Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin voit hyödyntää asunnonostajan markkinat

Koti
 
Taru Taipale

Tänä vuonna asuntokaupoissa eletään ostajan markkinaa. Asunnot ovat halventuneet myös pääkaupunkiseudulla, ja hintojen odotetaan jatkavan maltillista laskuaan tänä vuonna.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan markkinat ovat "aika nihkeät". Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja kauppamäärät jäävät normaalivuosista. Hintojen lasku on seurannut viiveellä yleistä talouden supistumista. Tilannetta voi pitää terveenä. Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola muistuttaa, että huolestuttavampaa olisi, jos työttömyyden kasvaessa ja ostovoiman supistuessa asunnot jatkaisivat kallistumistaan. Mitä kalliimpi asunto, sitä enemmän hinta on laskenut.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat nyt kaikissa muissa paitsi yksiöissä. Kaikissa asunnoissa on tinkimisen varaa 5–15 prosenttia.

Helsingissä menevät edelleen hyvin kaupaksi alle 200 000 euron asunnot. Yli 250 000 euron asunnoissa kauppa käy jo selvästi hitaammin.

Miten sitten toimia ostajan markkinoilla? Nooa Säästöpankin Tommi Rytkönen, Vuokraturvan Timo Metsola sekä Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna neuvovat:

1. Jos asut vuokralla, osta oma asunto mieluummin nyt kuin kahden vuoden päästä. Ei kannata odottaa sitä, että asuntojen hinnat laskevat yhä.

2. Jos olet alle 39-vuotias ja aiot ostaa ensiasunnon, asp-säästäminen kannattaa.

3. Jos olet vaihtamassa uuteen, myy vanha ensin. Jos vain kestät välimuuton, mene vuokralle, kunnes uusi asunto löytyy. Tai tee uudesta asunnosta ehdollinen ostotarjous. Suhtaudu asunnonvaihtoon ainakin puolen vuoden projektina.

4. Käy katsomassa iso määrä asuntoja myös oman suosikkialueesi ulkopuolelta.

5. Kilpailuta pankkisi. Kasvukeskuksissa marginaalit ovat painuneet jopa alle prosenttiin.

6. Hinnoittele vanha asuntosi kerralla oikein. Älä valitse välittäjää sillä perusteella, kuka lupaa eniten, sillä ylihinnoiteltua asuntoa ei tule katsomaan kukaan. Muista, että jos vanhan asuntosi hinta laskee, niin on käynyt myös uudelle.

7.Jos haaveilet omakotitalosta, nyt on hyvä neuvotella talotehtaiden kanssa. Kerää silti omaa pääomaa ainakin 30 prosenttia projektin arvosta.

8. Jos olet myymässä pari vuotta sitten ostettua omakotitaloa kasvukeskuksessa, varaudu siihen, että et saa talosta itse maksamaasi hintaa.

9. Asuntomarkkinoiden voittajia ovat nyt sellaiset yksinasuvat tai lapsettomat pariskunnat, joilla on vain vähän lainaa omistamastaan asunnosta. Nämä "sinkut ja dinkut" voivat tehdä hyviä kauppoja isommasta asunnosta ja panna vanhan asunnon vuokralle. Tällaisista asiakkaista myös pankit kilpailevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!