Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puu kaatui katolle kesken mökkikauppojen – ei haitannut ostajia

Uni, hopealusikoita ja ryppy rakkaudessa. Kiinteistönvälittäjät kertovat asuntokaupoista, jotka ovat jääneet mieleen.

Koti
 
Anssi Keränen
Pihakoivu kaatui kesken kaupanteon aitan katolle, mutta se ei mökin ostajia haitannut, kertoo eräs kiinteistönvälittäjä.
Pihakoivu kaatui kesken kaupanteon aitan katolle, mutta se ei mökin ostajia haitannut, kertoo eräs kiinteistönvälittäjä. Kuva: Anssi Keränen

Katto hajosi kesken kaupanhieronnan

Ongelmat kesken kaupankäynnin eivät pysäytä kaupantekoa, jos kohde on oikein mieluinen. Minulta loksahti suu auki, kun erään mökin ostajat soittivat ja ilmoittivat, että iso pihakoivu oli kaatunut aitan katolle, mutta se ei haittaa mitään.

He olivat valmiita tekemään kaupan samalla hinnalla kuin oli sovittu, vaikka harjahirsi oli särkynyt. Ostajat olivat huolissaan vain siitä, etteivät iäkkäät myyjät säikähtäisi, kun menisivät paikalle ja näkisivät, mitä on tapahtunut.

Ostajat auttoivat raivaustöissä ja huolehtivat katon korjauksesta. Ostopäätöksen ratkaisi miljöö ja mökin historia.

 

Kiitokseksi hopealusikoita

"Hyvvee päevee", kuului puhelimesta. Langan päässä oli savolainen "muanvilijelysneuvos".

Neuvoksella oli Helsingin Annankadulla 182-neliöinen asunto, joka oli käynyt tarpeettomaksi. Asunto oli ollut meillä myytävänä jo vuosi sitten, ja sen jälkeen muilla välittäjillä. Tulos oli ollut kehno. Nyt neuvos halusi yrittää uudelleen. Hän oli tehnyt asuntoon remonttiakin.

Kunnostus oli todella surkeaa tasoa. Mitään pohjatöitä ei ollut tehty, ei edes pölyjä pyyhitty. Omituinen julkeansininen maali peitti listat, seinät ja ovet.

Näytössä riitti marisijoita: "Miksi tänne on tuhrattu maalia purkkikaupalla?" Juuri tätä olin pelännyt.

Näyttö päättyi. Olin sulkemassa ovea, kun portaista alkoi kuulua huohotusta ja jotain kitisevää ääntä. Pian kävi selväksi, että myöhässä näytölle vauvan kanssa tullut tyylikäs keski-ikäinen rouva olisi tosi asiakas. Menimme asuntoon. Hän teki omia suunnitelmiaan ja tutki papereita.

"Minä otan tämän", hän ilmoitti.

Asuntokaupat tehtiin seuraavana keskiviikkona. Sen jälkeen maanviljelysneuvoksella oli meille yllätys, josta ei voinut kieltäytyä. Hän oli tilannut pöydän hienosta ravintolasta ja tarjosi ostajalle ja minulle avokätisesti, mitä vain halusimme.

Maanviljelysneuvos ei turhia kursaillut. Välityspalkkio oli jo aikamoinen. Mutta lähtiessään hän ojensi minulle vielä paketin. Hänen mielestään olin tehnyt loistavaa työtä. Neuvos itse oli myös kunnostautunut. Hän oli tehnyt niin hienon remontin, että asunto oli mennyt heti kaupaksi.

Avasin lahjan vasta myöhemmin. Sisällä oli tusina hopeisia pikkulusikoita.

 

Asunnosta tuli tarpeeton

Mies etsi asuntoa ja kävi näytöissä naisystävänsä kanssa. Välittäjä löysi heille kivan asunnon. Kaupat tehtiin, ja kaikki meni hyvin.

Viikkoja kauppojen jälkeen kollega ihmetteli, kun ostaja ei ollut käynyt noutamassa omistamansa asunnon avaimia. Rakkauteen oli ilmeisesti ehtinyt tulla ryppy ennen asunnon luovutusta eikä sille ollut suunniteltua tarvetta.

 

Ostaja näki kodin jo unessa

Olin juuri tullut alalle kymmenisen vuotta sitten. Onnistuin saamaan myyntiin harvinaisen ja todella kalliin omakotitalon Vantaalta. Omistajan kanssa sovin, että käyn valokuvaamassa asunnon heti, kun aurinko vähänkin pilkahtaa. Sain mielestäni erinomaiset kuvat asunnosta. Lähtiessäni sieltä huomasin, että aurinko paistaa olohuoneen ikkunasta sisään niin upeasti, että se oli vielä pakko kuvata.

Ensimmäinen näyttö oli sunnuntaina kello 12–13.

Sunnuntaiaamuna soitti rouva ja tiedusteli, pääseekö katsomaan asuntoa ennen kahtatoista. Sovittiin, että olen paikalla kello 11.45. Rouva tuli taksilla ja sanoi eteisessä, että hän ostaa tämän talon. Menimme keittiöön ja ryhdyimme kirjoittamaan tarjousta.

