Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten naapurin tyhjän asunnon saa lämpimäksi?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asumme vanhassa puurivitalossa. Seinänaapurimme muutti pois yli kaksi vuotta sitten, ja asunto on nyt asumaton. Tyhjän asunnon lämpötila lienee liian alhainen, koska asunnon ikkunat jäätyvät kylmillä keleillä ja meidän asunnostamme häviää lämpö aiempaa nopeammin. Ennen leivinuuni antoi lämpöä kovillakin pakkasilla kahdeksi päiväksi. Nyt saamme lämmittää leivinuunia joka päivä. Asunnon haltijat eivät ole valmiita yhteistyöhön. Mitä ongelmalle voi tehdä?
 

Lämpö ei pysy asunnossa, koska se karkaa kylmään huoneistoon väliseinien läpi, sanoo Matinkylän huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jaana Sallménin mukaan osakas ei saisi koskaan katkaista lämpöjä huoneistosta kokonaan, vaikka se olisi mahdollista. Näin voi tehdä esimerkiksi asunnoissa, joissa on suora sähkölämmitys.

Osakkaan pitää huolehtia siitä, etteivät asunnon rakenteet ja perusjärjestelmät altistu vaurioitumiselle liian alhaisen lämpötilan takia.

Jos huoneisto on vuosia kylmillään, pakkanen yleensä vaurioittaa vesijohtoja.

Sallmén sanoo, että osakas ottaa ison riskin, jos hän on katkaissut lämmityksen tyhjillään olevasta huoneistosta. Hänen mukaansa taloyhtiön edustajalla on oikeus päästä huoneistoon mittaamaan sisäilman lämpötila.

Päivärinne suosittelee tekemään samalla huoneiston vesikalusteiden ja ulkoseinien kuntotarkastuksen.

Jos yhtiön edustaja toteaa huoneistossa käytyään, että lämpötila on liian alhainen, osakasta pitää muistuttaa, että hän vastaa lämmityksen katkaisemisesta aiheutuneista vahingoista.

Kirjallisen varoituksen jälkeen yhtiö voi teettää tarvittavat korjaukset osakkaan kustannuksella.

Se voi myös tehdä huoneistoon sähkösopimuksen estääkseen vahingon syntymisen ja velkoa sähkön käytön kustannuksia osakkaalta.

Jos taloyhtiössä on käytössä kaukolämpö, yhtiön tulee aina huolehtia huoneistojen lämmityksestä, vaikka huoneistot olisivat tyhjillään.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan asuinhuoneistoissa tulisi olla ainakin kahdeksantoista plusasteen lämpötila.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!