Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudeksi remontoitu kylpyhuone palkitsee kaaoksen sietäjän

Anna-Maria Vilkuna odotti putkisaneerausta kahdeksan vuotta. Irmeli Kumpula raahasi matkalaukkuaan kuukausia, koska pintaremontti yllättäen laajeni.

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Hyvä, jatkuva tiedottaminen on putkiremontissa kaiken a ja o, Anna-Maria Vilkuna sanoo.
Hyvä, jatkuva tiedottaminen on putkiremontissa kaiken a ja o, Anna-Maria Vilkuna sanoo.

Putkiremontteja tehdään ennätyksellisen paljon, ja tahti vain kiihtyy. Isännöintiliiton arvion mukaan putket uusitaan vuosittain jo noin 15 000 kerrostalohuoneistossa.

Yksi putkiremonteista toteutettiin laajasalolaisen Anna-Maria Vilkunan kotitalossa, joka on vuonna 1965 tehty betonielementtirakennus.

Ville Männikkö
Anna-Maria Vilkuna sai vaatehuoneessa sijainneen ikkunan kylpyhuoneeseen Helsingin Laajasaloon putkiremontin ansiosta.
Anna-Maria Vilkuna sai vaatehuoneessa sijainneen ikkunan kylpyhuoneeseen Helsingin Laajasaloon putkiremontin ansiosta.

"Muutimme vuonna 2004 lähes alkuperäisessä kunnossa olevaan 120 neliön huoneistoon. Tiesimme, että linjasaneeraus oli tulossa. Lopulta sinnittelimme asunnossa kahdeksan vuotta remonttia odotellen. Lapsetkin ehtivät muuttaa pois kotoa", ammattikorkeakoulu Metropoliassa tutkimusvastaavana työskentelevä Vilkuna kertoo.

Putkiremontin suunnittelu taloyhtiössä alkoi vuonna 2011.

"Lopulta remonttipäätös oli helpotus, kun epätietoisuus päättyi."

Asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin koteihinsa alkukesällä viime vuonna.

Taloyhtiön linjasaneeraus on iso urakka. Sen takia koti on kauan mullin mallin. Samalla vaivalla hoituu kuitenkin helposti muutakin remontoitavaa.

Vilkunan huoneistossa kylpyhuoneeseen liitettiin viereinen vaatehuone, minkä vuoksi vesipisteiden paikat menivät uusiksi. Lisäksi keittiö uusittiin, lattiat hiottiin ja seinäpinnat maalattiin.

Sisustussuunnittelija Raija Nykäsen Vilkunan huoneistoon tekemät suunnitelmat toimitettiin ensin taloyhtiölle hyväksyttäviksi. Urakointifirma hoiti sen jälkeen vaadittavan lupaprosessin.

Urakoitsijan arkkitehdin valitsemat materiaalit ja kalusteet sopivat hyvin 1960-luvun talon tyyliin, joten omia valintoja tarvittiin vain vähän.

"Tiukimmat keskustelut taloyhtiön yhteisissä kokouksissa käytiin ennen päätöstä remonttiin ryhtymisestä. Yhtiössä asuu edelleen paljon alkuperäisiä asukkaita. Iäkkäille ihmisille oli erityisen vaikeaa ajatus tilapäisasuntoon muutosta, omien tavaroiden jättämisestä remontin keskelle sekä ennen kaikkea kustannuksista", sanoo Anna-Maria Vilkuna.

Viemäriputkistojen käyttöikä on 40–60 vuotta, minkä jälkeen ne on uusittava. Puolessa vuosikymmenessä rakennusmääräykset ehtivät muuttua paljon, ja märkätilat pitää päivittää vastaamaan nykyisiä määräyksiä ja tarpeita.

Laajasalon linjasaneeraus toteutettiin kuuden taloyhtiön yhteishankkeena. Kustannuksissa säästettiin sopimalla kaikkien taloyhtiöiden kanssa yhteisestä urakoitsijasta ja aikataulusta.

Putkiremontti maksoi asukkaille noin 640 euroa asunnon neliömetriä kohden. Työt etenivät rappukäytävä kerrallaan, sillä asukkaiden muualla asumisen tarve pyrittiin minimoimaan.