Kun kello oli kaksitoista, asiakkaita tuli oven täydeltä sisään. Jaoin esitteitä eteisessä. Välillä kävin juttelemassa rouvan kanssa ja saimme tarjouksen kirjoitettua.

Myöhemmin rouva kertoi nähneensä unta, että hän ostaa talon, jossa aurinko paistaa olohuoneen ikkunoista. Hän oli nähnyt juuri sen samaisen kuvan, jonka otin viimeisenä. Hän ajatteli, että tämä on johdatusta. Kun rouva meni nettiin ja löysi minulla myynnissä olleen talon, hän ei voinut muuta kuin ostaa sen.

 

Sisko kävi liiankin kuumana

Ulkomailla asunut nainen tuli siskonsa luokse Helsinkiin kyläilemään. Sisko asui vuokralla. Naisen mielestä siskon oli hullua maksaa vuokraa. "Etsitään sinulle asunto", ulkomailla asunut nainen ehdotti.

Siskokset kävivät asuntonäytöissä, ja sopiva asunto löytyi. Ulkomailla asunut nainen teki kodista tarjouksen, ja se meni läpi. Asia kuitenkin yllätti Helsingissä asuneen siskon: hän ei ollut kiertänyt asuntonäyttöjä vielä näin tosissaan. Niin pankinjohtajan puheille päätyikin siskoksista ulkomailla asunut.

Myöhemmin nainen muutti Suomeen. Hänestä tuli kiinteistönvälittäjä.

 

Mökkitie ratkaisi päätöksen

Teimme kesällä kesäasuntokaupan sananmukaisesti mökkitien perusteella. Pariskunta ajeli hiljalleen kauniin mäntykankaan lävitse polveilevaa tietä. Se päättyi heidän tulevan mökkinsä pihaan. Kun he nousivat autosta, molemmat sanoivat, että tämä taitaa olla meidän – tiekin oli niin ihana! Niin siinä myös kävi.

 Pihlaja hurmasi aina uudelleen

Etsin vuoden verran itselleni asuntoa Haagan alueelta markka-aikana.

Lopulta HS:n ilmoituksista löytyi kaksio oman vuokra-asuntoni "takapihalta". Mutta, mutta: talossa oli neljä kerrosta eikä hissiä.

Päätin kuitenkin kiivetä kerroksiin. Heti rappukäytävään päästessäni tuli hyvä fiilis, ja hujauksessa olin ylimmässä kerroksessa. Oven avasi pitkä samanikäinen nainen. Eteeni avautui suuri olohuone. Ikkunan edessä oli valtava pihlaja täydessä marjassa. Näky oli huikea syysauringon paisteessa. Myyjä kertoi, että oli itse ihastunut samaan fiilikseen ja ostanut asunnon itselleen sinkkuna. Muutaman vuoden päästä hänellä oli aviomies ja vauva tuloillaan.

Asunto oli juuri sitä mitä olin haaveillut. Kerrokset eivät tuntuneet missään. Kului vuosi, ja meitä olikin kaksi. Asuimme asunnossa muutaman vuoden, kunnes vauva oli tulossa.

Panimme asunnon välittäjälle myyntiin. Ostajan tapasin vasta kaupoilla. Hän oli minun ikäiseni pitkä sinkku, joka oli ihastunut näkymään ja punaiseen pihlajaan. Kerroin hänelle asunnon karmasta.

Kun viimeksi kuulin hänestä, hän oli muuttanut pois yhtiöstä poikaystävänsä kanssa muutaman vuoden asumisen jälkeen. Syy: vauva tulossa.

 

Sokkokäynnillä kauppakassien kanssa

Muutamia vuosia sitten pidin ensiesittelyä neljän huoneen ja keittiön asunnossa, ja näytössä kävi useampia katsojia. Nuori pariskunta tuli sisään muovikassien kanssa. Pari kertoi olleensa matkalla ruokakaupasta kotiin, kun he näkivät kyltin kadun varressa.

Työpäivän päätteeksi lähdin viettämään kaunista kesäiltaa polkupyöräillen. Kesken lenkkini puhelin soi. Pyörätiellä Kehä I:n varrella sain puheesta sen verran selvää, että asiakas on käynyt tänään näytössäni ja haluaisi jättää asunnosta tarjouksen. Koko ajomatkan mietin, kenestä voisi olla kyse.

Hämmästykseni oli melkoinen, kun pari tuntia puhelusta tapasin ruokakassipariskunnan. He tekivät ohikulkumatkallaan näkemästään asunnosta tarjouksen, joka johti kauppaan. Pariskunta asuu edelleen asunnossa kasvaneen perheensä kanssa.

 

Juttua varten on haastateltu Riitta Sarkkamaa Aktiasta, Raine Lambergia SKV:stä, Sari Kanteletta OP-Kiinteistökeskuksesta, Monica Terastetta Huom –Suomen asuntopalveluista, Eija Rantalaista Suur-Savon OP-Kiinteistökeskuksesta, Jari Hännistä Etu-Töölön Kiinteistömaailmasta sekä Aulikki Karssonia, joka on eläkkeellä SKV:stä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!