Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kotisi liian helppo kohde murtovarkaalle?

Paritalossa elävä perhe päätyi murtohälytinjärjestelmään, jota lapsetkin osaavat käyttää. Kerrostalokodin asukkaat hankkivat perinteisen turvalukon, kun ovikelloja oli rimputeltu.

Koti
 
Pertti Nisonen
Lukkoseppä Mika Vuorinen asensi Petri Karppisen oveen turvalukon, jota käytetään erillisellä avaimella.
Lukkoseppä Mika Vuorinen asensi Petri Karppisen oveen turvalukon, jota käytetään erillisellä avaimella.

Asuntomurtojen määrä lisääntyy. Poliisin tietoon murtoja tuli viime vuonna selvästi enemmän kuin minään muuna vuonna tällä vuosikymmenellä.

Moni miettii keinoja, joilla oman kodin murtoriskiä voi pienentää.

Rikoskomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että asuntomurtoja tehdään useammin pientaloihin kuin kerrostaloihin. Hänen mielestään kerrostaloasukkaalle turvalukon asennuttaminen on usein hyvä lisäkeino vähentää riskiä asuntomurtoon. Myös peruslukituksen tulee olla ajan tasalla. Turvalukko vaikeuttaa asiattomien pääsyä asuntoon oven kautta.

"Saranapuolelta tullaan vain harvoin sisään", Hyvärinen sanoo.

Vantaan Tikkurilassa asuva Petri Karppinen oli avopuolisonsa Meeri Itkosen kanssa jo pitkään miettinyt turvalukon asentamista pariskunnan kerrostaloasunnon ulko-oveen. Suunnitelman toteutus sai vauhtia muutama viikko sitten, kun kerrostalon porraskäytävissä kierteli epämääräinen mieskaksikko, joka soitti asukkaiden ovikelloja. Miehet olivat kiinnostuneita asuntojen ovissa olevista lukoista.

"Silloin päätimme, ettemme jää odottamaan, tulevatko he uudestaan", Karppinen sanoo.

Turvalukon lisäksi Karppinen ja Itkonen päättivät asennuttaa ovisilmän. Hintaa turvalukolle ja ovisilmälle asennuksineen tuli noin 250 euroa.

"Ovisilmää varmasti tulee käytettyä, kun sellainen on."

Karppinen ei ole silti erityisen huolissaan murtovarkaista. Hän ei ole kuullut, että naapurustossa olisi tapahtunut murtoja.

Turvalukko vähentää varkaiden kiinnostusta ryhtyä murtopuuhiin, uskoo Karppinen. Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät hieman alennusta kotivakuutuksen hinnasta, jos asunnossa on käyttölukon lisäksi vakuutusyhtiöiden hyväksymä turvalukko. Karppinen ei ole vielä selvittänyt, saako hän omalta vakuutusyhtiöltään alennusta turvalukkohankinnan vuoksi.

Murtovarkailta suojaudutaan paitsi turvalukkojen myös hälytinjärjestelmien avulla. Niitä hankitaan etenkin omakotitaloihin. Kerrostaloissa hälyttimet ovat vielä melko harvinaisia.

Hälytinjärjestelmällä voi rikoskomisario Kimmo Hyvärisen mukaan olla asuntomurtoja ehkäisevä vaikutus, vaikka hälytin ei yleensä auta saamaan murtautujia kiinni rikospaikalta.

"Murtovarkaat ovat nopeita. He ehtivät yleensä poistua paikalta ennen poliisin tai vartiointiliikkeen saapumista, vaikka hälytinjärjestelmä toimisi kuten pitää."

Tärkeintä on kertoa hälytinjärjestelmästä näkyvästi talon kaikilla ovilla ja mielellään myös ikkunoissa. Tarrojen tai kylttien tulisi Hyvärisen mukaan olla selkeitä, jotta ne voi ymmärtää kiertelevä murtoporukkakin.

Tallentavista valvontakameroista voi olla Hyvärisen mukaan hyötyä rikoksen tutkinnassa, jos kameroiden kuvanlaatu on hyvä ja kameroita on riittävästi.

Pertti Nisonen
Jonna ja Niko Sahan mielestä hälytinjärjestelmä lisää turvallisuuden tunnetta asunnossa. Hiekkaharjulaisperheellä on sopimus myös vartiointiliikkeen kanssa.
Jonna ja Niko Sahan mielestä hälytinjärjestelmä lisää turvallisuuden tunnetta asunnossa. Hiekkaharjulaisperheellä on sopimus myös vartiointiliikkeen kanssa.