"Asuimme mieheni kanssa tilapäisasunnossa vain kaksi kuukautta", Vilkuna kertoo.

Linjasaneeraus sujui aikataulussa, koska myös asukkaiden omat lisäsuunnitelmat oli tehty huolellisesti etukäteen.

Vilkunan mukaan niin urakoitsija kuin taloyhtiönkin väki informoivat asukkaita koko ajan: "Remonttikokemukset yhdistivät asukkaita. Pihaparlamenteissa vaihdetaan edelleen kokemuksia yhteisestä urakasta."

Irmeli Kumpulan eteisestä lohkaistiin lisäsenttejä kylpyhuoneelle.
Irmeli Kumpulan eteisestä lohkaistiin lisäsenttejä kylpyhuoneelle.

Helsinkiläinen Irmeli Kumpula osti 30-neliöisen yksiönsä vuoden 2013 kesällä Kruununhaasta. Nyt hänellä on kokemusta siitä, millaista on teettää putkiremontti vain omaan huoneistoonsa.

Kumpula tiesi asunnon ostaessaan, että vuonna 1911 rakennetussa taloyhtiössä isot putki- ja sähköremontit oli tehty 1980-luvun alussa. Sen jälkeen esimerkiksi viemäriputkia oli uusittu asukkaiden omien remonttien yhteydessä huoneistokohtaisesti. Näin oli vältytty kaikkiin 21 asuntoon kohdistuvilta isoilta lainoilta.

"Olin ajatellut tekeväni pienen pintarempan ja asuvani asunnossa sen ajan", kertoo Kumpula.

Häntä odotti yllätys.

"Purkaminen paljasti märän väliseinän. Syynä oli puutteellinen vesieristys. Selvisi, ettei kylpyhuoneeseen oltu aikoinaan haettu minkäänlaista rakennuslupaa. Kylpyhuone oli laiton."

Kylpyhuoneen lattia oli avattava alakerran naapuriin asti ja keittiön märkä seinä purettava, joten asunnossa ei voinut asua.

Pintaremontti keskeytettiin. Kumpula alkoi selvittää tarvittavia lupia. Ne hoiti kuntoon hänen sisustussuunnittelijaystävänsä. Lupien haku viivästytti remonttia useilla kuukausilla. Kumpula asui välillä veljensä luona ja toimi toisinaan koiranhoitajana tuttaviensa ollessa matkoilla.

"Reilun puolen vuoden kodittomuus otti kyllä päähän, vaikka siitä tulikin vitsi kavereiden keskuudessa. Omaisuuteni oli pienessä pinkissä matkalaukussa, jota vetelin milloin kenenkin luokse", Kumpula nauraa.

Ihminen tulee lopulta toimeen hyvin pienellä tavaramäärällä, hän huomasi.

Myös pyykkikone mahtuu nyt Irmeli Kumpulan kylpyhuoneeseen.
Myös pyykkikone mahtuu nyt Irmeli Kumpulan kylpyhuoneeseen.

Kalustemuotoilija Kumpula suunnitteli itse asuntonsa remontin. Kapeasta eteiskäytävästä lohkaistiin 13 senttimetriä uudelle kylpyhuoneelle. Sinne mahtui myös pyykinpesukone.

Urakoitsijan kylpyhuoneremontille Kumpula löysi helposti. Sama urakoitsija oli tehnyt taloyhtiössä lukuisia asuntokohtaisia remontteja. Tämä tunsi talon erikoisuudet, ja Kumpula luotti tekijöiden ammattitaitoon.

"Tein itse muun remontin. Työmiehet ahersivat kylpyhuoneen kimpussa, ja minä maalasin olohuoneessa ikkunanpokia", Kumpula muistaa.

Uudet keittiökaapistotkin Irmeli Kumpula sahasi itse sopivan syvyisiksi.

Taloyhtiön osuus kustannuksista oli 14 000 euroa. Yhtiö vastasi pesutilojen ja putkien uusimisesta. Kumpula maksoi itse loput, parikymmentätuhatta euroa. Nyt hänen yksiöstään ison osan nappaa uusi kylpyhuone.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!