Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostaja ei voi yksin purkaa asuntokauppaa

Asuntokaupan purkaminen on äärimmäinen keino. Se onnistuu, jos perustelut ovat hyvät. Suurin osa riitatapauksista sovitaan ennen oikeuskäsittelyä. Yleensä sopu syntyy, kun myyjä antaa alennusta hinnasta.

Koti
 
Savanna Saarikko
Antti J. Leinonen, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen
Yleensä uuden kodin pitää olla asuinkelvoton tai virheen korjaamisen tulee maksaa vähintään 40 prosenttia hinnasta, jotta kaupan purkamiselle olisi selkeät perusteet.
Yleensä uuden kodin pitää olla asuinkelvoton tai virheen korjaamisen tulee maksaa vähintään 40 prosenttia hinnasta, jotta kaupan purkamiselle olisi selkeät perusteet. Kuva: Antti J. Leinonen, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen

Tapaus 1: Home haittaa lapsiperheen elämää äskettäin ostetussa kodissa.

Tapaus 2: Asunnon myynyt "tee se itse -mies" on vetänyt sähköjohtoja. Ne aiheuttavat hengenvaaran asunnon ostaneelle eläkeläiselle.

Tapaus 3: Omakotitalon uusi omistajapariskunta yllättyy, kun selviää, että myyjän rakennuttamalla saunalla ei ole rakennuslupaa.

Asianajaja Matti Kasso kertoo, että mikään yllä olevista ongelmista ei välttämättä ole riittävä syy kaupan purkamiselle. Se on yleensä äärimmäinen keino, johon päädytään vain harvassa tapauksessa.

Kasson mukaan on kaksi perustetta, jotka yleensä oikeuttavat kaupan purkamiseen: Asunto on asuinkelvoton tai huomatun virheen korjaamisen hinta on kauppahintaan verrattuna olennainen.

"Nyrkkisääntönä on, että virhe on olennainen, jos sen korjaaminen maksaa euroissa kauppahinnasta 40 prosenttia tai enemmän", Kasso sanoo.

Jos siis esimerkin 1 homeasunto on asuinkelvoton tai asunnon korjaaminen maksaa enemmän kuin 40 prosenttia kauppahinnasta, ostajalla voi olla perusteet kaupan purkamiseen.

Mikrobivauriokorjauksessa pitää poistaa koko vaurioitunut rakenne ja vaurion syy.

"Hometalojutut ovat vaikeita. Näissä tapauksissa juridiikkaan yhdistyvät rakennustekniikka ja arviot tarpeellisesta korjauksesta sekä lääketieteellinen puoli, joka pohtii syy-yhteyttä terveyteen", kertoo Kasso.

Ei riitä, että ostaja yksipuolisesti toteaa asunnon asuinkelvottomaksi tai korjauskustannukset olennaisiksi. Tämä tekee kaupan purkamisen vaikeaksi.

"Yksipuolinen ilmoitus on täysin pitämätön. Asuntokaupan voi purkaa, jos siitä sovitaan myyjän kanssa. Muuten purkamiseen vaaditaan tuomioistuimen määräys", Kasso sanoo.

Jos myyjä ei suostu purkamiseen, ostajan pitää viedä asia oikeuteen.

"Yksi käytännön asia kannattaa ottaa huomioon: Onko myyjällä maksukykyä? Jos ostajalla on kaupan purkuvaatimus vetämässä oikeudessa, hän ei voi sinä aikana myydä kohdetta. Jos myyjällä ei ole maksukykyä, kannattaa usein mieluummin pyytää hinnanalennusta ja myydä kohde eteenpäin huonokuntoisena."

Oikeuskäsittely vaatii myös kärsivällisyyttä, muistuttaa Kasso. Ensimmäistä istuntoakin voi joutua odottamaan vuoden verran.

Suomessa tehdään vuosittain keskimäärin 100 000 asunto- ja loma-asuntokauppaa. Niistä vain harva johtaa riitaan, ja riitatapauksistakin vain murto-osa päätyy tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Matti Kasson mukaan suurin osa riitatapauksista sovitaan ennen oikeuskäsittelyä.

Yleisin sovinto on sellainen, jossa myyjä myöntää kaupasta hinnanalennuksen eli hyvittää ostajalle jälkikäteen summan virheen korjaamiseen.

Esimerkkitapauksen 2 vaarallisesti vedetyt sähköjohdot vaihdettaisiin luultavasti uusiin myyjän kustannuksella. Myyjällä ei olisi kuitenkaan oikeutta itse korjata viallisia johtoja.

Esimerkkitapauksen 3 myyjä joutuisi todennäköisesti hakemaan saunalle jälkikäteen rakennusluvan. Hän myös maksaisi sekä luvan että tarvittavat rakennuspiirustukset. Ongelmia seuraisi, jos kunta ei myöntäisi rakennuslupaa ja sauna pitäisi purkaa.

Esimerkkitapaukset ovat kuvitteellisia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!