Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimiko isännöitsijä oikein yhtiökokouksessa?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Taloyhtiömme hallituksen jäsen irtisanoutui, eikä isännöitsijä ilmoittanut tästä varajäsenelle. Toimiko isännöitsijä oikein?
Yhtiökokouksessa isännöitsijä puolestaan toimi puheenjohtajana. Kun tuli aika päättää vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja isännöitsijälle, isännöitsijä ei ottanut asiaa äänestykseen, vaikka oli esitetty ja kannatettu, ettei vastuuvapautta myönnetä. Isännöitsijän palkkiosta päätettäessä suoritettiin äänestys. Isännöitsijä kuitenkin laski äänet yksin ja ilmoitti tuloksen. Hän ei kertonut, moniko oli puolesta ja vastaan. Oliko yhtiökokous laillinen?

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Virpi Hienonen sanoo, että yhtiökokous on ollut laillinen, jos kokous on kutsuttu koolle yhtiöjärjestyksen ja asunto-osakeyhtiölain mukaisesti.

Sen sijaan isännöitsijän toiminnassa on ollut selkeitä virheitä. Ne eivät kuitenkaan tee yhtiökokousta mitättömäksi.

Jos yhtiökokouksessa on esitetty ja vaadittu vastuuvapauden epäämistä, siitä olisi Hienosen mukaan pitänyt järjestää äänestys.

Yhtiökokouksessa on tyypillisesti kaksi ääntenlaskijaa. Heidän tehtävänsä on laskea äänet ja ilmoittaa äänestyksen tulos selkeästi. Hienosesta kuulostaa omituiselta, että vain isännöitsijä on laskenut äänet. Jos yhtiökokouksessa ehdotetaan isännöitsijän vastuuvapauden epäämistä eikä asiaa käsitellä, osakkaat voivat nostaa moitekanteen kokouksen päätöksistä.

Moitekanne on nostettava kolmen kuukauden sisällä yhtiökokouksesta. Hallitus voi harkita, pystyykö isännöitsijä hoitamaan tehtäviään vai pitääkö hänet irtisanoa.

Kun puheenjohtaja on esteellinen kokouksessa käsiteltävässä asiassa, hyvän kokouskäytännön mukaista on, että hän siirtyy syrjään käsittelyn ajaksi tai tiedustelee osakkailta, haluavatko he valita asian käsittelyn ajaksi kokoukselle toisen puheenjohtajan.

Hienonen pitää erikoisena, että yhtiökokouksessa on päätetty isännöitsijän palkkiosta, sillä palkkio on määritelty isännöintisopimuksessa. Hallituksen jäsenten sekä tilin- ja toiminnantarkastajien palkkioista yhtiökokous kyllä päättää.

Mitä tulee hallituksen jäsenen irtisanoutumiseen, hallituksen puheenjohtajan olisi tullut ilmoittaa asiasta varajäsenelle. Jälkeenpäin asiaan on enää vaikea puuttua, sillä laissa ei ole moite- eikä mitättömyysmenettelyä hallituksen kokouksille.

Hallitus on päätösvaltainen vasta, kun sen kokouksessa on paikalla vähintään yli puolet valituista jäsenistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!