Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnon arvoon voi vaikuttaa itse

Taloyhtiön johtaminen on Mari Hauskaviidan mielestä paras tapa vaikuttaa oman sijoituksen arvoon. Alle kolmekymppinen hoitaa hallituksen viestintää Whatsappilla.

Koti
 
Kimmo Räisänen
Mari Hauskaviita kävi tutkimassa laattavaihtoehtoja Raaseporin Tammisaaressa sijaitsevan taloyhtiönsä yhteisiä sauna- ja pesutiloja varten.
Mari Hauskaviita kävi tutkimassa laattavaihtoehtoja Raaseporin Tammisaaressa sijaitsevan taloyhtiönsä yhteisiä sauna- ja pesutiloja varten. Kuva: Kimmo Räisänen

Vuosittainen taloyhtiön kokous on tapaaminen, jossa käsitellään esimerkiksi vesikatteen kunnostusta, linjasaneerausta tai sitä, keitä hallitukseen valitaan. Vaikeaselkoista ja tylsää, moni ajattelee.

Vaan ei Mari Hauskaviita.

Espoosta Tampereen kautta takaisin syntymäpaikkakunnalleen Tammisaareen muuttanut 28-vuotias nainen istui vuoden 2013 kesäkuussa kotitalonsa yhtiökokouksessa. Hän toivoi salaa, että joku ehdottaisi häntä taloyhtiön hallitukseen.

Toive kävi toteen. Hauskaviita valittiin sekä hallitukseen että sen puheenjohtajaksi kaksi kertaa peräkkäin.

Tammisaarelainen on edelleen tehtävästään niin tohkeissaan, että ravaa vapaa-ajallaan koulutuksissa. Joskus hän hoitaa yhteisiä asioita jopa kymmenen tuntia viikossa.

Mutta Hauskaviita ei olekaan mikään tyypillinen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Hän on kokeillut kaikkea myyjän työstä remontointiin, kiinteistönvälitykseen ja asuntosijoittamiseen. Ne ovat auttaneet ymmärtämään asumista sekä ostajan että myyjän näkökulmista.

Tällä hetkellä moniosaaja tekee hallitustehtävien lisäksi erilaisia alihankintaprojekteja oman yrityksensä kautta. Lisäksi Hauskaviita on mukana Vantaan asuntomessuille pystytettävässä taloprojektissa.

Kimmo Räisänen
Martin Molnár ja Mari Hauskaviita täsmensivät putkisaneeraukseen liittyviä yksityiskohtia yhtiökokoukselle tehtävään esitykseen.
Martin Molnár ja Mari Hauskaviita täsmensivät putkisaneeraukseen liittyviä yksityiskohtia yhtiökokoukselle tehtävään esitykseen.

Reitti puheenjohtajan pallille ei ole ollut mutkaton.

Kun Hauskaviita osti ensimmäisen asuntonsa, rivitalonpätkän Espoosta, hän oli vasta 19-vuotias.

Opiskelija ei kummemmin pohtinut sitä, mitä omistamiseen liittyy.

"Otin lainaa, enkä juurikaan stressannut taloudestani. Tein koulun ohella Tiimarissa töitä, joilla sain maksettua vastikkeen ja lainalyhennyksen. Jos olisin samassa tilanteessa nyt, miettisin kaksi kertaa ostaisinko 160 000 euron asuntoa lainarahalla", hän sanoo ja nauraa.

Opiskelujen jälkeen Mari Hauskaviita sai töitä Raaseporista, minkä vuoksi hän päätti myydä ensiasuntonsa pois.

Kiinnostus sisustamiseen ja remontointiin auttoi talokaupassa, ja nuori yrittäjä sai hyvän pesämunan seuraavaa ja sitä seuraavaa asuntoa varten.

"Tykkään remontoida asuntoja ja myydä niitä sitten eteenpäin. Olen vähän sellainen, että minulla on aina kymmenen rautaa tulessa."

Nyt Hauskaviita asuu miehensä kanssa Tammisaaressa kerrostalokolmiossa. Seuraavaksi hän haluaa ehkä paritaloon Espooseen.

Yhtiökokous

Osakkaat voivat esittää kysymyksiä

 Pidetään vähintään kerran vuodessa, yleensä keväällä. Jokaisella on kyselyoikeus. Kokous on osakkaiden paras mahdollisuus kertoa toiveitaan ja mielipiteitään.

