Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä osta liikaa ruokaa – osta skumppaa

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Elämme taas niitä aikoja, kun juhlahumussa annetut lupaukset rikkoutuvat. Moni sadan päivän tipaton lienee jo katkennut, ja harva laihis on alkanut uhotusti. Koska olen oppinut, että pikku tumussa annetuista lupauksista ajautuu vain naisten kanssa ongelmiin, päätin olla tekemättä ainuttakaan uudenvuodenlupausta. Päätökseni piti vain kolme päivää.

Vietimme uudenvuoden pienessä porukassa kesämökillämme. Muiden poistuttua korkkasimme vaimoni kanssa viimeisen talosta löytyneen skumppapullon ja laadimme vuoden 2015 talousarviomme. Nopeasti löysimme itsemme toistelemasta samaa mantraa kuin varmaankin jokainen paljon kokkaava tahollaan; ruoka on kirotun kallista, ja sitä menee älyttömästi hukkaan.

Heti sotien jälkeen syntynyt, nyt jo edesmennyt isäni luennoi aina, että ruuan pois heittäminen oli yksi suurimmista synneistä. Lautaset syötiin lapsuudenkodissani aina tyhjiksi. Tähteet jatkojalostettiin tappiin asti. Italianpata tarjoiltiin seuraavana päivänä keiton muodossa, sitä seuraavana munakkaana, sitten lämpimien voileipien välissä. Ruoka ei ollut vanhaa edes kun se jääkaapin ovea raottaessa kirmasi karkuun – siinä vaiheessa sitä kutsuttiin riistaksi.

Päädyimme päätelmään, että perisyntinämme on ostaa liikaa ruokaa kahden hengen talouteemme. Mietimme lauantaina seuraavan viikon menuita ja raahaamme säkeittäin ruokaa kämppäämme. Sitten päädymmekin ex tempore muutamana iltana ravintolaan syömään. Päivälliseksi varatut ruuat jäävät kokkaamatta.

Tästä syntyy ketjureaktio, jonka lopputulemana kippaamme kallista ruokaa vanhentuneena roskiin. Samalla tavalla ronttaamme reissuiltamme laukkukaupalla herkkuja kotiimme, jossa ne katoavat jonnekin ruokakaapin syövereihin ja unohtuvat. Ja roska-astian suu laulaa sitten aikanaan taas.

Keskustelusta syntyi lupaus, että tänä vuonna kotitaloutemme elintarvikkeiden hukkaprosentti hilataan mahdollisimman lähelle nollaa. Suosittelen kaikille saman ongelman kanssa painiskeleville samaa tavoitetta.

Jos ajatus siitä, että pelkästään pääkaupunkiseudulla heitetään pois vuosittain 25 miljoonaa kiloa ruokaa, ei aiheuta pistoa sydämessäsi, niin kannattaa miettiä taloudellisia säästöjä.

Itse ajattelimme säästää tänä vuonna reilun tonnin. Sillä saa muuten sata pulloa edullista skumppaa, joka ei lennä koskaan roskiin.

Kirjoittaja on helsinkiläinen yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!