Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka kunnostan vanhan puupöydän?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Minulla on 1950-luvun kolmiosainen sivupöytä, jonka lakka on päässyt kulumaan ja puupintaan on tullut tummia tahroja. Miten se kannattaisi kunnostaa?

Vanhan pöydän voi kunnostaa monella tavalla. Konservaattori Katri Kurkela ei lähtisi poistamaan vanhaa lakkapintaa vaan yrittäisi elvyttää sitä.

Silloin ajan patinan on tarkoitus näkyä.

"Jos pinta ei ole pahasti kulunut ja vanha lakkapinta on vielä kiinni, alkuperäinen pinta voi olla mahdollista säilyttää. Tummien tahrojen poistaminen kuluneesta lakkapinnasta voi sen sijaan olla vaikeaa", Kurkela sanoo.

Vaihtoehtoisesti pöydän voi entisöidä, jolloin se palautetaan alkuperäiseen asuunsa lakkaamalla pinta kokonaan uudelleen. Maalaamalla pöydälle saa puolestaan täysin uuden ilmeen.

"Itse pysyisin alkuperäisessä asussa, mutta moni maalaa, jos kyseessä ei ole mikään designpöytä vaan rivihuonekalu."

Jos pöydän päätyy esimerkiksi maalaamaan, vanha lakkapinta pitää ensin poistaa. Konservoinnissa taas on tärkeää löytää sopiva lakka. Asiantuntija osaa selvittää sen.

Kurkelan mukaan huonekaluissa on käytetty perinteisesti sellakkaa, mutta 1950-luvun pöydässä voi olla myös nitroselluloosalakkaa tai hartsilakkasekoitusta.

"Lakkapintoja ei tule koskaan itse mennä vahaamaan tai öljyämään, sillä molemmat aineista imeytyvät puun syihin ja vaikeuttavat lakkaamista. Silikonipohjaisia huonekalukiillokkeita ei myöskään tulisi käyttää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!