Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minäkö uusien autotallin ovien maksumies?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Autotallien kunnossapitokulut katetaan yhtiövastikkeilla.
Autotallien kunnossapitokulut katetaan yhtiövastikkeilla.

Taloyhtiössämme on 11 autotallia, joiden osakkeet on myyty yhtiön osakkaille ja ulkopuolisille. Tallien hoitovastike määräytyy kertoimella 0,3. Talon kymmenvuotiskorjauksen yhteydessä talliosakkaat vaativat uudet ovet talleihin, koska ovia ei ole pystytty korjaamaan. Yksi kolmasosa kuluista tuli taloyhtiön maksettavaksi, loput maksoi ovet asentanut yritys. Asiasta päättivät hallitus ja isännöitsijä. Onko oikein autotallittomia osakkaita kohtaan, että he maksavat tallien kuluja?
 

Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee, miten kunnossapitovastuu jakautuu osakkaiden ja taloyhtiön välillä, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Maria Kulomäki.

Yhtiöjärjestys voi kuitenkin määrätä kunnossapitovastuusta toisin, sillä se menee lain edelle.

Ellei yhtiöjärjestyksessä ole määräyksiä kunnossapitovastuun jakautumisesta, taloyhtiön osakkaat noudattavat siis lakia. Lain mukaan autotallien ovet kuuluvat taloyhtiön vastuulle.

Koska autotallit ovat osakkeina siinä missä osakehuoneistotkin, tallien kunnossapitokulut katetaan yhtiövastikkeilla yhtiöjärjestyksen mukaisella kertoimella, Kulomäki sanoo.

Samalla tavalla esimerkiksi parvekkeettomien huoneistojen osakkaat osallistuvat yhtiövastikkeella naapureiden parvekkeiden kunnossapitokustannuksiin.

"Taloyhtiössä voi joutua maksamaan korjauksista, joista ei ole itselle suoranaista hyötyä. Sille idealle asunto-osakeyhtiölaki on rakennettu", Kulomäki sanoo.

Hänen mukaansa autotallin ovien korjaamisesta ja uusimisesta pitää päättää yhtiökokouksessa enemmistöllä.

"Asiasta ei voi päättää isännöitsijä eikä hallitus. Siinä tässä on menty solmuun", Kulomäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!