Paritalossa Vantaan Hiekkaharjussa asuvalle Sahan perheelle murtohälytinjärjestelmän käyttö on itsestäänselvyys. Perheen vanhemmat Niko ja Jonna Saha eivät aikaisemmin vuokralla asuessaan tunteneet tarvetta hälyttimille. Paritaloasunnon ostaminen neljä vuotta sitten muutti mielen.

Perheen viisi- ja seitsemänvuotiaille tyttärille hälytinjärjestelmän kytkeminen päälle ja pois on ollut osa arkea koko lapsuuden.

"Asunnon hankintahintaan ja kuluihin nähden hälytinjärjestelmään menevä raha on pieni", Niko Saha sanoo.

Perhe arvioi, että hälytinjärjestelmään on kulunut vuosien varrella rahaa alle tuhat euroa. Vartiointiliike laskuttaa parikymmentä euroa kuukaudessa. Hinta sisältää vartijan käynnit.

Vuonna 2001 rakennettuun taloon oli jo ennestään asennettu langallinen hälytinjärjestelmä. Se oli kuitenkin jo talon ostohetkellä vanhanaikainen, sillä hälytys oli kytketty lankapuhelimeen.

Sahat halusivat hälytykset tekstiviestillä.

Järjestelmän uudisti turvaurakoitsija, joka asensi uuden keskusyksikön ja näppäimistön. Järjestelmää voi täydentää lisäosilla. Ne Niko Saha asentaa itse. Järjestelmään kuuluvat ovitunnistimet ulko-ovilla ja liikeilmaisimet asunnon molemmissa kerroksissa.

Vanhan langallisen järjestelmän laajentaminen olisi ollut kalliimpaa kuin sen uudistaminen langattomilla laitteilla. Sahat täydensivät järjestelmää ostamalla sisätiloihin langattomia liikeilmaisimia sekä sireenin, joka antaa äänihälytyksen. Se kuuluu naapuritaloihin saakka.

He laajensivat hälytinjärjestelmän valvomaan myös autotallia. Tallia varten Sahoilla on kauko-ohjain, josta hälytyksen voi kytkeä pois jo pihaan ajaessa.

Kun seitsemänvuotias Elina Saha tulee koulusta kotiin, hän näyttää elektronista tunnistintaan eteisessä olevalle laitteelle, joka kytkee hälyttimet pois päältä. Myös viisivuotias pikkusisko Vanessa Saha tietää, miten järjestelmä toimii.

Noin vuosi sitten Sahan perhe päätti tehdä sopimuksen myös vartiointiliikkeen kanssa.

"Jos hälytys tulee vain omaan matkapuhelimeen, matkoilla siitä ei ole juurikaan hyötyä", Niko Saha perustelee.

Palovaroittimet ja keittiön vesivahingosta hälyttävä varoitin on yhdistetty järjestelmään. Myös niiden hälytyksistä menee tieto vartiointiliikkeeseen.

Sahat kytkevät hälyttimet päälle lyhyidenkin poissaolojen, kuten kaupassakäynnin, ajaksi. He ovat kuulleet, että murtovarkauksia tehdään keskellä päivääkin.

Perheellä on käytössään myös laitevalmistajan ilmainen mobiilisovellus. Sen avulla järjestelmän voi panna päälle kännykällä kodin ulkopuolellakin. Isä tai äiti voi esimerkiksi varmistaa, ovatko lapset muistaneet kytkeä hälytyksen päälle.

"Hälytinjärjestelmä lisää turvallisuudentunnetta", Jonna Saha sanoo.

Vakuutusyhtiöt myöntävät joskus alennuksia kotivakuutuksen hinnasta, mikäli asunnossa on hälytinjärjestelmä, joka täyttää Finanssialan keskusliiton (FK) asettamat tekniset vaatimukset.

Vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto If-vakuutusyhtiöstä sanoo, ettei hälytinjärjestelmää kannata hankkia vain pienen alennuksen takia.

"Omaisuudella, kuten koruilla, voi olla tunnearvoa, jota raha ei korvaa", Satto sanoo.

Vakuutusyhtiön korvausperiaatteet ovat samoja kerrostaloissa ja pientaloissa.

Tärkeintä on, että lukot ovat kunnossa eikä avaimia ole kadoksissa.

"Oven pitää olla lukittuna vähintään yhdellä peruslukolla, jotta vakuutusyhtiö korvaisi syntyneet vahingot."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!