Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastointi kiihdyttää ilmastonmuutosta

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Talven kylmyyttä pakoon etelän lämpöön, ja palmurannalla hotellihuoneen viilennyslaite täysille. Tämä ristiriita lienee tuttua jo miljoonille turisteille.

Koneellisen ilmastoinnin trendi leviää kuin tauti ympäri maailmaa. Jäähdytykseen kuluva energiamäärä voi kymmenkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa asennetaan jo kesähuviloillekin jäähdytyskoneita. Ilmastonmuutos lisää hellepäiviä, mutta kuumuutta vastaan löytyy luonnonmukaisiakin ratkaisuja, niin meillä kuin tropiikissakin.

Vietin viisi viikkoa päiväntasaajalla Beninissä, kulttuurikeskus Villa Karossa. Kuumuudesta huolimatta nukuin auvoisasti hyttysverkon alla merituulen puhaltaessa ovi- ja ikkunasäleikköjen läpi. Peittona oli lakana tai ei mitään.

Näin tropiikissa on perinteisesti asuttu. Rakennukset on osattu tehdä ilmastoon sopiviksi, puiden ja verantojen varjoon, luonnollisella ilmanvaihdolla viilentyviksi. Kuumimpina hetkinä saadaan miellyttävää, terveellistä ja halpaa lisäviilennystä pyörivillä tuulettimilla.

Nyt on toisin. Guineanlahdenkin hiekkarannoille on noussut hotelleja, joissa on koneellinen jäähdytys ja vuoteissa untuvatäkit. Tällaista statusta haluavat myös varakkaat afrikkalaiset. Ilmastointiteollisuus myy viilennysriippuvuutta kehittyviin maihin, etenkin Kiinaan, ja myynti moninkertaistuu. Jäähdytystä tarvitaankin, koska nyt tehdään hölmöläisten tapaan umpinaisia betoni- ja lasitaloja, jotka aurinko kuumentaa pätseiksi.

Koneellinen ilmanvaihto ja jäähdytys edellyttävät, että talot rakennetaan ilmatiiviiksi pulloiksi. Kun huoneista tehdään jääkaappi, kosteus tiivistyy ja rasittaa talon rakenteita. Eteläisemmissä maissa ilmastoinnin seuraukset näkyvät julkisivujen tummina mikrobikasvustoina.

Kun viime kolumnissani penäsin vaihtoehtoja meille suomalaisille määrätystä koneellisesta ilmanvaihdosta, alkoi virrata kannustavaa palautetta. Eräs toisinajatteleva insinööri kiteytti, että ympäristöministeriömme kulkee monikansallisen ilmanvaihtoteollisuuden talutusnuorassa.

Rakennusten suunnitteluun kaivataan luonnonmukaisia ilmanvaihto- ja rakenneratkaisuja. Hyviä esimerkkejä löytyy vaikkapa kuuluisalta brittiarkkitehdilta Norman Fosterilta, jonka toimisto on suunnitellut luonnollisella ilmanvaihdolla toimivia pilvenpiirtäjiä. Niissä auringon lämpökuormaa ja valoa hyödynnetään nerokkaasti.

Kirjoittaja on helsinkiläinen arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!