Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konttikodissa on yksiön rauha ja satoja naapureita

Hollantilaisten opiskelijoiden asuntopulaa helpotetaan rahtikonteista rakennetuilla taloilla

Koti
 
Oona Juutinen
Laura Böök
Konttien tilapäisyys ja asuinalueen tulevaisuus huolettavat Sophie Abelsmaa. "Olisi todella huono idea hankkiutua eroon konteista. Minne kaikki opiskelijat sitten menisivät?"
Konttien tilapäisyys ja asuinalueen tulevaisuus huolettavat Sophie Abelsmaa. "Olisi todella huono idea hankkiutua eroon konteista. Minne kaikki opiskelijat sitten menisivät?" Kuva: Laura Böök

Erivärisistä suorakulmioista koostuvat kerrostalot näyttävät teollisuusalueen kulmassa lego-palikoilta. Ne ovat konttitaloja: Amsterdamin vastaus opiskelijoiden asuntopulaan.

Opiskelija-asuntosäätiö Duwo rakennutti ensimmäisen konttialueensa kymmenen vuotta sitten. Nyt konteissa asuu jo kolmisentuhatta opiskelijaa.

Kiinasta saatu idea on osoittautunut hyväksi. Siinä missä tavallisen opiskelija-asuinalueen suunnitteluun ja rakentamiseen kuluu yli kolme vuotta, konttialue syntyy alle vuodessa.

Artikkeliin liittyvät

Tonttikuluissakin säästetään. Väliaikaiset konttikodit pystytetään 5–10 vuodeksi alueille, joille ei vielä ole rakennussuunnitelmia.

Kun kaupungin rakentaminen etenee, kontit on helppo purkaa pois.

Kolmannen kerroksen konttiasunnon ikkunasta aukeaa näkymä Amsterdamin kaupunkia halkovalle Ij-joelle.

"Minulla kävi tosi hyvä tuuri tämän paikan kanssa", sanoo Sophie Abelsma, 22.

Abelsman ystävätkin ovat kontista kateellisia. Pienestä soluhuoneesta saattaa Amsterdamissa joutua maksamaan jopa yli 600 euroa kuussa. Sen sijaan kontin vuokran voi kattaa lauantaityöllä ravintolassa. Abelsman kotikulmilla Amsterdamin pohjoisosissa konttivuokra on noin 430 euroa kuukaudessa.

Myös Suomessa konteista on ehdotettu ratkaisua nuorten asunnottomuuteen. Tällä hetkellä esteenä ovat rakennusmääräykset. Rahtikontit ovat 14-neliöisiä mutta säädökset vaativat asunnoilta vähintään 20 neliömetrin kokoa.

Asiaa ajavat Nuorisosäätiö ja Nuorisoasuntoliitto ovat toiveikkaita, että tulevaisuudessa konttikerrostalolle voisi olla mahdollista saada poikkeuslupa.

Suuria eivät ole kontit Hollannissakaan. Sophie Abelsman 23-neliöisen kontin keittiön muodostavat tiskiallas, pieni taso ja jääkaapin päälle asetettu sähköliesi. Mikroaaltouunin paikka on kirjahyllyssä, ja kylpyhuoneessa mahtuu tuskin kääntymään. Toisaalta tila on oma. Soluasunnossa pitäisi sietää muiden sotkuja.

Konttirakentaminen edistyy nopeasti. Uudet talot rakennetaan rahtikonttien sijaan osista, jotka teetetään tehtaalla haluttujen mittojen mukaan.

Jessica Sam, 18, asuu yhdessä kaupungin uusimmista konttialueista itäisessä Amsterdamissa. Siellä asunnot ovat 28-neliöisiä. My container is my castle – konttini on linnani, julistaa teksti talon ulkoseinässä.

Vaalein värein sisustettu kontti on Samin ensimmäinen oma asunto. Konttien ainoa huono puoli on hänen mielestään sadoista opiskelijoista toisinaan lähtevä meteli. Bileistä kuitenkin ilmoitetaan etukäteen asukkaiden Facebook-ryhmässä. Ja juhliin voi aina mennä mukaan.

Teollisuusalueen ja vanhan vankilan väliin tehty konttikylä on sijainniltaan syrjäinen, mutta palveluita on ajateltu. Talojen viereen on rakennettu asukkaita varten kahvila sekä ruokakauppa – konteista nekin, tietysti.

Konttikerrostalot ovat entisen teollisuusalueen väriläiskä Amsterdamin pohjoisosassa.
Konttikerrostalot ovat entisen teollisuusalueen väriläiskä Amsterdamin pohjoisosassa.
Ahtaasti asuva oppii arkea helpottavia kikkoja. "Kontti kannattaa sisustaa huolella ja pitää aina siistinä. Tiskit ainakin täytyy tiskata heti", sanoo Sophie Abelsma.
Ahtaasti asuva oppii arkea helpottavia kikkoja. "Kontti kannattaa sisustaa huolella ja pitää aina siistinä. Tiskit ainakin täytyy tiskata heti", sanoo Sophie Abelsma.
Konttiasukkaalla on yksiöasumisen rauha mutta satoja naapureita.
Konttiasukkaalla on yksiöasumisen rauha mutta satoja naapureita.
Joel Nieminen
Opiskelijoiden asuinalueella uusia ystäviä on helppo saada, tietää itäisen Amsterdamin konttikylässä asuva Jessica Sam.
Opiskelijoiden asuinalueella uusia ystäviä on helppo saada, tietää itäisen Amsterdamin konttikylässä asuva Jessica Sam.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!