Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset maksavat kymmeniätuhansia kantakaupungin asuntojen virheneliöistä

Helsingin kantakaupungin vanhoissa asunnoissa voi olla ilmoitettua vähemmän neliöitä. Ostohinnasta voi saada hyvitystä, mutta yhtiövastiketta puuttuvat neliöt eivät alenna.

Koti
 
Savanna Saarikko
Pekka Elomaa
Ennen mittaamista E-mittauksen Mika Jahkola koputtelee asunnon seinät: kantava vai ei? Kantavia seiniä ei lasketa mukaan asunnon pinta-alaan.
Ennen mittaamista E-mittauksen Mika Jahkola koputtelee asunnon seinät: kantava vai ei? Kantavia seiniä ei lasketa mukaan asunnon pinta-alaan. Kuva: Pekka Elomaa

Perhe löytää sopivan asunnon Helsingin kantakaupungista, ihastuu siihen ja tekee kaupat. Kun asunnon vapautumisen jälkeen perhe alkaa remontoida kotiaan ja laskea parketin menekkiä, huomataan, että asunto onkin huomattavasti luvattua pienempi.

Talo on rakennettu 1920-luvulla, ja pinta-ala ilmoitukseen oli saatu taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä.

Perhe tilasi paikalle yrityksen, joka tekee huoneistojen standardin mukaisia tarkistusmittauksia. Hinta oli 300 euroa.

Tarkistusmittauksessa asunto todettiin lähes kymmenen neliötä pienemmäksi kuin mitä yhtiöjärjestyksessä sanottiin. Koska alueen neliöhinta lähentelee 7 000 euroa, perhe oli maksanut kymmeniä tuhansia euroja tyhjästä.

Perhe otti yhteyttä asianajajaan, ja myyjä korvasi sovintomenettelyn seurauksena puolet turhaan maksetuista neliöistä.

Mika Jahkola antaa mittausraportin liitteenä piirustuksen, josta näkee, minkä perusteella asunnon pinta-ala on mitattu. Esimerkiksi joissain tapauksissa ikkunasyvennys lasketaan asunnon pinta-alaan.
Mika Jahkola antaa mittausraportin liitteenä piirustuksen, josta näkee, minkä perusteella asunnon pinta-ala on mitattu. Esimerkiksi joissain tapauksissa ikkunasyvennys lasketaan asunnon pinta-alaan.

Jos perhe joskus myy asuntonsa, sen pitää avoimesti kertoa todellisten neliöiden määrä, koska se on heillä tiedossa.

Tarkastusmittaus ei kuitenkaan muuta neliömäärää yhtiöjärjestyksessä.

Kuten monessa muussakin yhtiössä, perheen taloyhtiössä neliömäärä on samalla osakkeiden määrä. Niiden mukaan määräytyy jyvitys eli maksuosuus yhtiön kuluista.

Perhe maksaa kuukausittain noin 30 euroa enemmän kuin mitä asunnon todellinen neliömäärä edellyttäisi.

Myös tulevat remontit maksavat asukkaille tästä syystä enemmän. Esimerkiksi putkiremontti tulee perheelle 10 000 euroa kalliimmaksi. 

Pekka Elomaa
Lasermittauksessa Mika Jahkola käyttää apuna kaupungin rakennusvalvonnan arkistoimaa pohjapiirustusta.
Lasermittauksessa Mika Jahkola käyttää apuna kaupungin rakennusvalvonnan arkistoimaa pohjapiirustusta.

 

Miksi asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä ilmoitettu pinta-ala ei välttämättä vastaa todellisuutta, Uudenmaan kiinteistöliiton toiminnanjohtaja Kai Haarma?
"Kaikissa ennen vuotta 1992 rakennetuissa taloissa asunnon todellinen pinta-ala voi poiketa yhtiöjärjestyksessä ilmoitetusta.

Vuonna 1992 tuli voimaan asunto-osakeyhtiölaki ja -asetus, joka edellyttää, että uusien asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä ilmoitettu pinta-ala lasketaan standardin mukaisesti", Haarma sanoo.

Kai Haarman neuvot asunnon ostajalle

 Lue isännöitsijätodistuksen tiedot huolellisesti. Siinä on kaksi kohtaa pinta-alamerkinnöille, yhtiöjärjestyksen mukainen ja standardin mukainen pinta-ala. Jos standardikohdassa ei ole merkintää, huoneiston pinta-alaa ei luultavasti ole mitattu standardin mukaisesti.

 Tutustu yhtiöjärjestykseen ja varaudu siihen, että vanhoissa taloissa pinta-alatiedot voivat olla epätäsmällisiä.

 Muista, että asunnon hintaan vaikuttavat monet muutkin seikat kuin neliömäärä.

 Selvitä, millaisia korjaushankkeita taloyhtiössä on tulossa ja varaudu siihen, että niistä tulee olennaisia lisäkustannuksia.

