Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedon murrosta saa vaikka kännykkään

Koti
 
Pertti Nisonen
Vantaalaisen Niko Sahan perhe käyttää hälytinjärjestelmää. Hälytyksen voi kytkeä päälle ja pois esimerkiksi eteisessä.
Vantaalaisen Niko Sahan perhe käyttää hälytinjärjestelmää. Hälytyksen voi kytkeä päälle ja pois esimerkiksi eteisessä. Kuva: Pertti Nisonen

Murtovaras etsii helppoja keikkoja. Varkaiden iskuyrityksiä voi hankaloittaa jo lukuisilla eri keinoilla. Esimerkiksi pien- ja rivitaloissa käytetään peruslukituksen lisäksi usein murtohälytinjärjestelmiä. Osa ostaa myös vartiointipalvelun.

Turvalukko

Hyöty
Murtautuminen turvalukitun oven kautta aiheuttaa meteliä, vie aikaa sekä edellyttää oven ja ovenkarmin rikkomista.

Hyvä tietää
Lukkoseppä asentaa turvalukon. Turvalukko on mahdollista saada omaan kotiavaimeen sopivaksi, jolloin asuntoon tarvitaan vain yksi avain.
Turvalukon voi asennuttaa myös erillisellä avaimella toimivaksi. Silloin turvalukkoon on oma avain peruslukon avaimen lisäksi. Vakuutusyhtiön hyväksymän turvalukon ansiosta voi saada alennusta kotivakuutusmaksusta.

Hintahaarukka
Turvalukon hinta asennuksineen on yleensä noin 180–400 euroa.

Saranatapit ja murtoraudat

Hyöty
Saranatapit estävät oven nostamisen pois saranoiltaan ja oven avaamisen saranat rikkomalla. Niitä asennetaan lähinnä vanhoihin ulko-oviin. Uusissa ulko-ovien saranoissa on usein jo valmiina niin sanotut murtosaranat, jotka estävät oven nostamisen saranoiltaan. Murtoraudat kiinnitetään peittämään lukon kielen kohta ovesta.

Asukas, ota huomioon
Monet murto- ja telkisuojaraudat ja muut ylimääräiset murtosuojat voi asentaa oveen itse.

Hintahaarukka
Muutamia kymmeniä euroja.

Murtosuojasuojakalvo ikkunaan

Hyöty
Kalvo laminoidaan ikkunaan. Se hidastaa sisäänpääsyä ikkunan kautta ja estää sirpaleita lentämästä sisään, jos ikkuna rikotaan. Sirpalesuojakalvo antaa murtosuojakalvoa kevyemmän suojan.
Murtosuojakalvolla laminoitu ikkuna ei estä ikkunan rikkomista, mutta vaikeuttaa sisäänpääsyä rikotusta ikkunasta.

Asukas, ota huomioon
Kerrostaloissa ikkunoita rikotaan murtautumistarkoituksissa lähinnä maan tasalla olevissa kerroksissa.

Hintahaarukka
Kalvon hinta vaihtelee kymmenistä euroista satoihin euroihin ikkunaa kohden. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi ikkunoiden pinta-ala.


Langalliset ja langattomat murtohälytinjärjestelmät

Näin ne toimivat
Murtohälytinjärjestelmät ovat joko langallisia tai langattomia, mutta myös yhdistelmäjärjestelmiä on olemassa.
Langalliset murtohälytinjärjestelmät vaativat yleensä kaapeloinnin.
Langattoman järjestelmän voi usein asentaa itse. Sen sijaan langallisen järjestelmän asentamiseen ja käyttöönottoon tarvitaan yleensä ammattilaista. Langallinen hälytinjärjestelmä on suosittu uudis- ja remonttikohteissa.
Langaton järjestelmä taas sopii lähes kaikkiin kohteisiin. Järjestelmän osat ovat hieman langallista järjestelmää kalliimpia. Langattomien laitteiden paristoja pitää vaihtaa yleensä muutaman vuoden välein.
Hälytinjärjestelmät sisältävät yleensä vähintään yhden tai useampia ovitunnistimia ja liikeilmaisimia sekä keskusyksikön. Hälytys siirtyy useimmiten joko vartiointiliikkeeseen tai asukkaan matkapuhelimeen. Järjestelmään kuuluu käyttöä varten laite, joka asennetaan yleensä ulko-oven lähelle.
Hälytinjärjestelmää voi usein käyttää internet- tai mobiilisovelluksella. Sen avulla järjestelmää voi ohjata ja seurata kodin ulkopuolellakin.

Hyöty
Asukas saa hälytyksen ansiosta tiedon asuntoon murtautumisesta tai sen yrityksestä nopeasti, vaikka olisi kaukana kotoa.
Asukkaan on mahdollista hälyttää paikalle apua tai vartiointiliike voi käydä tarkistamassa hälytyksen syyn.
Poliisitutkinta voidaan aloittaa pian rikoksen jälkeen. Parhaimmillaan hälytinjärjestelmä voi ehkäistä murtoja, mikäli se saa murtovarkaan luopumaan suunnitelmastaan. Järjestelmiin voi kytkeä esimerkiksi palohälytyksen.

