Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnon myynti vaatii uskallusta – vastuu säilyy vuosia

Koti
 
Savanna Saarikko
Jos myyty asunto on asuinkelvoton, on kaupan purkamiselle perusteet.
Jos myyty asunto on asuinkelvoton, on kaupan purkamiselle perusteet.

Myyjällä säilyy vastuu osakehuoneistoista yleensä kaksi vuotta ja kiinteistöistä, kuten omakotitaloista, viisi vuotta hallinnan luovuttamisesta. Tämän ajan myyjä on vastuussa myös sellaisista asunnon virheistä, joista hän ei tiedä.

Jos esimerkiksi kylpyhuoneen lattia osoittautuu uusien asukkaiden remontin yhteydessä läpimädäksi, eikä myyjä tiennyt asiasta, puhutaan piilevästä virheestä.

Sellainen virhe, joka on myyjän tiedossa mutta hän salaa sen, on tiedonantovirhe.

Asuntokaupassa puhutaan virheestä myös siinä tapauksessa, että asunto ei ole sopimuksen mukainen. Kahden ja viiden vuoden määräajat eivät ole ehdottomia, mutta ostajan pitää aina ilmoittaa virheestä kohtuullisessa ajassa.

Oman asunnon myyminen voi arveluttaa. Mitä jos joutuu vastaamaan vanhan asunnon virheistä vielä sen jälkeen, kun on sijoittanut kauppasumman jo seuraavaan asuntoon?

Asianajaja Matti Kasso kehottaa erityisesti omakotitalon myyjiä erittelemään kauppakirjassa vastuunrajoitukset. Jos esimerkiksi kuntotarkastuksessa vesikatto on todettu puutteelliseksi, myyjän kannattaa kirjoittaa kauppakirjaan, ettei vastaa vesikaton kunnosta.

"Vastuunrajoitukseen ei riitä vanha lauseke 1970-luvulta, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se ostohetkellä on", Kasso sanoo.

Moni pelkää myös uuden asunnon hankkimista. Entä jos uusi koti osoittautuu asuinkelvottomaksi ja on varauduttava vuosia kestävään oikeustaisteluun? Ostajia Kasso kehottaa huolellisuuteen.

Erityisesti omakotitalojen kohdalla kannattaa teettää ja vaatia kuntotarkastus. Osakehuoneiston ostajan taas on syytä perehtyä isännöitsijätodistukseen perusteellisesti. Jos siinä mainitaan, että taloyhtiössä on teetetty kuntotarkastus, myös se kannattaa pyytää nähtäväksi.

Oikeusturvavakuutus on Kasson mukaan hyvä asia, mutta vakuutusyhtiöiden tarjoama korvausmäärä ei välttämättä ole riittävä.

"Tyypillisin yläraja korvauksille on noin 8 500 euroa. Se ei riitä oikeudenkäyntikuluihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!