Hänen mukaansa erityisesti 1900-luvun alkupuolella rakennetuissa taloissa pinta-aloissa voi olla heittoja, joten Helsingin kantakaupungissa erittäin suuressa osassa taloja yhtiöjärjestyksen pinta-alatiedot eivät pidä kaikissa asunnoissa paikkansa.

"Ei ole pelkkää sattumaa tai vanhojen mittaustapojen syytä, että vanhoissa asunto-osakeyhtiöissä pinta-alapoikkeamat ovat niin yleisiä. Joskus yhtiöjärjestykseen merkittiin pienet asunnot isommiksi ja suuret asunnot pienemmiksi, jotta kiinteistön hoitokulut saatiin jyvitettyä vastaamaan todellisuutta – isot huoneistot eivät aiheuta niin paljon enemmän kuluja kuin pienet. Yksiössä ja kolmiossa on molemmissa yleensä yksi kylpyhuone ja yhtä paljon putkinousuja, jotka pitää putkiremontin yhteydessä kunnostaa."

Koska pinta-ala- ja vastikekytkös on niin yleinen, joskus myös talon rakennuttajalla on Haarman mukaan saattanut olla halua merkitä pieni huoneisto isoksi ja iso pieneksi, jos rakennuttajan oma asunto on ollut isompi.

 

Mitä ilmoitettua pienemmän asunnon ostaja voi tehdä?
"Jos ostaja huomaa ostamassaan asunnossa olennaisen pinta-alavirheen, pitää hänen viipymättä ilmoittaa asiasta myyjälle. Virheen tulee olla sellainen, että se olisi vaikuttanut kauppahintaan. Mikäli asiassa ei päästä sovinnolliseen ratkaisuun, voi ostaja kääntyä kuluttajariitalautakunnan puoleen tai hakea asiaan ratkaisua oikeusteitse." 

 

Mikä on myyjän riski, kun hän myy asunnon, jonka pinta-ala on ilmoitettua pienempi?
"Oikeuskäytännön perusteella olennaisena virheenä voidaan pitää noin kymmenen prosentin poikkeamaa ilmoitetun ja todellisen pinta-alan välillä. Silloin asunnon myyjä voi joutua palauttamaan osan myyntihinnasta, vaikkei hän olisi tiennytkään poikkeamasta. Myyjällä on vastuu kaksi vuotta kaupanteosta."

"Jos asunnon myyjä todistettavasti tietää poikkeamasta, mutta salaa tiedon ostajalta, voi hän joutua vastuuseen vaikka virheilmoitusta ei olisi tehty ajoissa."

 
Miten pinta-alan saa korjattua yhtiöjärjestykseen, jotta säästäisi myös yhtiövastikkeessa?
"Jos osakas haluaa muuttaa yhtiöjärjestykseen merkittyjä pinta-aloja, se onnistuu vain kaikkien osakkeenomistajien suostumuksella. Voi vain arvata, että suostuvatko ne, jotka joutuisivat vastaisuudessa maksamaan enemmän. Puhutaan pitkässä juoksussa suurista summista, sillä kantakaupungissa hoitovastike maksaa kuussa noin 4,5 euroa neliö."

"Asunnon omistaja voi teoriassa hakea myös oikeusteitse yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista, mutta siinä on niin suuri riski epäonnistua, etten missään nimessä suosittele."

 
Jos pienet asunnot aiheuttavat neliömääräänsä nähden suurempia kustannuksia kuin isot asunnot, eikö ole muuta keinoa jyvittää kustannukset kuin pitää virheellinen pinta-alamerkintä yhtiöjärjestyksessä?
"Yksi vaihtoehto on mittauttaa asunto-osakeyhtiön kaikki huoneistot standardin mukaisesti mutta käyttää erilaisia jyvityksiä jakamaan kulut asuntojen kesken."

"Pienillä asunnoilla voisi olla vähän isompi kerroin kuin isoilla asunnoilla. Tämäkin muutos tosin vaatii osakkaiden suostumuksia."

 
Onko pinta-alamerkintöihin tulossa parannuksia tai muita muutoksia?
Oikeusministeriön työryhmä on pohtinut, pitäisikö asuntojen myynti-ilmoituksissa ja esitteissä pinta-ala ilmoittaa aina vakiintuneen standardin mukaisesti.

Lainsäädäntöneuvos Katri Kummoisen mukaan työryhmä tuli siihen tulokseen, että ei. Se katsoi, että pinta-alaan liittyviä riita-asioita on vähäinen määrä: pitää punnita kustannukset ja hyöty.

Kummoisen mukaan on myös otettava huomioon, että ihmiset eivät osta pelkkiä neliömetrejä vaan kuutioita ja tunnelmaa.

Mietinnössä työryhmä kuitenkin ehdottaa, että asunnon myynti-ilmoituksissa ja esitteissä olisi mainittava, onko ilmoitettu pinta-ala mitattu vakiintuneen standardin mukaisesti.

Pinta-alan ilmoittamiseen liittyviä uudistuksia jatkovalmistellaan nyt oikeusministeriössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!