Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako isännöitsijä päättää hallituksen vaalitavasta?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Viime yhtiökokouksessa uusi isännöitsijä ilmoitti, että hän vaihtaa hallituksen vaalitapaa 33 vuoden jälkeen. Isännöitsijä ilmoitti kokouksesta poissa olleille, että päätös oli yksimielinen. Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa vaalitavasta. Eikö hallitus esitä ja isännöitsijä toteuta eikä päinvastoin?
 

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Marina Furuhjelmin mukaan vaikuttaa siltä, että isännöitsijä on jyrännyt muut yhtiökokouksessa.

"Perusperiaate on, että yhtiökokous valitsee taloyhtiölle hallituksen, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määräyksiä vaalitavasta", hän sanoo.

Tavallisesti yhtiökokoukseen osallistuvat osakkaat äänestävät hallitukseen valittavista jäsenistä, ja eniten ääniä saaneet ehdokkaat tulevat valituksi. Jos osakkaita on ehdolla enemmän kuin hallitukseen voidaan valita, jokainen osakas voi kirjoittaa paperille esimerkiksi kolme nimeä, jotka haluaisi hallitukseen. Eniten ääniä saaneet tulevat valituksi.

Furuhjelmin mukaan yhtiökokous voi myös päättää, että hallitukseen valittavan jäsenen pitää saada yli puolet annetuista äänistä.

"Se vaatii, että aina kaksi ehdokasta on vastakkain, ja silloin yhtiökokouksessa pitää ensin äänestää vaalitavasta enemmistöpäätöksellä. Isännöitsijä ei voi asiasta päättää", Furuhjelm sanoo.

Hän pitää mahdollisena myös sitä, että osakkaat ovat toimineet vuosikymmenet väärin valitessaan hallitusta ja uusi isännöitsijä on päättänyt oikaista vaalitavan.

Jos kukaan ei vastusta ehdotusta, päätös on yksimielinen.

Furuhjelm muistuttaa, että listavaalit eivät käy vaalitavaksi taloyhtiössä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!