Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vetoisista ikkunoista vuotaa selvää rahaa

Koti
 
HS kokosi viisi neuvoa ikkunatiivisteiden vaihtamiseen.
HS kokosi viisi neuvoa ikkunatiivisteiden vaihtamiseen.

Talvipakkasilla etenkin vanhoissa taloissa törmää tuttuun ongelmaan: ikkunoiden tiivisteet vuotavat ja asunnossa vetää.

Ikkunoiden tiivistäminen säästää rahaa. Samalla asumismukavuus paranee.

"Ikkunoiden tiivistys on energiansäästökysymys. Kun tiivisteet eivät vuoda, ei lämmitystä tarvitse pitää niin kovalla", sanoo ikkunaremontteihin erikoistuneen Fenser-yhtiön toimitusjohtaja Jan Grönroos.

Kodin lämmöstä noin kolmasosa karkaa ikkunoiden kautta. Kun ikkunat falskaavat, asukas kääntää lämmitystä helposti isommalle. Samalla eurot sähkölaskussa lisääntyvät. Yhden asteen lisäys huonelämpötilassa korottaa laskun loppusummaa jopa viisi prosenttia.

Ikkunoiden tiivistystarpeen tietää yleensä parhaiten siitä, että ikkunoiden läheisyydessä tuntuu vetoa.

Falskaavat ikkunat tunnistaa myös nokivanoista ja lasien sisäpintojen huurtumisesta, Grönroos sanoo.

Ikkunan laseista sisin tiivistetään kokonaan. Uloimpaan lasiin pitää jättää pieni ilmanvaihtorako ylä- ja alapokaan.

Jos rakoa ei ole, ikkunat huurtuvat lasien välistä.

Jos lasien väliin kertyy hiekkaa tai pölyä, uloimman ikkunan raot ovat liian suuret.

Samat tiivisteet pitävät vedon kurissa useiden vuosien ajan. Ne vähentävät myös liikenteen melua.

Uusissa taloissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, veto voi aiheutua siitä, että huoneen raitisilmaventtiili on suljettu tai se on liian pienellä.

Näin vaihdat tiivisteet ikkunoihin

 Poista vanha tiiviste ennen uuden tiivisteen asentamista. Vanhasta tiivisteestä mahdollisesti jääneet liimat sekä rasvat ja muut epäpuhtaudet voi puhdistaa esimerkiksi lakkabensiinillä. Samalla pokat ja karmit pyyhitään puhtaaksi. Tiiviste ei tartu kunnolla likaiseen tai pölyiseen pintaan.

 Valitse tiiviste sen mukaan, miten paljon tilaa pokan ja karmin väliin jää. Raon voi mitata esimerkiksi panemalla sinitarraa tiivisteen paikalle ja sulkemalla ikkunan. Tiivisteen tulee olla pari milliä rakoa paksumpi. Ennen uusien tiivisteiden kiinnittämistä ikkuna kannattaa sovittaa karmeihin niin, että karmien ja pokien välille jää joka puolelle samankokoinen rako.

 Kiinnistä tiiviste kohtaan, jossa poka puristuu karmiin. Ulkoikkunan tiiviste asennetaan ylhäältä alkaen. Tiiviste tulee katkaista joka nurkan kohdalla niin, että liitoskohta tulee tiiviiksi. Tiivistettä ei saa venyttää. Ulkoikkunan tiivisteisiin pitää jättää kaksi 2–3 sentin rakoa yläkarmiin välitilan kuivumista varten.

 Sisäpuolen tiiviste asennetaan yhtenäisenä nauhana, mutta tiivisteen voi katkaista nurkkien kohdalla. Liitoskohtien tulee olla ilmatiiviit. Jos ikkuna toimii ilmanvaihdon korvausilmareittinä, myös sisäpuolen tiivisteeseen tulee jättää raot korvausilmaa varten.

 Tiivisteiden sopivuuden voi testata asennuksen jälkeen avaamalla ja sulkemalla ikkunan. Jos ikkunaa ei tarvitse avata, voi karmin ja pokan väliin vetää paperiteippiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!