Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinnostaako kimppa-asuminen ikääntyviä?

Vanhusten laitosasumista yritetään vähentää. Yhtenä ratkaisuna iäkkäiden kotona asumiseen voi olla yhteisöllinen asuminen, jossa ikääntyvät voivat tehdä arjen askareita yhdessä.

Koti
 
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin.
Johanna Kerovuori
Johanna Kerovuori

Johanna Kerovuori, Arkkitehti

"Olen vetänyt asuinyhteisökursseja iäkkäille ja keskustellut heidän asumistoiveistaan. Viime vuonna aloin etsiä ikäihmisiä kokeilemaan yhteisöllistä asumista. Olen saanut yhteydenottoja kiinnostuneilta, mutta omien kiireideni vuoksi hanke ei ole vielä edistynyt. Tarkoituksena on silti tämän kevään aikana vuokrata asunto vaikka Helsingistä ja löytää siihen asukkaat.

Suurin hidaste ikääntyvien kimppa-asumisen yleistymiselle on tiedon puute. Moni luulee turhaan, että yhteisöllisyys tarkoittaa aina hippikommuunissa asumista ja kaiken jakamista.

Yhteisöllinen asuminen voi tarkoittaa myös sitä, että jokaisella asukkaalla on oma asunto mutta talossa on niiden lisäksi yhteisiä tiloja. Hyviä puolia on esimerkiksi se, että kotipalveluita on helpompi kilpailuttaa, kun asukkaita on useita. Asukkaat ovat yhteisössä myös itsenäisempiä kuin yksin asuessaan. Muilta asukkailta saa tukea arjen askareisiin.

Yhteisöllinen asuminen luultavasti lisääntyy Suomessa, mutta ikääntyneillä on erilaisia toiveita. Kaikki eivät halua samanlaista asumista. Olen huomannut, että moni ikääntynyt haluaa asua mieluummin omassa asunnossaan kuin jakaa asunnon. "

Monica Aro
Monica Aro

Monica Aro, Asiakkuus- ja viestintäjohtaja, Sato

"Sato rakennutti iäkkäille tarkoitetun yhteisöllisen Loppukiri-nimisen asuintalon vuonna 2006 Helsingin Arabianrantaan.

Vastaavia hankkeita Satolla ei ole sen jälkeen ollut vireillä.

Loppukirissä on omistusasuntoja. Hanke sai alkunsa aktiivisesta porukasta, joka etsi rakennuttajaa yhteisölliselle asuintalolle.

Yhteisöllisessä asumisessa voi olla esimerkiksi yhteistä ruuanlaittoa ja muita arjen askareita, joita tehdään ryhmässä.

Sato keskittyy vuokra-asuntoihin, joissa vastaavanlaisille hankkeille ei ole ollut kysyntää. Iäkkäät eivät ole yhtenäinen ryhmä. Osa kaipaa yhteisöllisyyttä, osa ei. Siihen ei voi pakottaa, mutta mahdollisuuksia voi antaa. Olemme rakentaneet senioreille tarkoitettuihin asuintaloihin yhteistiloja.

Joissakin asuintaloissa on paljon yhteisiä harrastuksia ja yhteistä toimintaa, joissakin vähemmän.

Ruotsissa yhteisöllinen asuminen on yleisempää kuin Suomessa.

Se voi johtua siitä, että Ruotsissa on erilainen kulttuuri. Siellä on myös esimerkiksi yhteisöllisesti rakennettuja asumisoikeusasuntoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!