 Valitsee taloyhtiölle tilintarkastajan tai -tarkastajat sekä hallituksen.

 Päättää esimerkiksi perusparannuksista ja yhtiövastikkeen suuruudesta.

 Varsinaisen yhtiökokouksen lisäksi osakkaat voidaan kutsua koolle esimerkiksi, kun tulossa on arvioitua enemmän korjauksia.

 Päätökset tehdään yksinkertaisella äänienemmistöllä.

Toisia nuoren puheenjohtajan suhtautuminen asuntokauppoihin saattaa hirvittää.

Onhan asunnon ostaminen monelle elämän suurin taloudellinen päätös, jota harkitaan tarkkaan.

Tästä huolimatta iso osa asunto-osakeyhtiössä asuvista ei pohdi taloyhtiönsä kuntoa tai sitä, voisiko omalla panoksella vaikuttaa yhteisiin päätöksiin.

Erityisesti isoissa taloyhtiöissä osakkaat osallistuvat harvoin päätöksentekoon.

Espoon isännöitsijäyritys ry:n asiantuntijan Anssi Aittasalmen mukaan yhtiökokouksiin osallistuu yleensä alle puolet osakkaista. Hallitustyö ei kiinnosta – varsinkaan nuoria.

Tätä tukevat myös tilastot. Isännöintiliiton viimeisimmän asiakastyytyväisyystutkimuksen (2010) mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenten keski-ikä on 55 vuotta. Heistä 63 prosenttia on miehiä.

"Nuorilla ei ole aikaa tai he eivät halua kantaa sitä vastuuta, joka hallituksilla on. Vaikka kokouksista maksetaan kokouspalkkio, varsinainen työ tehdään kokousten ulkopuolella", Aittasalmi toteaa.

Mutta miksi nuorten pitäisi kiinnostua taloyhtiön asioista?

Kun päätöksenteossa näkyy monenlaisia mielipiteitä, kaikki osakkaat hyötyvät.

Nuorilla on myös esimerkiksi sellaisia teknisiä ja digitaalisia taitoja, joita iäkkäämmillä sukupolvilla ei ole.

Näistä taidoista voi olla hyötyä vaikkapa hallituksen välisessä viestinnässä, muistuttaa Isännöintiliiton viestintäjohtaja Marjut Joensuu.

"Hallituskokemus on hyvä myös työelämää varten. Aika harvassa työpaikassa pääsee hoitamaan jopa miljoonien eurojen omaisuutta", Marjut Joensuu sanoo.

kIMMO rÄISÄNEN
Pikaviestipalvelu Whatsappin kautta on vaihdettu mielipiteitä esimerkiksi jäteastioiden tyhjennysvälistä.
Pikaviestipalvelu Whatsappin kautta on vaihdettu mielipiteitä esimerkiksi jäteastioiden tyhjennysvälistä.

Yhtiön päätökset vaikuttavat jokaisen asukkaan vastikkeeseen ja huoneiston neliöhintaan.

"Kun laittaa likoon niin suuren summan rahaa, ei auta katsoa vain oman kodin seiniä", sanoo Kiinteistöliiton viestintäpäällikkö Marjukka Vainio. Hän kouluttaa taloyhtiöiden väkeä ja isännöitsijöitä.

Jos taloyhtiön hallitustehtävät tuntuvat liian työläiltä, päätöksentekoon voi Vainion mukaan vaikuttaa myös yhtiökokouksissa.

Niissä jokaisella osakkaalla on oikeus esittää kysymyksiä hallituksen ratkaisuista.

Lisäksi yhtiökokouksissa käydään läpi hallituksen tekemä selvitys seuraavien viiden vuoden kunnossapitotarpeista. Selvityksestä näkee helposti taloyhtiön tilan kokonaisuutena.

Osakas voi ehdottaa itselleen tärkeää asiaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi myös isännöitsijän tai hallituksen kautta.

Tärkeää on se, että ehdotuksen tekee ajoissa ennen yhtiökokousta. Lain mukaan yhtiökokouksessa voidaan äänestää vain sellaisista asioista, jotka on esitetty kokouskutsussa.

Vireä hallitus tai osakas voi Mari Hauskaviidan mukaan vaikuttaa esimerkiksi yhteisiin kuluihin.

Hallitus

Valvoo yhtiön taloutta

 Huolehtii taloyhtiön hallinnosta ja valvoo sen taloutta.

 Edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita.

 Valitsee isännöitsijän ja tekee hänen kanssaan sopimuksen taloyhtiön johtamisesta sekä hallinnon hoitamisesta.

 Päättää kiireellisistä asioista ja niistä asioista, jotka eivät vaikuta olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin.

 Päättää yhtiökokouksen koolle kutsumisesta ja siellä käsiteltävien asioiden valmistelusta.

Lähteet: Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Taloyhtio.net.

Kun hänen taloyhtiössään pohdittiin tulevaa käyttövesiputkien linjasaneerausta, puheenjohtaja päätti tutkia asiaa perusteellisesti ennen urakoitsijan valintaa.

Hän vertaili hintoja, tekotapoja ja eri ammattilaisia.

"Tutkin vaihtoehtoja vesiputkien piilottamiselle. Huomasin, että remontti olisi tullut kalliimmaksi, jos olisimme valinneet eteiseen suunnittelijan ehdottamat alas lasketut katot. Nyt eteisiin tulee edullisempi putkien kotelointi", puheenjohtaja kertoo.

Hauskaviita on luultavasti keskivertoa innostuneempi hallituksen puheenjohtaja.

Hallituksessa kaikkea ei silti tarvitse osata etukäteen tai tehdä itse.

"Riittää, että on aidosti kiinnostunut. Esimerkiksi lakiasioissa sekä tilinpäätöksissä auttaa isännöitsijä tai joku muu palkattu ammattilainen", sanoo Kiinteistöliiton lakimies Maria Kulomäki.

Hallituksille ei ole olemassa yhtä oikeaa mallia.

Joissakin taloyhtiöissä vetovastuu voi olla hallituksella, kun taas toisissa nojaudutaan enemmän asiantuntevan isännöitsijän ammattitaitoon. Molemmat voivat olla hyviä tapoja toimia.

Tärkeää on se, että hallituksen tehtävät ja toimintatavat ovat selkeitä sekä hallitukselle itselleen että taloyhtiön muille jäsenille.

Kimmo Räisänen
Mari Hauskaviidan talossa käytetään kaukolämpöä. Lämmönjakohuoneen tekniikka kaipaisi uusimista. Toiveena olisi joskus siirtyä maalämpöön.
Mari Hauskaviidan talossa käytetään kaukolämpöä. Lämmönjakohuoneen tekniikka kaipaisi uusimista. Toiveena olisi joskus siirtyä maalämpöön.

Tiedon pitää kulkea. Hauskaviidan taloyhtiössä hallituksen jäsenet vaihtavat ajatuksia näppärästi älypuhelimen pikaviestisovelluksella Whatsappilla.

Sen avulla jokainen jäsen voi kommentoida ja välittää tietoa samassa viestiketjussa.

Sen sijaan hallituksen ja osakkaiden välistä viestintää Hauskaviita haluaisi parantaa.

Nyt asioista keskustellaan lähinnä yhtiökokouksissa.

Niistä voisi tiedottaa myös kokousten välissä.

"Kun itse aloitin puheenjohtajana, olisin toivonut jonkinlaista yhteenvetoa taloyhtiön huoltohistoriasta, jotta ei olisi tarvinnut aloittaa nollasta", hän sanoo.

"Nykyään pidämme huoltokirjaa, johon merkitsemme kaikki tehdyt toimenpiteet."

Puheenjohtaja Hauskaviidalla on paljon muitakin kehitysideoita. Nuoressa taloyhtiössä pitää nimittäin säästää niin paljon kuin mahdollista.

"Päätimme esimerkiksi tehdä uuden roskakatoksen talkoovoimin. Viime keväänä purimme vanhan, ja tulevana keväänä on tarkoitus rakentaa tilalle uusi."

Energian ja kulujen säästämiseksi taloyhtiö voisi myös harkita maalämpöä ja digitaalisia termostaatteja. Niiden avulla lämmityksen saisi säädettyä päälle vain silloin, kun on kotona.

"Tosin kaikki eivät ole uusista ideoista aina yhtä innostuneita kuin minä. Siksi on tärkeää selvittää ideoiden käytännöllisyys perusteellisesti ennen toteutusta", Hauskaviita sanoo.

Yhden asian hän on puheenjohtajana toimiessaan huomannut erityisen selvästi.

"Kun asioita alkaa tutkia, aina löytyy uutta ja kiinnostavaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!