Hintahaarukka
Finanssialan keskusliiton asettamien laatuvaatimusten täyttävien pientalojen hälytinjärjestelmien hinta on usein noin 600–1 500 euroa. Hälytinjärjestelmiä voi saada edullisemminkin.

Mitä asukkaan pitää osata?
Järjestelmä kytketään kotiin tullessa pois päältä esimerkiksi näppäilemällä turvakoodi käyttönäppäimistöön. Koodi pitää antaa tietyssä ajassa, jotta asukas ei aiheuta turhaa hälytystä.
Lapsia tai iäkkäitä varten kätevin voi olla turvakoodin sijasta esimerkiksi elektroninen lätkä tunnistautumista varten.
Hälytinjärjestelmä kannattaa pitää kytkettynä päälle silloinkin, kun asukas on poissa kotoa vain lyhyen ajan.


Kuukausimaksullinen hälytinjärjestelmä ja vartiointipalvelu

Mikä?
Turvallisuusalan yritykset tarjoavat hälytinjärjestelmiä koteihin usein kiinteään kuukausihintaan. Pakettihinnat sisältävät tavallisesti laitteiden asennuksen, asukkaiden perehdyttämisen niiden käyttöön ja vartijan käynnit tarvittaessa. Kustannukset voi arvioida etukäteen.

Hyöty
Asukas voi seurata kotiaan esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla, ja palvelu on melko vaivaton. Kun hälytys menee turva-alan yritykseen, asukkaan ei tarvitse pitää jatkuvasti silmällä matkapuhelintaan eikä miettiä, kuka käy tarkistamassa hälytyksen syyn.

Hinta
Alan yrityksiltä ostetut vartiointipalvelut maksavat usein joitakin kymmeniä euroja kuukaudessa. Kiinteään kuukausimaksuun voivat sisältyä myös tarvittavat laitteet.

Asukas, ota huomioon
Asiakkaan pitää usein sitoutua käyttäjäksi määräajaksi.


Valvontajärjestelmä

Mikä?
Hälytinjärjestelmien lisäksi kotiin voi hankkia kotien valvontajärjestelmiä esimerkiksi operaattoreilta.

Hyöty
Valvontajärjestelmät tarjoavat hälytinjärjestelmän ominaisuuksia, kuten kameravalvontaa sekä mobiilisovelluksia. Hyöty perustuu omavalvontaan.

Mitä asukkaan pitää osata?
Hälytyksiä voi harvoin ohjata vartiointiliikkeisiin. Asukas vastaa yleensä itse myös laitteiden asentamisesta.

Hinta
Valvontajärjestelmien kuukausimaksut ovat yleensä muutamia kymmeniä euroja.


Kameravalvonta

Mikä?
Valvontakameroita asennetaan yleensä ulko-oville, talon portin viereen ja myös asunnon sisälle.
Tallentavan kameravalvonnan avulla asukas voi jälkikäteen tarkistaa, keitä asunnossa tai sen ovilla on liikkunut.

Hyöty
Kameravalvonnan avulla asukas voi seurata ja tallentaa asuntonsa ja pihapiirinsä tapahtumia. Jos asukkaalla on hälytinjärjestelmä, hän voi hälytyksen tullessa tarkistaa kameroiden avulla, mitä kotona tapahtuu.

Hintahaarukka
Kameroiden hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista yli tuhanteen euroon. Edullisimmissa laitteissa kuvanlaatu voi olla niin heikko, ettei kameroista ole juuri hyötyä.

Asukas, ota huomioon
Kameroita kannattaa olla useita, jotta niistä olisi hyötyä. Kameran olisi hyvä olla myös tallentava. Ne voivat joutua ilkivallan kohteeksi.
Erilaisten mobiili- ja verkkosovellusten avulla kameroiden lähettämää kuvaa voi seurata kännykän tai tietokoneen välityksellä.
Juttua varten on haastateltu toimitusjohtaja Asko Ahlbomia Turvatalo-Tapiolan yleishuollosta, toimitusjohtaja Jarmo Tavisalmea Helsingin lukkokeskuksesta sekä toimitusjohtaja Juha Koivua Lukko-Tiimistä.

Pertti Nisonen
Sahan perhe asensi liikeilmaisimia molempiin asuinkerroksiin.
Sahan perhe asensi liikeilmaisimia molempiin asuinkerroksiin.
Pertti Nisonen
Kovaääninen sireeni kuuluu hälytinjärjestelmään.
Kovaääninen sireeni kuuluu hälytinjärjestelmään.
Pertti Nisonen
Autotalliin ajaessa hälyttimet voi kytkeä pois päältä kauko-ohjaimella (vas.). Perheenjäsenillä on myös elektroniset tunnistimet (oik.).
Autotalliin ajaessa hälyttimet voi kytkeä pois päältä kauko-ohjaimella (vas.). Perheenjäsenillä on myös elektroniset tunnistimet (oik.).
Pertti Nisonen
Palohälyttimet on liitetty hälytinjärjestelmään.
Palohälyttimet on liitetty hälytinjärjestelmään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!