiin pikavauhtia.

Asuntoasia ei ole ollut muutossa Lumijärvien mielestä lainkaan stressaavinta. Kuten usein ulkomaille muuttavilla lapsiperheillä, eniten töitä on teettänyt lasten koulupaikkojen etsintä.

On käännätetty koulutodistuksia. Suomalaisopettajat ovat lisäksi laatineet lukuisia papereita Arabiemiraatteihin. Alvan kielitaito on testattu kokeissa.

Arabiemiraateissa länsimaalaisille on käytännössä tarjolla vain kansainvälisiä enemmän tai vähemmän kalliita yksityiskouluja, joista moniin on pitkät jonot.

Nyt lapsille on löytynyt ensi hätään amerikkalainen koulu. Se on Lumijärvien mittapuulla kuitenkin hieman liian kallis. Toisessa kansainvälisessä koulussa olisi enemmän myös suomalaisseuraa, mutta se on ainakin toistaiseksi täyteen buukattu.

"Omaa työtä en niinkään stressaa", Aleksi Lumijärvi sanoo. Kaisa Lumijärvi jää ainakin aluksi kotiin, keskittyy perheen asettumiseen ja nauttii ajasta lasten kanssa. Harkinnassa on kuitenkin lisensiaattiopintoja, eivätkä työvirityksetkään ole poissuljettuja.

Raha-asioita on joka tapauksessa pitänyt järjestellä uusiksi. Lumijärvet eivät Arabiemiraateissa asuessaan kuulu Suomen sosiaaliturvaan, ja esimerkiksi eläkekertymistä pitää huolehtia uudella tavalla.

Sekä Kaisa että Aleksi Lumijärvi irtisanoutuivat työpaikoistaan Abu Dhabiin muuton vuoksi. Kaisa Lumijärvi myöntää miettineensä, onko oman hyvän työn jättäminen kaikkien yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aikakaudella järkevää.

Pitkäaikaisesta unelmasta tulee nyt kuitenkin totta. Kaisa Lumijärvi sanoo sopeutuneensa ajatukseen Arabiemiraateista nopeasti, vaikka maa ei oma ykkösvalinta alkujaan ollutkaan.

"Naisen asema tosin mietityttää yhä. Toisaalta olen ajatellut, että nyt näkee sitten ihan kunnolla uutta kulttuuria – ihan eri tavalla kuin vaikka New Yorkiin tai Lontooseen muuttaessa. Arabi- ja muslimimaat kiinnostavat."

Muutossa on ollut apua myös Arabiemiraattien paikallisesta suomalaisyhteisöstä. Sen jäsenet ovat neuvoneet esimerkiksi kouluasioissa tai siinä, miten naisen kannattaa vanhoillisessa muslimimaassa pukeutua.

Lentokentällä oli vastassa pieni viisumisotku, mutta elämä uudessa maassa on käynnistynyt hyvin. Aleksi Lumijärvi viihtyy työssään. Kaisa ja lapset nauttivat hotellielämästä, kunnes koulu ja arki uudessa kodissa alkavat.

Ja säästä. "Lämpötila on +26 astetta. Aurinko on paistanut aamusta iltaan."

Niila ei ole haikaillut lunta. Se tosin huolettaa, löytääkö joulupukki Abu Dhabiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!