Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimaisema tai lisäneliöt eivät tee tyytyväiseksi

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Lapsuudenkodin kirja-aarteisiin kuului Kalastaja ja hänen vaimonsa, jugend-tyyliin kuvitettu Grimmin sadun lyhennelmä viime vuosisadan alusta. Haperoa kirjaa lehteiltiin varoen.

Köyhän kalastajan onkeen tarttui suuri kampela. Se ilmoitti olevansa lumottu prinssi, joten ukko vapautti kalan. Kotona akka torui miestä ja kehotti pyytämään kampelalta kaunista tupaa palkkioksi. Tupa saatiin. Mutta akka ei tyytynyt, vaan halusi nyt linnaa.

"Kampelainen meren syvän, neuvon pyydän selvän, hyvän, sillä mitä tahdonkaan, vaimoni ei tyydy vaan!"

Sitten akka jo tahtoi kuninkaaksi. Keisariksi. Ja paaviksi! Kaikki toiveet kampela toteutti. Meri raivosi. Lopulta akka tahtoi tulla auringoksi. Se oli liikaa. Palattiin alkupisteeseen. Ukko ja akka istuivat taas mökinpahasessaan. Kuvassa akka itkee, ukko nojailee seinään.

Tutkin lapsena tarkkaan Eric O. W. Ehrströmin kuvitusta. Mielestäni kakkosvaiheen kaunis, valoisa tupa oli kivoin. Siihen olisi pitänyt akan pysähtyä ja tyytyä.

Mikä oli vialla, kun ei akka tyytynyt? Oliko liitto huono? Tai itsetunto? Vai onko ihmisluontoon sisään kirjoitettuna ominaisuus, että aina pitää saada vielä vähän lisää – rahaa, lihaksia, arvostusta, asuinneliöitä?

Moni on kokenut samantyyppisen nousun ja pudotuksen ihan ilman ahneuttakin. On vain tullut vastaan ero, sairaus, potkut tai jotain muuta ennakoimatonta.

Elina Liikasen Babybookissa (1997) kuvataan pohjapiirrosten kautta aikuisen ihmisen asumiskaarta opiskeluyksiöstä perheasunnon kautta takaisin vanhuuden yksiöön. Tuttisuusta hampaattomaksi, kehdosta hautaan.

Tämänhetkisessä kodissani on vähemmän huoneita kuin asukkaita. Siitä huolimatta nykyinen koti saattaa hyvinkin olla perheellisen elämäni isoin asunto, vaikkei se järin tilavalta juuri nyt vaikutakaan.

Haluaisinko sitten enemmän, isomman, paremman? Olisinko erilainen ihminen, jos näkisin ikkunasta merimaiseman? Jos olisi yläkerta, jonne vetäytyä? Jos meillä olisi raikas kodinhoitohuone ja siellä siistit lakanapinot? Jos olisi alakerta, missä lapset kavereineen pelaisivat biljardia?

Saattaisin olla sama akka kuin nytkin. Joinakin päivinä tyytymätön, joinakin tyytyväinen.

Riina Katajavuori
hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!