Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasainen tuotto kiinnostaa asuntosijoittajia – Venla Inhalla, 9, on ollut asuntosäästötili vauvasta saakka

HS kokosi kuusi tapaa kartuttaa asuntovarallisuutta. Perinteinen tapa on ostaa asunto ja vuokrata se. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi rahastot.

Koti
 
Taru Taipale
Liisa Takala
Matti Inha on kartuttanut lapsenlapselleen Venla Inhalle asuntosäästötiliä yhdeksän vuotta. Venla Inha haluaisi joskus kodin, joka on lähellä kavereita.
Matti Inha on kartuttanut lapsenlapselleen Venla Inhalle asuntosäästötiliä yhdeksän vuotta. Venla Inha haluaisi joskus kodin, joka on lähellä kavereita. Kuva: Liisa Takala

Asuntovarallisuuttaan voi kerryttää monella tavalla. Yksi sijoittaa vuokra-asuntoihin ja toinen säästää lapselle rahaa Hypo baby -tilille. Tie omaan asuntoon voi käydä myös asp-säästämisen kautta.

Ensimmäisen sijoitusasunnon pääoma saattaa karttua asuntorahastossa.

Perinteisen suoran asuntosijoittamisen rinnalle on viime vuosina tullut erityisiä asuntosijoitusrahastoja, joihin pääsee mukaan muutamilla sadoilla euroilla.

Asuntosijoittamiseen on nykyään tarjolla myös vaihtoehto pörssissä. Orava-asuntorahastoon voi lähteä sijoittajaksi jo muutamalla eurolla.

Helsinkiläinen   Venla Inha, 9, on tiennyt viisivuotiaasta saakka, että hänellä on asuntosäästötili. Paappa Matti Inha, 64, avasi Venlalle Hypo baby -tilin, kun tyttö oli muutaman viikon ikäinen.

Matti Inha panee tilille joka kuukausi 20 euroa. Pienistä puroista kertyy tyttärentyttärelle pääomaa, jonka hän saa nostaa 18-vuotiaana. Myös joulupukki on kuulemma pannut tilille rahaa.

Venla Inha ei vielä tiedä tarkalleen, minkälaisen asunnon hän haluaisi aikuisena ostaa: "En ainakaan liian isoa. Ja sen pitäisi olla lähellä kavereita."

Rahoitusneuvos Matti Inha on jäänyt eläkkeelle Hypoteekkiyhdistyksen

Liisa Takala
Matti Inha osti ensimmäisen oman asuntonsa 22-vuotiaana. Hänen tyttärentyttärellään Venla Inhalla on ollut asuntosäästötili vauvaiästä saakka. Kun se avattiin yhdeksän vuotta sitten, Inhat kuvattiin tämän saman J. V. Snellmanin muotokuvan alla Hypoteekkiyhdistyksen tiloissa Helsingissä.
Matti Inha osti ensimmäisen oman asuntonsa 22-vuotiaana. Hänen tyttärentyttärellään Venla Inhalla on ollut asuntosäästötili vauvaiästä saakka. Kun se avattiin yhdeksän vuotta sitten, Inhat kuvattiin tämän saman J. V. Snellmanin muotokuvan alla Hypoteekkiyhdistyksen tiloissa Helsingissä.

toimitusjohtajan tehtävästä.

Inha sanoo olevansa vanhan kansan ihminen siinä, että hänen mielestään asuntoa varten pitää ensin säästää ja vasta sitten ottaa lainaa.

Hän haluaa opettaa lapsenlapsilleen, että omaa asuntoa varten kannattaa säästää, sillä se toimii myös jälkikäteissäästämisenä.

Jokainen lainanlyhennys kerryttää omaisuutta.

Uudet vaihtoehdot eivät syö perinteisen suoran asuntosijoittamisen suosiota.

Suomessa on jo neljännesmiljoona yksityistä vuokranantajaa. Asunnoista saatava tasainen tuotto kiinnostaa monia.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo, että sijoitusasunto on nykyään koko kansan sijoitusmuoto.

"Sijoitusasuntoja hankkivat nuoret ja vanhat – ne, joilla on rahaa paljon, ja ne, joilla ei ole", Metsola sanoo.

Lahtelainen eläkeläinen Paavo Marttila on kerryttänyt asuntosijoituksiaan lähes kaksikymmentä vuotta. Hänen uransa asuntosijoittajana alkoi kaverin esimerkistä. Nyt Marttilalla on jo parikymmentä vuokra-asuntoa, joista suurin osa sijaitsee Helsingissä.

Hän kehottaa sijoitusasunnon ostajaa selvittämään tarkasti taloyhtiön korjaus- ja rahoitustilanteen.

Asuntojen hankintaa helpottaa oma koulutus, maanmittausalan diplomi-insinööri Marttila myöntää. Silti hän ei olisi arvannut, että sijoitusasuntoja kertyy niin monta.

Asuntosijoittaminen vei Marttilan mukanaan.

"Olen minä osakkeisiinkin sijoittanut mutta asunnoista saa suhteellisen tasaisen ja varman tuoton. Kyllä tällä eläkeläinen toimeen tulee", Marttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!