Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luuletko todella, että olet tarpeellinen?

Koti
 
Tomi Kontio
Kirjoittaja on helsinkiläinen runoilija ja viiden lapsen isä.

Kuinka paljon me valitsemme, kun kävelemme valintamyymälän vahatuilla käytävillä; kun tomaatit pulppuavat kuin punaiset kuplat laareistaan ja oluttölkkikennostot resonoivat surinallemme? Kuka oikeastaan jaksaa valita, uskaltaa valita tai ylipäätään haluaa valita?

Meidän jokapäiväinen elämämme etenee joka päivä jotakuinkin edellisen kaltaisena. Me emme tajua, mitä tapahtuu, kun kätemme tarttuu jauhelihapakkaukseen, kun haalimme maidot, rahkat ja sen suosituimman ruisleivän ostoskoriimme.

Meillä on haluja, jotka koemme tarpeellisiksi itsellemme. Me ostamme pilatesrullan ja käymme fustrassa. Me haluamme hieman tarkemman näytön välineisiimme ja tehokkaamman prosessorin prosessoimaan.

Me valitsemme Tinderistä kumppania, vaikka valintakriteerimme ovat niin ennalta arvattavia, että niitä ei voi armollisimmillaankaan pitää itse asetettuina, vaan pikemminkin ennalta määrättyinä koodeina. Nykyajan minäkeskeisyydessä on outoa se, että minä vahvistuu siitä, että valinnat tehdään sen puolesta.

Me luulemme elämäämme tarpeelliseksi, vaikka olemme pohjimmiltaan tarpeettomia ja korvattavissa. Ja jossain vaiheessa, kun havahdumme tästä tajuttomuuden tilasta, jota kutsutaan minäksi, kun huomaamme, että asiat ja ihmiset, joita pidimme tärkeinä itsellemme, ovat kadonneet tai hylänneet meidät, me ehkä oivallamme, että oravanpyöräelämämme ei kiinnosta ketään, ei merkitse mitään, ei anna eikä tuota mitään.

Tämän tarpeettomuuden tunteen keskellä on mahdollista aloittaa uusi aikakausi, uusi vuosi ja uusi elämä. Minä en merkitse mitään, mutta pitääkö minun merkitä kuin koira reviirinsä? Entä jos en etsisikään itsetuntoa vaan jakaisin myötätuntoa? Jos en hinkuisi rakkautta, vaan antaisin sitä?

Juuri nyt maailma kaipaa pikemminkin tarpeettomia ihmisiä kuin despootteja, jotka kuvittelevat olevansa tarpeellisia. Maailma tarvitsee välittämistä ja uhrautumista.

Voin valita rakkauden ja myötätunnon, kun joku astuu sille paikalle, jossa minä hetki sitten seisoi.

Tomi Kontio hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen runoilija ja viiden lapsen isä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!